Kristiania-forsker nominert til prestisjetung teknologipris
Toktam Ramezanifarkhani, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, er blant de nominerte til den prestisjetunge prisen «Women in Tech Ally»
Prisen deles ut av «Nordic Women in Tech Awards» for å hedre personer som gjør en betydelig innsats for å få flere kvinner inn i teknologibransjen.
– Flere kvinner trengs
Ramezanifarkhani jobber ved School of Economics, Innovation, and Technology ved Kristiania og underviser i informasjonssikkerhet og cybersikkerhet. Hun ser på nominasjonen som en viktig anerkjennelse i en bransje som fortsatt sliter med kjønnsbalansen.
– Det føles utrolig inspirerende å bli nominert til en slik pris. Det gir håp i en bransje hvor vi fortsatt møter mange utfordringer, sier Ramezanifarkhani.
Hun understreker hvor viktig det er med mangfold, både i teknologibransjen og teknologiutviklingen:
– Kvinner bringer ofte nye perspektiver til bordet. Vi ser at kvinnelige forskere og gründere gjerne fokuserer på løsninger som har bred samfunnsnytte, særlig innen felt som helse, utdanning og bærekraft. Denne allsidigheten er uvurderlig for bransjen og samfunnet som helhet, sier hun.
Fra programvaresikkerhet til kunstig intelligens
Ramezanifarkhani har viet sin karriere til datasikkerhet, med en rekke spesialiseringer som spenner bredt.
Det føles utrolig inspirerende å bli nominert til en slik pris. Det gir håp i en bransje hvor vi fortsatt møter mange utfordringer
– Min faglige reise startet med programvaresikkerhet og har etter det omfattet alt fra språkbasert sikkerhet og sårbarhetanalyse, til kryptografi og ulike metoder innen informasjonssikkerhet, forklarer hun.
For tiden jobber Ramezanifarkhani i skjæringspunktet mellom teknologi og menneske og på nyåret vil hun også være knyttet til en ny og erfaringsbasert mastergrad i Cyber Security ved Kristiania.
– Min nåværende forskning fokuserer på hvordan vi kan utvikle sikre teknologier som samtidig tar hensyn til menneskelige behov. Det handler om å skape løsninger som ikke bare er teknisk robuste, men også brukervennlige og etisk forsvarlige, sier hun.
Ved siden av egen forskning, er Ramezanifarkhani veileder for master- og doktorgradsstudenter.
– Det er svært givende å jobbe med unge, ambisiøse forskere. De bringer ofte friske perspektiver til bordet, og sammen utforsker vi nye måter å møte morgendagens sikkerhetsutfordringer på, forteller hun.
Inspirasjon for fremtiden
Nordic Women in Tech Awards mottok over 600 nominasjoner fordelt på ti priskategorier. Vinnerne kunngjøres på et arrangement i Oslo 13. november. For Ramezanifarkhani er nominasjonen mer enn bare en personlig anerkjennelse.
Nominasjonen gir meg en unik sjanse til å møte andre engasjerte kvinner i teknologifeltet.
– Nominasjonen gir meg en unik sjanse til å møte andre engasjerte kvinner i teknologifeltet. Jeg gleder meg til å utveksle erfaringer og ideer. Sammen kan vi inspirere hverandre og bidra til å styrke kvinners posisjon i bransjen, avslutter Toktam Ramezanifarkhani.