Portrettfoto av Bahare Viken.
En tur til Zimbabwe fikk gjorde at Bahare Viken skjønte hva hun ville bruke livet sitt til – å fortelle historier samfunnet trenger å høre.Foto: Jarran Flokkmann/Plan-B

Etter videregående reiste Bahare Viken til Zimbabwe for å jobbe som frivillig i ett år. Der møtte hun mennesker som utfordret bildet hun hadde av U-land, og vekket lysten til å formidle kunnskap og historier.

– Før jeg reiste hadde jeg egentlig planer om å søke meg inn på en skole i England for å studere økonomi, politikk og filosofi, men etter at jeg kom hjem fra Zimbabwe følte jeg et behov for å formidle historiene jeg fikk høre. Derfor søkte jeg meg inn på Bachelor i journalistikk på Kristiania, for å lære mer om det. 

Har aldri angret

Portrett av Bahare Viken.
– Jeg vil bidra til at folk kan forstå vanskelige og kompliserte saker ved å forklare de på en litt enklere måte og gjøre nyheter mer tilgjengelig for folk, og spesielt for unge, sier Bahare Viken.Foto: Jarran Flokkmann/Plan-B

Studietiden endret Bahare på mange måter, forteller hun. Først gjennom det sosiale, ved å flytte til en ny by alene og bli kjent med nye mennesker og få seg nye venner i en klasse med mange ulike mennesker fra ulike steder, der alle får muligheten til å bygge relasjoner kun basert på den man er akkurat nå. Men også gjennom å studere noe hun er interessert i, og har lyst til å lære om.

Jeg synes det er for mye enkeltpersoner som sprer falske nyheter på sosiale medier og ønsker å være en motvekt til det.

– Heldigvis fant jeg raskt ut av at jeg hadde valgt riktig studium og har aldri angret eller tenkt at jeg skal gjøre noe annet siden. Jeg brenner for historiefortelling, og ønsker å bidra til at folk kan forstå vanskelige og kompliserte saker ved å forklare de på en litt enklere måte og gjøre nyheter mer tilgjengelig for folk, og spesielt for unge. Jeg synes det er for mye enkeltpersoner som sprer falske nyheter på sosiale medier og ønsker å være en motvekt til det.

Fra student til redaktør

Etter fullført studiene gikk ting raskt for Bahare. I en alder av 22 år ble hun redaktør for det som da var Norges største magasin for tenåringer, bladet Julia. Senere gikk hun videre til et annet magasin i Egmont Publishing, Det Nye. Så ble hun ansatt i NRK, i NRK Nyheters ung-satsing, der hun også fikk prøve seg som programleder og etter hvert ble kjent for hele landet under direktesendinger under både det norske Stortingsvalget og presidentvalget i USA. Hun ledet blant annet valgmaraton på NRK P3 og frontet nyhetsavdelingens satsing rettet mot unge, i samarbeid med Debatten.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

I fjor sluttet Bahare Viken i NRK. Etter snart ti år i bransjen har Bahare valgt å forsøke nye ting, og har blant annet deltatt på Farmen Kjendis og satset på tidligere nevnte foredrag. Akkurat som etter at hun var ferdig med studiene, gikk ting raskt for Bahare: Kun én uke etter at hun var ferdig i NRK, var innspillingen av Farmen Kjendis i gang.

Vil finne sin plass  

I dag er Bahare tilknyttet underholdningshuset PLAN-B, som har profiler, produksjon, rådgivere og management samlet under sin paraply. Her står hun fritt til å utforske nye prosjekter, noe hun ikke kunne i NRK.

– Akkurat nå har jeg gitt meg selv ut året på å teste ulike ting og si ja til masse for å finne ut av hvor jeg skal lande.

– Kanskje jeg aldri kommer til å lande helt, og det kan hende jeg lander flere ganger, men målet mitt i løpet av året er i hvert fall å finne mer min plass som nyhetsjournalist utenfor NRK og kunne jobbe med nyheter på en annerledes måte som forhåpentligvis også når ut til flere. Jeg har noen prosjekter på planen som jeg tror er en god retning på vei dit. 

Vil nå ut til unge

Bahare Viken valgte altså å forsøke seg utenfor NRK, men brenner fortsatt for formidling og historiefortelling.

I mine øyne er det skumlere ikke å være på TikTok, enn å være der.

I dag jobber hun blant annet som foredragsholder, hvor hun deler sine tanker om hvordan man når ut til unge med innhold – den koden har hun tross alt for lengst klart å knekke.

– Mange medier, som for eksempel NRK, ønsker ikke å være på TikTok, men i mine øyne er det skumlere ikke å være på TikTok, enn å være der.

BA journalistikk + veiledning Content card IMG

  • Studenter sitter med PC-er rundt et bord.

    Vil du også studere journalistikk?

    Ved Bachelor i journalistikk får du erfaring som journalist fra dag én. Utdanningen gir deg praktisk og teoretisk kompetanse som er etterspurt blant flere arbeidsgivere, slik at du blir godt rustet for mediebransjen.
    Les mer
  • Bildelenke til kontaktside.

    Lurer du på noe?

    Snakk med studenter som kan svare på det meste om studier og studentlivet. Book en uforpliktende prat eller send e-post her!
    Les mer