Portrett av prisvinnere: Oliver Chateu (, Mathilde Hogsnes, Audny Chris Holsen og Andrii Shalaginov.
Fire av prisvinnerne av årets Kristiania-priser: Oliver Chateu (øverst til venstre), Mathilde Hogsnes, Audny Chris Holsen og Andrii Shalaginov.Foto: Kristiania

Under feiringen av Kristianias 110-års jubileum 24. oktober, delte høyskolen ut sine årlige priser for fremragende innsats i forskning, undervisning og formidling. Prisene anerkjenner ansatte som har utmerket seg på sine respektive områder, og bidrar til å styrke høyskolens posisjon som ledende institusjon for praksisnær kunnskap, undervisning, forskning og formidling.

Hedrer forskning på cybersikkerhet

Professor Andrii Shalaginov ved School of Economics, Innovation and Technology (SEIT) mottok Kristiania-prisen for forskning 2023. Shalaginov leder blant annet forskningsgruppen Smart Security, og ble berømmet for sitt arbeid innen cybersikkerhet.

“Shalaginovs forskning adresserer et kritisk behov i samfunnet og viser hvordan akademia kan bidra til å møte dagens utfordringer”, skriver blant annet juryen i begrunnelsen.

– Jeg er beæret over å motta denne prisen. Ved Kristiania driver vi banebrytende forskning for å forbedre cybersikkerheten innen både informasjonsteknologi og operasjonell teknologi. Dette er en anerkjennelse av vårt kollektive arbeid mot et sikrere og mer innovativt samfunn, sier Shalaginov.

Han er også opptatt av hvordan studentene på Kristiania kan profitere på at høyskolen er i front på forskning rundt cybersikkerhet:

– Ambisjonen er også å vise studentene våre hvordan forskning og utvikling former fremtiden vår og å motivere dem til å innovere mot fremtidige cybersikkerhetsløsninger, sier han.

Shalaginov forteller at målet på sikt er å utvikle nye metoder og applikasjoner for å oppnå synergi og smidig integrasjon mellom kunstig intelligens og cybersikkerhet.

– Med den økte kompleksiteten i sammenkoblede systemer, enorme datamengder og utstrakt bruk av for eksempel ubemannede kjøretøy, blir behovet for slik synergi mer åpenbar. Derfor bygger vi internasjonal kompetanse og jobber med å tiltrekke ekstern finansiering for å møte kritiske utfordringer skissert av blant andre EU-kommisjonen, avslutter forskeren.

Pris for «Lenins blikk»-forestilling

Førstelektor Audny Chris HolsenInstitutt for scenekunst ved School of Art, Design, and Media (SADM) ble tildelt Kristiania-prisen for kunstnerisk utviklingsarbeid. Holsens forestilling «Lenis blikk» blir av juryen trukket frem som et eksempel på kunstnerisk forskning av høy kvalitet: “Holsen går modig inn i krevende problemstillinger om prosess og kunstnerisk sannhet og løfter dem opp på en leken og interessant måte”, skriver juryen blant annet.

– Det er hyggelig at Kristiania gir honnør til det kunstneriske forskningsarbeidet jeg har gjort gjennom nesten 30 år, samtidig er det viktig at Kristiania anerkjenner kunstnerisk forskning på denne måten. For meg er teater tverrkunstnerisk arbeid der forskningen skjer i samspill med andre mennesker. Hver forestilling er et eget forskningsprosjekt der vi utforsker nye ideer og perspektiver, sier Chris Holsen.

Formidling om influeseres rolle

Doktorgradsstipendiat Mathilde Hogsnes ved SEIT mottok prisen for forskningskommunikasjon og bedre arbeidsliv. Hogsnes har markert seg med formidling av forskning om influenseres rolle i samfunnet.

– Det var først og fremst stort å bli nominert, og overveldende å vinne. Jeg er svært takknemlig for at Kristiania har hatt forskningskommunikasjon som en viktig del av Ph.d.-utdanningen. Jeg blir motivert til å fortsette å prioritere forskningskommunikasjon som en sentral del av arbeidshverdagen min, sier hun.

I juryens begrunnelse heter det:

“Årets vinner har aktivt engasjert seg som forskningsformidler fra starten av sin forskerkarriere. Som ph.d.-kandidat har hun evnet å gjøre formidling til en integrert del av jobben som forsker.”

Hogsnes ønsker å forske mer om influensernes rolle, selv om doktorgradsprosjektet nå er over.

– Neste steg blir å igangsette nye forskningsprosjekter om sosiale medier, influensere og kommersiell påvirkning. Jeg jobber også med en bok for allmennheten om influenserindustriens utvikling i Norge, som etter planen skal lanseres i 2026, sier hun.

Fremragende undervisning

Prisen for årets underviser gikk til Olivier Chateau ved SADM, Westerdals institutt for film og medier. Chateau, som underviser i spilldesign, ble fremhevet for sin innovative tilnærming til undervisning og evne til å engasjere studenter. Juryen skriver:

“Kandidaten prioriterer studentenes læring ved å inkludere dem i læringsprosessen og følge opp deres utvikling. Han har innført 'Playtest Friday'-sesjoner og årlige individuelle samtaler for å evaluere arbeid og diskutere karriereplaner. Kandidaten balanserer høye krav med humor, noe som skaper et positivt læringsmiljø. Studentene verdsetter hans konstruktive tilnærming og investering i deres utdanning.”

– Å bytte karriere fra spillindustrien til utdanningssektoren var skummelt og jeg har vært i tvil om det var et riktig valg. Denne prisen bekrefter at jeg er på rett sted. Jeg forventer mye av studentene mine fordi arbeidsmarkedet er tøft, men det viktigste for meg er å skape et miljø der det er trygt å stille spørsmål og der det ikke gjør noe om man feiler, så lenge man er i en læringsprosess, sier Oliver Chateu.

Til slutt er Linda Marie Thorsen fra Esmod kåret til årets fagskolelærer ved Fagskolen Kristiania.

Rektor Trine J. Meza er stolt over alle prisvinnerne:

– I år deler vi ut priser til fem ansatte som på hver sin måte bidrar til å utvikle og formidle kunnskap som utgjør en forskjell. Fra cybersikkerhet til scenekunst, fra spilldesign til influenseranalyse – dette viser ikke minst den store bredden i Kristianias fagmiljøer. Det er spesielt gledelig å se hvordan prisvinnerne kombinerer høy akademisk kvalitet med praktisk relevans. Slik bygger vi en høyskole der forskning, undervisning og formidling henger tett sammen, sier Meza.

Kristiania-prisene tildeles årlig av Rektoratet ved Kristiania. Tildelingen skjer på bakgrunn av innstillinger fra fagkomiteer og jury, basert på nominasjoner fra høyskolens fagmiljøer. Årets fagskolelærer bestemmes av den faglige ledelsen ved Fagskolen Kristiania. 

Master in Cyber Security - experience based

Denne erfaringsbaserte masteren gir deg kompetanse innen analyse og forståelse av trusselbilder.
Les mer