En gjeng studenter ved et bord.
Å skrive bachelor kan være mye jobb, så velg deg en gruppe du jobber godt med! Foto: Kristiania/Haakon Dueland

For noen kan bachelorskriving være veldig overveldende og skremmende, men det behøver ikke å være det. Vi ønsker ikke at du skal stresse mer enn nødvendig, så her er våre seks beste tips til bachelorskriving!   

1. Lag en plan  

Det føles kanskje som at ett semester på en oppgave gir deg all tid i hele verden, så da er det fort gjort å tenke at man ikke trenger å starte på selve skrivingen helt med én gang.

Du har kanskje god tid, men samtidig er bacheloroppgaven en ganske omfattende oppgave. Ikke begynn for sent. Start tidlig og skriv en plan for hele semesteret. Da kan du jobbe jevnt og trutt gjennom hele semesteret og du slipper å ta et skippertak de siste ukene før du skal levere. 

  • Tips: Sett deg et mål om å skrive minst en kvart eller en halv side hver dag. Det skal ikke mange halvsider til før du er veldig godt i gang! 

2. Velg en gruppe som jobber likt som deg 

Har du ikke lyst til å skrive oppgaven alene, kan du skrive med en gruppe.  Velger du å jobbe i gruppe, er det viktig å skrive med mennesker som arbeider likt som deg. Det er mange forskjellige måter å jobbe med slike oppgaver på så pass på at du finner mennesker som vil jobbe likt som deg. 

  •  Tips: Bli enige om hvordan dere skal jobbe før dere begynner!  

3. Velg et tema du bryr deg om

Gjør deg selv en tjeneste og velg et tema som er relevant for oppgaven, og for deg selv. Det kan bli en ganske treg prosess å skrive om noe du overhodet ikke interesserer deg for. Du skal tross alt skrive på denne oppgaven i et helt semester, så velg noe du syns er gøy å jobbe med. Men pass på at det fortsatt er relevant for hovedoppgaven, så sett deg godt inn i den før du velger tema. 

  •  Tips: Spør foreleseren din om det du brenner for er relevant! 

4. Ha system i notatene og kildene dine

En bacheloroppgave består blant annet av en metodedel som inneholder masse datainnsamling. Du kan spare verdifull tid på å ha et godt system fra start, da slipper du å lete etter eller miste verdifulle notater. Nettskjema.no er et fint verktøy til en oversiktlig oppbevaring av datainnsamlingene dine. I en slik oppgave er også kilder en viktig del, og det er fort å gå i surr med kilder. Pass på å skrive kildene dine ned når du bruker dem, både i selve teksten og i kildeliste. 

  • Tips: Ikke vent med å legge inn kilder, gjør det fortløpende! 

5. Bruk veilederen din

I starten av bachelorskrivingen vil du få tildelt en veileder. Bruk denne personen for alt den er verdt! Den er der for å hjelpe deg med å besvare så godt du kan.  Du vil bli tildelt en veileder som er relevant for temaet du velger, så du vil få best mulig hjelp dersom du trenger det. 

  • Tips: Det er bedre å spørre en gang for mye, enn en gang for lite. Veilederne har hatt mange studenter før deg, og vet at det er mye man lurer på som student. 

6.Bruk biblioteket! 

Biblioteket er din viktigste ressurs når du skal skrive bacheloroppgave! Biblioteket er nemlig så mye mer enn en samling bøker; Kristianias bibliotekarer kan hjelpe deg med å finne kilder, og å få kontroll på henvisningene dine. Dessuten kan bibliotekets mentorer gi deg individuell veiledning i det meste om oppgaven: De gir råd rundt alt fra problemstilling og drøfting, til rekkefølge på innhold og struktur. Og du kan selvfølgelig booke en veiledningstime med dem over nett. 

 Masse lykke til med skrivingen, dette klarer du!  

Biblioteket og bacheloroppgaven

  • Bibliotekar rydder i hylle.

    Les mer om biblioteket her!

    Ved biblioteket kan du få mye hjelp når det kommer til bachelorskriving. Her kan du for eksempel få hjelp til å finne relevante kilder til oppgaven din, og til kildehenvisning. Les mer om biblioteket her.
    Les mer
  • Kvinne som leser i bok.

    Usikker på hva en bacheloroppgave skal inneholde?

    Her kan du lese alt om hva en bacheloroppgave skal inneholde, samt annen relevant informasjon.
    Les mer