Studenter kartlegger høyskolens helse
Kristiania har nylig gjennomført den årlige helsekartleggingen av ansatte. Den utføres av egne bachelorstudenter på fysisk aktivitet og ernæring. Initiativet kombinerer ansattgoder med kompetanseheving av studenter.
– Det å ha praktisk undervisning som dette hjelper veldig på selvsikkerheten når vi skal ut i arbeidslivet senere, sier bachelorstudent på fysisk aktivitet og ernæring, Bendik Nonstad.
Tilbudet startet opp allerede i 2015, og det er ca 125 personer som blir kartlagt hvert år. Av disse er ca. 90 fra Kristiania, mens resten er eksterne personer som studentene har rekruttert selv. I tillegg kommer de 45-50 studentene som først trener på å kartlegge hverandre.
For lite fysisk trening kan ha en stor innvirkning på produktiviteten i en bedrift, og det er viktig å legge til rette for et sunt arbeidsmiljø. Kristiania ser på helsekartleggingen som et virkningsfullt middel for å holde ansatte engasjerte og motiverte.
Sammen med faglige har studentene vært med på å utforme en rekke øvelser som måler ansattes kroppssammensetning, blodtrykk, kondisjon og bevegelighet. Øvelsene er utformet slik at alle kan gjennomføre målingene uansett alder, nivå og treningsbakgrunn.
Helsenorge skriker etter folk som kan jobbe innenfor helse.
Helseprofilen gir en god indikasjon på fysisk form og helse i forhold til aldersgruppe, og studentene kommer med anbefalinger når det gjelder kosthold, fysisk og trening.
Helsekartleggingen er med andre ord en vinn-vinn-situasjon der ansatte får et godt tilbud, og studentene får utøvd sitt fremtidige fagfelt i praksis. Studentene skal snart inn i en sektor som er nødt til å finne smarte og bærekraftige løsninger – og det kjapt.
– Helsenorge skriker etter folk som kan jobbe innenfor helse. Vi sliter med flere livsstilssykdommer som kan knyttes til dårlig kosthold og mangel på fysisk aktivitet. Så dette studiet er midt i blinket for å kunne jobbe med de samfunnsutfordringene vi har, forklarer Thomas Haugen, førsteamanuensis institutt for helse og trening ved Kristiania.
Haugen forteller at kartleggingen er en del av det siste emnekurset studentene gjennomfører før de skal ut i jobb.
– Her får de bruke all kunnskapen de har opparbeidet seg, som anatomi, fysiologi, treningslære, ernæring og bruk av motiverende kommunikasjon. Dette blir som en finale av bachelorstudiet - en sammensying av all kunnskapen de har opparbeidet seg, forklarer Haugen.
Student Erlend Winnem er blant de som utfører kartleggingen, og han er imponert over fasilitetene som sikrer kartleggingen.
– Jeg synes vi har svært gode fasiliteter på Kristiania. Det utstyret vi bruker, som å lære å ta blodtrykk, foreta en body-scan og lignende metoder, er relevant for hva vi skal jobbe med etter studiene, avsutter Winnem.