– Hadde aldri trodd jeg skulle ende opp i British Vogue
Kursen var på ingen måte staket ut da Javiera Decap begynte på Kristiania. At hun noen år senere skulle få muligheten til å vise frem sine design i Vogue, hadde hun ikke drømt om.
Da Javiera Decap begynte på fagskolestudiet Interiørdesign og romarkitektur på Kristiania etter videregående, var hun usikker på hva slags karriere hun ville satse på.
– Men jeg var veldig sikker på at jeg ville jobbe innenfor design, så da tenkte jeg at interiør kunne være et godt startpunkt, sier hun.
– Jeg var nok ikke akkurat den beste studenten på Kristiania, men jeg fikk alltid komplimenter for hvor konseptuelle prosjektene mine var, legger hun til.
Fundamentet ble lagt på Kristiania
Drømmen om å jobbe med motedesign hadde alltid ligget der, og selv om interiørdesign og romarkitektur kanskje virker som et lite logisk valg da, var det ifølge Javiera en god start.
– Jeg lærte en del om grunnprinsippene for design og fikk basis til en portefølje som jeg tok med meg videre da jeg søkte meg inn på bachelor i motedesign ved London College of Fashion under University of the Arts London (UAL), sier hun.
Hun legger til at hun egentlig var ganske heldig som kom inn der. Porteføljen var kanskje ikke den sterkeste, men ved skolen så de potensialet med arbeidet hennes.
– Siden jeg hadde studert et designfag, slapp jeg også å gjøre foundation som er en ettårig studie som forbereder deg til en bachelor, sier hun.
Jobbet ved siden av studiene
Med seg til UAL tok Javiera alt hun hadde lært på Kristiania om designprinsippene.
– Og sitatet fra David Coates fra interiørprogrammet: Less is more, keep it simple, stupid! Det har hjulpet meg mye med designutviklingen min gjennom hele moteutdanningen min, sier hun.
Det siste året av bachelorgraden jobbet hun også som studioassistent for Dom Sebastian. Der fikk hun et godt innblikk i hvordan produksjonen av en kleskolleksjon fungerer.
– Jeg jobbet også litt som studioassistent for Jack Taylor Lovatt, som lager wearable art, sier hun.
Eksperimentelle klær
Javiera følte seg ikke ferdig med studier etter bacheloren, og veien gikk videre til et masterprogram ved Royal College of Art (RCA).
– Klærne mine er mer eksperimenter enn en kolleksjon. Jeg elsker å eksperimentere med ukonvensjonelle materialer og bygge noe ut av det, sier hun.
Arbeidet hennes er også blitt lagt merke til utenfor skolen, og i mai i år var Javiera en av sju motestudenter fra ulike moteskoler som ble presentert i British Vogue.
Hele teamet var kjempesnille, og jeg fikk møte stylisten Harry Lambert, som er stylist for Harry Styles.
– Det var kjempestas! Hele teamet var kjempesnille, og jeg fikk møte stylisten Harry Lambert, som er stylist for Harry Styles. Lite visste jeg at jeg faktisk skulle bli tatt bilde av. Nå kan jeg faktisk si at ansiktet mitt er i British Vogue, og det er det ikke mange som kan si. Jeg har også planlagt en liten collab med hårstylisten fra shooten, sier hun.
Bruker hår fra frisørsalong
Arbeidet hun viser frem i Vogue er laget av tau, men hovedfokuset hennes ved RCA nå er ull og menneskehår.
– Jeg fikk donert ull av en hyttenabo og menneskehår av en salong i London, sier hun, og legger til at det å studere på RCA har vært en veldig god opplevelse.
– Dette er en prestisjeskole der de mest kjente britiske kunstnerne og designerne har studert, som David Hockney, James Dyson og Scott Riley. Jeg var veldig nervøs for at arbeidet mitt ikke var godt nok, men her fokuserer de mer på prosess enn ferdig produkt, sier hun.
Moteprogrammet er ifølge Javiera mer anti-fashion, og målet er å få studentene til å skape nye systemer og materialer, samt å fokusere på det individuelle.
– London College of Fashion er veldig kommersielt. Dette likte jeg ikke så godt, men det er noe jeg tar med meg videre når jeg skal ut i jobb eller starte noe eget, sier hun.
– Se hva skolen ser etter
Hvor veien går videre, vet hun ikke sikkert ennå. Hun er ikke klar for å komme hjem til Norge, og har lagt fremtiden åpen de neste to-tre årene.
– Kanskje jeg tar en doktorgrad og blir professor, sier hun.
Til andre som drømmer om å studere mote, vil hun komme med følgende anbefaling.
– Se hva andre studenter gjør på velkjente moteskoler som Parsons, IFM, Central Saint Martins og Royal College of Art. Det er viktig å vite hva skolene ser etter, for alle skoler er forskjellige. Noen er mer konseptuelle, mens andre er mer kommersielle. Du må se hva som passer best for deg og dine behov, sier hun.
Ta sjansen!
Og er du litt usikker på hva du skal bruke studiene til – eller hva du skal begynne å studere – ber Javiera deg senke skuldrene.
– Det er bare å ta sjansen. Jeg skjønner at det kan være skummelt, men jeg føler virkelig at jeg gjorde det rette valget ved å reise til London. Vi har mange år på denne kloden og blir aldri egentlig for gamle til å lære mer, sier hun.
Vi har mange år på denne kloden og blir aldri egentlig for gamle til å lære mer.
På RCA møter hun studenter i 50-årene, så det er ingenting i veien for å endre retning underveis.
– Jeg studerer mote og har fått mange kommentarer på at det kanskje ikke er det beste valget, men dette pusher meg bare enda mer. Etter fem år i London er jeg i British Vogue, og jeg er snart ferdig utdannet ved en prestisjeskole. Hvis noen hadde fortalt meg dette for fem år siden, hadde jeg aldri trodd dem. Man vet aldri hvis man ikke tar sjanser, avslutter hun.
Interiørdesign + veiledning
Interiørdesign og romarkitektur
Ønsker du å jobbe som interiørdesigner? På denne toårige fagskoleutdanningen lærer du å planlegge og gjennomføre interiørprosjekter fra idé til ferdig resultat.Les merLurer du på noe?
Våre studentambassadører kan svare på det meste om både Kristiania-studier og studentlivet generelt. Book en uforpliktende avtale eller end oss e-post her!Les mer