Norah brenner for omsorg og forskning
Opplevelsene på flukt i barndommen formet et sterkt ønske om å hjelpe andre. Nå studerer Norah Hassan (23) biomedisin, for å oppfølge drømmen om å hjelpe andre ute i verden.
Nesten alt Norah gjør dreier seg om omsorg for andre. Den unge kvinnen fra Ringerike jobbet lenge i hjemmesykepleien, tar ekstravakter på Oslo Universitetssykehus og er frivillig i Røde Kors hjelpekorps.
Det er ikke vanskelig å se at denne dama liker å hjelpe andre, men fortiden hennes er langt ifra like rosenrød som fremtiden ser ut til.
Familien hennes flyktet fra Somalia da hun var 6 år gammel. Opplevelsene og minnene fra barndommen er en konstant påminner om hvorfor hun har valgt den retningen hun går.
Jeg kjente til Høyskolen Kristiania fra før, og da jeg leste om biomedisin ble jeg solgt med en gang. Det var nytt og bredt, og åpnet for muligheten til å studere til å bli lege videre.
– Jeg opplevde mye som barn, som nå driver meg til å hjelpe andre. Jeg husker fortsatt mye av det, selv om jeg var veldig ung. Det har blitt en stor motivasjon for å studere biomedisin.
Blir utfordret av foreleserne
Biomedisinstudenten hadde jobbet i noen år da hun bestemte seg for å studere. Hun var ikke helt sikker på hvor hun skulle begynne, men var bestemt på at det måtte være innen helse.
– Jeg kjente til Høyskolen Kristiania fra før, og da jeg leste om biomedisin ble jeg solgt med en gang. Det var nytt og bredt, og åpnet for muligheten til å studere til å bli lege videre, forteller hun.
Norah, som nå går på tredje året, forteller at hun særlig liker at det er mye forskning i faget, ettersom dette er noe hun brenner for. Hun trives godt med utfordringer, og synes at skolen gjør en god jobb på å utfordre studentene faglig.
Hun har ingenting å utsette på hverken studiemiljø eller det faglige.
– Det er et veldig godt miljø på skolen. Foreleserne er også kjempedyktige, og jeg liker at de faktisk er forskere selv og at vi får innblikk i forskningen de har vært med på. Det gjør det veldig spennende og lett å lære, forteller hun.
Kunnskapen man får på studiet er anvendbart og kan brukes overalt, både praktisk og teoretisk. Jeg har i alle fall blitt mye mer observant i løpet av studietiden.
De store gåtene og mysteriene
Drømmen er å jobbe som lege eller forsker, og hun kunne godt tenkt seg å jobbe i felt. Kanskje spesielt i utviklingsland for å hjelpe mennesker som lever i krise eller krig. Dersom hun velger å bli forsker, sikter hun heller ikke lavt.
– Jeg vil jobbe med de store spørsmålene vi står ovenfor. Antibiotikaresistens, HIV og andre store gåter vitenskapen enda ikke har klart å løse, forteller hun.
Interessen for helse og medisin i det store og hele, og kunnskapen fra studiene, har hun allerede fått bruk for.
– Jeg har hatt god bruk for det i jobben. Særlig dette med sykdomslære og kunne identifisere kliniske tegn og symptomer.
– Kunnskapen man får på studiet er anvendbart og kan brukes overalt, både praktisk og teoretisk. Jeg har i alle fall blitt mye mer observant i løpet av studietiden, avslutter hun.