Ida-Marie sitter ved et bord på et kontor, med en kaffekopp i hendene.
– Studiet krever ingen forkunnskaper, og lærerne er flinke til å lære bort også det grunnleggende, sier Ida-Marie Martinussen.Foto: Sigrid Øberg

Midt i pandemien fullførte Ida-Marie Martinussen læretiden og tok svennebrev som frisør hjemme i Bodø. Da verden våknet til liv igjen, fikk hun imidlertid lyst til å gjøre noe helt annet.

– Det å være frisør hadde vært livet mitt siden 2016, men nå hadde jeg lyst til å prøve noe nytt. Jeg hadde også vokst mye i denne perioden, og nå følte jeg meg klar for å flytte til Oslo og oppleve en større by, sier hun.  

Hun peilet seg inn på fagskoleutdanningen i grafisk design ved Kristiania, pakket sakene sine og satte kursen mot hovedstaden.

En ny hverdag

– Det gikk veldig bra å flytte. Jeg fikk plass i et kollektiv med folk jeg ikke kjente, og kjente heller ingen andre studenter. Som student blir man imidlertid raskt kjent med folk, sier hun.

Fadderuken gikk med til å knytte nye bånd og la grunnlaget for det sosiale livet de neste to årene.

– Da skolen startet, hadde vi undervisning to til tre dager i uken. Det var ingen obligatoriske oppmøter eller innleveringer før eksamen, noe som var en helt ny hverdag for meg som var vant til full jobb, sier Ida-Marie.

Det var likevel anbefalt å jobbe jevnt og trutt med studiene, og studentene hadde mange praktiske oppgaver hvert semester.

– Jeg lærte utrolig mye, og designmessig fikk jeg utforsket veldig mye forskjellig. Mappen fylte seg opp med spennende prosjekter, forteller hun.

Se fagskolestudentenes arbeider i denne videoen:

Godt forberedt til arbeidslivet

Studentene produserte plakater, magasiner, nettsider, jobbet med sosiale medier og mye mer, og mot slutten ble fokus mer og mer spisset mot hverdagen som ventet dem.

– Siste semester var arbeidslivet tema, og vi skrev søknader, lagde CV og jobbet med en porteføljenettside. Det høres veldig stort ut, men det ble lagt opp slik at vi kunne bruke mye av arbeidet vi hadde gjort på skolen tidligere på denne nettsiden, sier hun.

Det meste av arbeidet gjorde de for fiktive kunder, men sammen med sin gruppe fikk Ida-Marie også prøve seg på et betalt oppdrag etter at de vant en konkurranse i klassen.

Jeg hadde aldri åpnet et Adobe-program før jeg begynte på Kristiania.

– Vi skulle lage en identitet fro Education Link, og det var nytt og spennende å få jobbe for en ekte kunde, sier hun, og legger til at hun opplevde at hun hadde en god utvikling gjennom hele studiet.

– Jeg hadde aldri åpnet et Adobe-program før jeg begynte på Kristiania og kjøpte min første Mac en uke ut i studietiden. Jeg var redd for at jeg manglet kunnskap jeg burde hatt med meg, men studiet krever ingen forkunnskaper, og lærerne er flinke til å lære bort også det grunnleggende, sier hun.

Mennesker i messehall som ser på grafiske arbeider.
Avgangsutstillingen til fagskolestudentene på Grafisk design fant sted hos bransjeorganisasjonen Grafill, og trakk fulle hus.Foto: Kristiania/Stina Myhre Pedersen

 

Fikk jobbtilbud i mai

Ida-Marie opplevde det som nyttig at skolen pushet litt på i jobbsøkerprosessen, og selv benyttet hun anledningen til å kontakte noen interessante bedrifter hjemme i Bodø. Selv om hun kunne tenkt seg å bli lenger i Oslo, var det ikke der hun ville etablere seg.

– Jeg var ikke veldig stresset med tanke på jobb. Jeg tenkte at jeg eventuelt kunne jobbe deltid som frisør og ta et deltidsstudium ved siden av, men jeg bestemte meg likevel for å ta karriereveilederens råd om å være litt frempå, sier hun.

Det var ingen relevante ledige jobber i Bodø, men hun lagde seg en LinkedIn-profil og sendte ut meldinger. Blant annet til den nyopprettede bedriften Styrka.

Hun avsluttet mailen med å invitere daglig leder til å møtes over en kopp kakao og fikk positiv respons.

– Jeg hadde først et hyggelig møte med daglig leder, og deretter ble det en ny kopp kakao med henne og den da eneste ansatte i bedriften. Det klaffet bra mellom oss, og i midten av mai fikk jeg tilbud om 50 prosent stilling, forteller Ida-Marie.

 

God og trygg overgang

I Styrka får hun gjøre det meste selv. Allerede første dagen ble hun kastet inn i prosjektet med å bygge opp en ny nettside for meglerfirmaet NordMegler, som driver med næringsbygg, og for samme kunde jobber hun med å utvikle en prospektmal.

­– Det er ikke mange som går rett fra studier til jobb som både designer og prosjektleder, men det har jeg fått muligheten til. Jeg trives veldig godt med dette, for som frisør er jeg vant til å ha den direkte kundekontakten selv, sier hun.

Det er ikke mange som går rett fra studier til jobb som både designer og prosjektleder, men det har jeg fått muligheten til.

Med god oppfølging fra de to andre i Styrka ble overgangen fra studietid til arbeidsliv god, og hun følte seg raskt trygg på jobben hun skulle gjøre.

– Hos Styrka jobber vi fra hjemmekontor, og nå jobber jeg annenhver uke der og annen hver uke som frisør i salongen jeg jobbet før. Dette passer meg ypperlig. Da får jeg masses sosialisering den uken jeg jobber i salongen, og jeg føler jeg får det beste fra begge verdener, sier hun.

Målet er å etter hvert jobbe 100 prosent for Styrka, og med mange nye oppdrag og kunder, ser hun ikke bort fra at dette kan skje ganske snart.

 

– Sett i gang!

Ida-Marie sitter ved et bord på et kontor.
Foto: Sigrid Øberg

– For meg er det beste med jobben som grafisk designer friheten jeg har. Jeg syns det er utrolig gøy å leke meg inni programmene og se alle mulighetene som finnes, sier hun.

Og mens frisørutdanningen i utgangspunktet forberedte henne på ett bestemt yrke, er mulighetene større som grafisk designer.

Jeg var ikke klar over hvor utrolig allsidig denne utdanningen var før jeg satte i gang.

­– Jeg visste at det var et bredt fag, men var ikke klar over hvor utrolig allsidig denne utdanningen var før jeg satte i gang, sier hun.

Til andre kreative mennesker som leker med tanken om å studere, men som kanskje er litt redde for at de ikke kan nok fra før, har hun et klart råd:

– Ikke tenk mer på det, men sett i gang. Ta en telefon til skolen hvis du er usikker og husk at hvis du finner ut at du valgte feil, er det ingenting i veien for å skifte retning senere. Det er mye bedre å ha søkt og prøvd enn å sitte hjemme og lure på om man burde gjort det, avslutter hun.

Fagskole + veiledning content card

  • Studenter diskuterer skisser rundt et bord. Fagskolestudiet Grafisk Design ved Høyskolen Kristiania.

    Vil du også studere grafisk design?

    Jobbe med visuell kommunikasjon? På vår toårige fagskoleutdanning får du praktisk kompetanse innen både grafisk design og interaksjonsdesign, som vil gjøre deg ettertraktet på jobbmarkedet.
    Les mer
  • Bildelenke til kontaktside.

    Lurer du på noe?

    Våre studentambassadører kan svare på det meste om studier, søknadsprosessen og studentlivet. Avtal en prat eller send dem en melding her!
    Les mer