En viktig møteplass for stipendiatene
Kristianias stipendiater deltar i ph.d.-forum, en viktig læringsarena med seminarer om faglige, praktiske og psykososiale forhold.
– Direct all your attention to the palm of your left hand and try to feel the energy. Take some deep breaths while you focus on your right thumb.
Vi starter ph.d.-forum med en guidet meditasjon med professor i organisasjon, ledelse og innovasjon ved Kristiania, Anne Haugen Gausdal. Hun leder ph.d-forum sammen med kollega og professor Hans Erik Næss.
På Kristiania opplever jeg tillit til å dyrke egne interesser, noe jeg tror er ganske unikt i forhold til andre institusjoner.
Høyskolen tilbyr mange møteplasser for stipendiatene, alt fra mentorordninger, deltagelse i forskergrupper og ukentlige digitale og fysiske «kaffepauser». Ph.d.-forum startet i 2019 – en faglig og sosial møteplass for stipendiatene med et helhetlig perspektiv. Gausdal og Næss ønsker at forumet, i tillegg til det faglige, skal være en sosial og hyggelig arena. Kristianias stipendiater kommer fra mange forskjellige land, så seansen foregår på engelsk.
– Ph.d-forum er viktig for at studentene skal få et fellesskap med hverandre. Her lærer de om temaer de har behov for og som ikke dekkes av ph.d.-kursene og som de selv ønsker å lære mer om. Alt fra akademisk skriving, til bevisstgjøring av egen kompetanse og hvordan skrive ‘kappen’. De lærer dette av eksterne ressurspersoner, Kristianias egne forskere og av hverandre. De får videre trening i å presentere faglige bidrag med evaluering i en trygg setting, og de får oppmerksomhet og blir sett av oss som leder forumet, forklarer Gausdal.
Et verdifullt tiltak
Ph.d-forum er en type aktivitet som kan motvirke følelsen av ensomhet det rapporteres om blant stipendiater. Det er relativt få andre institusjoner med samme type ordning som denne. Forumet møtes annenhver måned og faglig innhold planlegges etter ønsker og behov fra ph.d.-kandidatene.
– Vi opplever at stipendiatene synes ph.d-forum er veldig verdifullt. Det er et stort behov for å bedre stipendiaters trivsel, og vi mener dette faglig-sosiale tiltaket er et godt eksempel på hvordan sektoren vår kan gjøre nettopp dette, sier Gausdal.
Tar doktorgrad på uavhengig LHBT+-forskning
Reis deg!
Temaet for ph.d.-forum denne gangen er presentasjonsteknikk og gjesten er Kristianias egen ekspert på retorikk – førstelektor Kjell Terje Ringdal. Han starter forelesningen med å lese et dikt av Olav H. Hauge. Han forklarer at dette er et retorisk grep for å skape interesse, goodwill og kredibilitet - samtidig som han hinter til temaet for forelesningen.
– You need to prove that you´re right, oppfordrer Ringdal.
Blant gløgg og varme kanelboller, sitter stipendiater som blant annet forsker på diskriminering blant toppidrettsutøvere, det grønne skiftet, AI, influencer-marketing og mangfold i arbeidslivet. Ringdal utfordrer stipendiatene til å lage en «pitch» for sitt forskningsprosjekt, der de definerer hva som er kjernen i prosjektet, og hvorfor forskningen er viktig.
– Her er oppskriften på å sørge for total stillhet i et rom; spør hvem som har lyst til å begynne presentasjonen, spøker Ringdal etter at stipendiatene har brutt opp i mindre grupper for å diskutere hverandres forskningsoppgaver og lage en kort presentasjon av sentrale temaer.
– Reis deg! Det gir deg mer kraft, oppfordrer Ringdal til den modigste studenten som starter presentasjonen.
Jeg føler at jeg blir godt fulgt opp og innlemmet i miljøet i alle avdelingene.
Han trekker fram taler fra Hans Majestet Kongen og Ukrainas Zelenskyj som eksempler på god retorikk. Det hele handler om å overbevise publikum. Ringdal forklarer at vi konstant analyser andre. Vi forsøker å finne ut om personen har det han kaller karakter.
– Can we trust what you´re writing? And the importance of what you´re doing?, spør Ringdal.
Dyrker egne interesser
Mathilde Hogsnes er stipendiat ved Kristiania. Hun forsker på influencere i Skandinavia og hvordan de utøver kommersiell påvirkning. Hun beskriver hverdagen som stipendiat som preget av mye frihet, men samtidig med tett oppfølging.
– Det er flott å være stipendiat ved Kristiania. Jeg opplever stor forståelse for og tillit til å dyrke egne interesser, noe jeg tror er ganske unikt i forhold til andre institusjoner. Jeg føler at jeg blir godt fulgt opp og innlemmet i miljøet i alle avdelingene, sier Hogsnes.
Hogsnes føler seg som en kollega, og mener kulturen er inkluderende, raus og åpen.
– Jeg har hele veien opplevd at jeg kan jobbe med akkurat det jeg selv synes er aller mest interessant, avslutter Hognes.
Nederste
Nye ph.d.-kandidater klare for Kristiania
Nå har doktorgradsprogrammet i anvendt informasjonsteknologi tatt opp sine tre første kandidater. Til sammen skal Kristiania tilsette 17 stipendiater.Møt kandidateneMathilde Hognes om «Badeland-gate»
Stipendiat Mathilde Hogsnes ved Kristiania forsker på influenseres kommersielle praksis i Skandinavia. Hun mener «Badeland-gate» er et prakteksempel på influenser-markedsføring «gone wrong».Les kronikken her