Silje ble jobbspesialist før bacheloren var levert
Silje var ikke helt sikker på retningen hun skulle gå etter videregående skole. Kursen fant hun i en bachelor om folkehelse.
23-årige Silje Grefsli fra Trøgstad er nok ikke alene om å ha grublet litt på veien videre etter å ha fullført 13 års skolegang. Det eneste hun visste var at hun ville jobbe med mennesker.
– Jeg var ganske sikker på at jeg ikke ønsket å utdanne meg til for eksempel sykepleier. Så jeg prøvde meg på HR, men det var heller ikke full klaff, forteller Silje om den litt turbulente starten på studielivet.
Silje flyttet hjem etter bare noen uker, men ga ikke opp. Hun hadde søkt jobber i Oslo, og var fast bestemt på å finne studiet som passet henne.
Kanskje viktigst av alt er forståelsen for hvordan man kommuniserer med ulike mennesker. Det er tross alt forskjell på en 19-åring og en 50-åring.
Kledde henne godt
Etter å ha jobbet i butikk en stund i Oslo fant hun Bachelor i livsstilsendring og folkehelse (Bachelor i folkehelsearbeid fra høsten 2022) – studiet som skulle åpne karrieredøren.
– Jeg trivdes raskt veldig godt, selv om det var litt overveldende i starten. Jeg er ikke noe typisk skolelys, men med veldig flinke forelesere og spennende pensum så gikk det veldig greit, forteller Silje.
Underveis i studiet fant hun stadig nye, spennende ting å se frem mot.
– Det var veldig motiverende å slå opp i studieplanen og se hva vi skulle lære mer om i fremtidige semestre. Jeg skjønte at dette studiet var riktig for meg og innså at dette var noe som kledde meg godt.
Underveis i studiene byttet hun også ut butikkjobben med en jobb i bofellesskap for å ha en mer relevant jobb ved siden av studiene.
– Det passet veldig godt å jobbe med noe som jeg kunne knytte opp mot studiet. Timingen var veldig god i forhold til pandemien, jeg fikk fortsette å jobbe selv om alt annet ble stengt ned, forteller hun.
Karoline jobber som prosjektleder i Trøgstad kommune
Fikk fast jobb før hun var ferdig
Siste semester jobbet Silje med bacheloroppgaven, og pausene brukte hun flittig til å se etter ledige stillinger som kunne passe henne. Da så hun noe som fanget oppmerksomheten hennes.
– Nav utlyste stillinger til jobbspesialister. Jeg syntes det så ut som en spennende måte å jobbe med mennesker på, som jeg ikke hadde gjort tidligere, forteller 23-åringen.
Silje minnes at hun selv syntes hun hadde lite erfaring, og var i tvil om hun var kvalifisert til stillingen. Men det stoppet henne ikke i å søke på den. Det skulle lønne seg.
– Jeg fikk komme til både første- og andregangsintervju – løste caser underveis, og jammen fikk jeg ikke jobben før jeg rakk å bli ferdig med studiet, forteller hun opprømt.
Liker ikke å sitte i ro
Som jobbspesialist i Nav hjelper Silje andre mennesker ut i jobb ved å bistå dem i innledende kontakt med arbeidsgivere, og følger dem opp tett i hele prosessen.
Ta noen sjanser, og vær proaktiv! Det skader aldri å prøve. Ikke avvis deg selv og tenk «denne jobben får jeg ikke uansett» – det er ikke din avgjørelse!
– Det skal være en vinn-vinn-situasjon for alle involverte parter, og målet er alltid at kandidatene våre skal være i fast arbeid når prosessen er over, forklarer hun.
Silje forteller at studiene har gjort henne godt rustet for arbeidshverdagen hun nå har.
– Kanskje viktigst av alt er forståelsen for hvordan man kommuniserer med ulike mennesker. Det er tross alt forskjell på en 19-åring og en 50-åring. Det har også vært veldig nyttig at vi har vært gjennom emner som har dekket temaer som rus og psykisk helser, forteller hun.
Arbeidsdagene hennes består både av kontordager og bedriftsbesøk for å knytte kontakter i arbeidslivet. Det passer henne veldig godt.
– Jeg er ikke en person som liker å sitte i ro hele dagen. At vi skal ha 40 prosent utetid passer meg helt perfekt, forteller hun og ler.
Den største motivasjonen er likevel menneskene hun kommer i kontakt med.
– Det er ekstremt givende når kandidatene våre får det til. Det er som de får en åpenbaring. Da blir jeg både stolt og glad inni meg, for det er jo mennesker jeg blir god kjent med etter hvert, forteller hun.
– Ikke avvis deg selv!
Jobbspesialisten Silje, som en gang tvilte på seg selv i jobbsøkingsprosessen, har noen enkle tips til fremtidige arbeidssøkere.
Foruten å ha en god LinkedIn-profil, forteller hun at det er lurt å bruke nettverket ditt.
– For eksempel kan det å holde kontakten med en ekstern foreleser bli en inngangsdør, forteller hun og avslutter:
– Ta noen sjanser, og vær proaktiv! Det skader aldri å prøve. Ikke avvis deg selv og tenk «denne jobben får jeg ikke uansett» – det er ikke din avgjørelse!