Portrett av Camilla Bakken Øvald
Førstelektor Camilla Bakken Øvald skal forsvare sin doktorgradsavhandling 22. august i år.Foto: Kristiania

Øvalds forskning, gjennomført ved ph.d.-programmet Innovasjon i tjenesteyting i offentlig og privat sektor (INTOP) ved Høgskolen i Innlandet, analyserer etableringen av Oljefondet og handlingsregelen. Hun fokuserer spesielt på den innovative politikkutformingen og hvordan den oppnådde bred politisk støtte og legitimitet i befolkningen.

Et sentralt funn i avhandlingen er betydningen av den strategiske fortellingen som ble skapt rundt Oljefondet. Øvald forklarer:

– Ved å presentere Oljefondet som et verktøy for å spare for framtidige generasjoner i tråd med norske tradisjoner, ble politikken sikret en posisjon som vokter av norsk velferd og forankret i en fortelling som har formet alle fremtidige diskusjoner om Oljefondet, sier Øvald til Høgskolen i Innlandet.

Nøkkelaktører i politikkutformingen

Avhandlingen viser at en liten gruppe politikere og økonomer spilte en nøkkelrolle i utformingen av oljefondspolitikken. Disse aktørene definerte ikke bare løsninger på et økonomisk problem, men tilskrev også tiltakene viktige normative verdier.

Øvald, som til daglig jobber som førstelektor ved Høyskolen Kristiania, påpeker at mens den strategiske fortellingen har bidratt til stabilitet i forvaltningen av oljeformuen, har den også begrenset alternative perspektiver:

– Den strategiske fortellingen ble en integrert del av den økonomiske politikken, noe som har bidratt til stabilitet, men samtidig begrenset alternative perspektiver ved å fremstille ideer utenfor den etablerte politikken som i opposisjon til norske verdier og fremtidige generasjoners velstand, sier hun.

Bidrag til forskningsfeltet

Forskningen bidrar til å utvide forståelsen av naturressursforvaltning ved å inkludere de politiske og strategiske prosessene som ligger til grunn for vellykket langsiktig økonomisk politikk. Den gir også nye innsikter i eksperters rolle i politikkutforming og videreutvikler teorier om politiske prosesser.

Øvald skal forsvare sin doktorgradsavhandling 22. august.

Doktorgradsutdanning ved Kristiania

Kristiania har ph.d.-programmer i anvendt informasjonsteknologi og kommunikasjon og ledelse.
Les mer