Jobbe ved siden av studiene? Husk dette!
Som student kan det være krevende å få økonomien til å gå rundt. Mange skaffer seg derfor en deltidsjobb. Men hvor mye kan du egentlig tjene uten at det påvirker stipendet? Og hvilke skatteregler bør du kjenne til? Her får du svar!
Husleie, strøm og mat. Det blir fort dyrt når en har flyttet for seg selv, og for de fleste vil hverken lån eller stipend fra Lånekassen strekke til. Løsningen for mange blir en deltidsjobb. Men vær oppmerksom: Tjener du for mye kan det gå ut over stipendet.
Lånekassen har begrensninger
Hvor mye du tjener, og måtte ha i formue, kan påvirke hvor mye av stipendet som omgjøres til lån. Inntektsgrensen for 2021 er 195.295 kroner, noe som betyr at stipendet reduseres dersom du tjener mer enn dette beløpet.
Får du støtte fra Lånekassen i mindre enn sju måneder av året, er inntektsgrensen imidlertid langt høyere. For 2020 ligger summen på 488.236 kroner.
Samtidig er det viktig å nevne at du ikke mister hele stipendet bare fordi du tjener litt over grensen. Stipendet blir gradvis redusert etter hvor høy inntekt du har hatt, og dette kan være lurt å være oppmerksom på dersom du har, eller vurderer å få deg, en deltidsjobb.
Lånekassen har også en egen inntektskalkulator som viser hvordan inntekten eller formuen din påvirker deg og ditt stipend. Prøv den her!
Skatt og regnskap
Visste du at du kan tjene inntil 60.000 kroner uten å betale skatt? Da du fylte 13 år, ble du automatisk tildelt et frikort, og det gjør at du kan tjene opptil dette beløpet skattefritt.
Havner du over denne summen i inntekten, er du nødt til å bestille skattekort og betale skatt. Du kan lese mer om frikort her.
Er du under 34 og har skattbar inntekt, kan du få redusert skatten gjennom sparing i BSU. Fyller du opp BSU-kontoen din med det årlige maksbeløpet, som er 27.500 kroner, får du 20 prosent i skattefradrag. Dette betyr 5500 kroner mindre i skatt!
Det finnes også muligheter for å skaffe seg pendlerfradrag, blant annet hvis du studerer et annet sted enn du bor og får en jobb på studiestedet. Du kan finne mer informasjon om både BSU og diverse fradrag her!
Driver du eget selskap?
Mange studenter har et enkeltpersonforetak og står ansvarlig for økonomi og regnskap selv.
Visste du at du kan få skattefradrag for de aller fleste kostnadene i enkeltpersonforetaket ditt, så lenge du tar vare på kvittering eller fakturaen for hvert kjøp? Kostnadene må bokføres i regnskapet ditt.
Når du leverer næringsoppgave, eller næringsrapport skatt settes fradragene opp mot inntekten din for å redusere beløpet du skal skatte på. Typiske ting mange får fradrag på er kontorutstyr, programvare, bil, data-/vernebriller og telefon etc. Dette er fint å merke seg! Les mer om skattefreadrag for enkeltpersonbedrifter her.
Dersom du ikke selger varer og har et kassesystem er du som selvstendig næringsdrivende avhengig av å kunne fakturere. Her er det mange regler som gjelder, og det kan derfor være fint å skaffe seg et fakturaprogram som sikrer at alt blir gjort riktig. Tips til enkle regnskapsprogrammer er Conta, Fiken og Luca.
Deltidsjobbene studenter sverger til
Studenter har ofte behov for fleksible deltidsstillinger. Kristiania tilbyr derfor ulike deltidsjobber for studentene.
Prioritering og struktur
Det å være fulltidsstudent krever mye av din tid og kan ofte sammenlignes med en heltidsjobb. Derfor er du nødt til å tenke gjennom hvor stor deltidsstilling du egentlig har tid og overskudd til.
Studiehverdagen kan være travel, og da er det fint å ha god struktur. Et godt tips er å bruke kalenderen og notere ned alle gjøremål for uken. Lag deg en detaljert timeplan der du markerer:
- Når du skal være på campus
- Når skal du lese hjemme
- Når skal du jobbe
- Når skal du ha fri
Husk at det er viktig å ta seg noen pustepauser mellom slagene, og at selv små gåturer kan klarne tankene.
Som deltidsansatt vil du nok bli spurt om å ta ekstravakter, gjerne på kort varsel. Da er du nødt til å prioritere: Har du tid til å jobbe ekstra, eller har du oppgaver på skolen som må gjøres først? Det er viktig å være ærlig og ha en åpen dialog med arbeidsgiver, og ikke minst er det viktig å si nei dersom det blir for mye.
De fleste arbeidsgivere som ansetter studenter i deltidsstillinger, har forståelse for at de har begrenset tid til jobben. Skriv derfor i søknaden at du er student, så vet de hva de har å forholde seg til.
Kanskje kan det være en fordel å skaffe seg en turnusstilling? På den måten kan du planlegge jobb- og studiehverdagen lengre frem i tid.
Det at du har en jobb, viser at du er fremoverlent og ansvarsfull.
All erfaring er god erfaring
Et godt tips er å se etter en jobb som er relevant for det du studerer. På den måten får du en fot inn i bransjen, samtidig som du får testet ut ny kunnskap og kjenne på om dette er noe du trives med. Eller ikke.
Når det er sagt, så er all erfaring god erfaring, og det at du har en jobb, viser at du er fremoverlent og ansvarsfull. I tillegg får du utvidet nettverket ditt, og kanskje kan noen på arbeidsplassen være nøkkelen til en mer relevant og interessant jobb senere.
Dersom du kjenner at du hverken har tid eller mulighet til å kombinere studier med deltidsjobb, er sommerjobb et godt alternativ. Arbeider du intenst i et par måneder når andre tar ferie, kan du tjene nok til å klare deg resten av året – særlig hvis du er flink til å budsjettere.
Visste du forresten at mange bedrifter lyser ut sommerjobber og internships spesielt rettet mot studenter? Følg med på Finn.no, eller Karrierestart.no. I Vestland finner du også trainee-stillinger på Traineevest.no. Men pass på: Søknadsfristene er ofte høsten i forveien!
Syns du det er vanskelig å skaffe deg jobb? Kristiania har et eget Karrieresenter som kan hjelpe deg å få drømmejobben!