Cassandra vil skape forandring med design
Da Cassandra Taraldset (33) skulle lage bacheloroppgaven, valgte hun å gjøre den så personlig som overhodet mulig. Resultatet ble en bok om ADHD som rører de fleste som åpner den.
Ønsket om å gjøre en forandring førte Cassandra Taraldset (33) innom jusstudier barnevernspedagogikk og førskolelærerutdanning.
Til slutt fant hun imidlertid ut at det var som grafisk designer hun skulle bidra til å gjøre samfunnet til et bedre sted.
– Jeg fant ut at ønsket om å gjøre en forandring ikke trengte å gå på bekostning av egne ønsker. Jeg ville derfor bidra til samfunnet gjennom måten jeg formidler informasjon og tilgjengeliggjøring av alt fra nettsider til kunst og bøker, sier hun.
Designere med samfunnsansvar
Opprinnelig var Cassandra utdannet fotograf fra Norges Kreative Fagskole, men i 2019 bestemte hun seg for å begynne på bachelor i grafisk design på Westerdals, som ble en del av Kristiania i 2017.
– Studiene ga meg utrolig mye innsikt i teori og metode fra et designperspektiv.
– Studiene ga meg utrolig mye innsikt i teori og metode fra et designperspektiv. Det er vel så viktig å lære seg om designprinsipper og psykologi rundt form og farge som å lære seg verktøy og tegneteknikker, sier hun.
Spesielt likte hun faget designkritikk, der studentene analyserte samfunnsbilder og snakket om hvilket standpunkt man skal ta som kreatør.
– Og hvor viktig det er at vi er oppmerksomme på at vi faktisk har et samfunnsansvar når det kommer til hva vi er med på å formidle, skape, formulere og lage, sier hun.
I denne bildekarusellen kan du se hvordan boken ser ut:
Fersk diagnose
Da Cassandra gikk siste året på studiet, bestemte hun seg for å lage en bacheloropppgave om ADHD. Samme sommeren hadde hun selv blitt diagnostisert med ADHD i en alder av 31 år.
– Jeg har gått rundt mye av livet mitt og følt meg utenfor og lite forstått. Jeg tror ikke helt at jeg forsto meg selv en gang, sier hun alvorlig.
– Jeg ønsket å lage et visuelt verktøy som kunne hjelpe meg selv og andre med å visualisere følelser man sliter med å kommunisere.
Hun ville også visualisere tilstanden for pårørende og andre, i håp om å gi innsikt i hvordan en kaotisk hverdag kan være.
– Som for eksempel hvorfor vi alltid kommer for sent til alt. Det er fordi 75 prosent av oss har dyskalkuli eller dysleksi, sier hun.
Kaotisk arbeidsprosess
Cassandra beskriver arbeidet med bacheloroppgaven som kaotisk, noe som også kom frem av selve sluttproduktet – boken ADADHD.
– Underveis ble jeg oppmuntret til å gi etter for kaos-kreatøren i meg og heller begrunne valgene jeg tok underveis, slik som å bygge opp prosjektet rundt designprinsipper for så å bryte alle regler, sier hun.
Hun jobbet ekstremt mye med brukerinnsikt og generell teori rundt psykiske lidelser og andre tilstander som handler om kognitiv nedsatt funksjonsevne.
– Det viktigste var å få samlet inn informasjon på hvordan andre følte at ADHD, angst og depresjon så ut, oppførte seg og hvilke farger det hadde. Dette og flere andre formgivende beskrivelser gjorde at jeg kunne sette sammen et visuelt bilde av de forskjellige tilstandene, sier hun.
Ekstreme tilbakemeldinger
Boken til Cassandra er todelt. Den første delen består av fakta og teori om ADHD, hennes personlige opplevelser knyttet til å leve med ADHD samt innsamling av innsikt gjennom intervjuer, teori og metode.
– Del to av boken er den visuelle fremstillingen samt de forskjellige identitetene som ble formgitt til ADHD, angst, depresjon og tvangspregede tanker.
Jeg opplever at boken er en vekker for mange, og at mange sitter igjen med et annet inntrykk av ADHD enn de hadde i utgangspunktet.
Og tilbakemeldingene på produktet har vært ekstreme.
– Jeg har fått henvendelse fra andre som ønsker en kopi av boken og som ønsker å starte en dialog. Jeg opplever at den er en vekker for mange, og at mange sitter igjen med et annet inntrykk av ADHD enn de hadde i utgangspunktet, sier hun.
Hun opplever at foreldre forstår barna sine bedre, arbeidsgivere forstår kollegaen sin og partnere forstår hverandre.
– Jeg har inntrykk av at boken er til hjelp både for de med ADHD og for pårørende, arbeidsgivere og andre nære relasjoner, sier hun.
Fortellende og meningsfylt design
Cassandra oppfordrer gjerne andre kreatører til å bidra på samme måte, og til å visualisere og fremstille andre tilstander, lidelser og sykdommer på en lignende måte.
– Per i dag finnes det mye teori og informasjon om alt du kan tenke deg, men disse bøkene er ofte svært medisinske og teoretiske. Ofte blir de veldig sterile, seriøse og rett og slett gørr kjedelige, sier hun.
Design kan vekke følelser, forklare, opplyse, overtale eller skape humor.
Som grafisk designer mener hun man har et valg om hvorvidt man vil utøve yrket fra et samfunnskritisk ståsted. Man har muligheten til å gjøre designet fortellende eller meningsfylt og til å skape føringer for sosialt ansvar.
– Design kan vekke følelser, forklare, opplyse, overtale eller skape humor, sier hun.
Fikk hederlig omtale
I tillegg til alle de gode tilbakemeldingene fra kjente og ukjente, fikk Cassandra hederlig omtale i kategorien unge talenter fra Design og arkitektur Norge (DOGA).
– Det var rett og slett helt sinnssykt, og jeg håper denne prisen kan være et springbrett for å få produsert boken min. Jeg har et lidenskapelig ønske om å hjelpe andre og bidra til at verden skal bli et bedre sted, sier hun.
Hun understreker at det er viktig å prate om og normalisere ting som over lang tid har vært – og fortsatt er – tabu.
– Da jeg fikk prisen, følte jeg virkelig at jeg ble sett og forstått og at mitt bidrag til samfunnet ble satt pris på. Jeg er utrolig takknemlig for alle som har bidratt i boken og støttet meg gjennom prosessen, og jeg håper jeg får muligheten til å ta den videre og hjelpe enda flere, sier hun.
Grafisk design + veiledning
Vil du også studere grafisk design?
Godt design er bra for både samfunnsliv og næringsliv! Derfor er grafiske designere fra Westerdals institutt for kreativitet, fortelling og design så ettertraktet på jobbmarkedet.Les merLurer du på noe?
Interessert i våre studier og lyst til å snakke med noen hos oss? Bestill gjerne en veiledningssamtale! Samtalen er helt gratis og uforpliktende.Les mer