Portrett av Merete Kolberg Tennfjord
Førsteamanuensis Merete Kolberg Tennfjord har fått eksterne prosjektmidler for å forske på en pasientgruppe som har andre behov og utfordringer enn majoritetsbefolkningen.Foto: Kristiania

Prosjektet skal ledes av førsteamanuensis Merete Kolberg Tennfjord ved institutt for helse og trening ved Høyskolen Kristiania. 

Det er forsket svært lite på langvarige smerter blant migranter i Norge og forskning rundt bekkensmerter blant Somaliske kvinner er spesielt mangelfullt. 

– Dette er en pasientgruppe som har andre behov og utfordringer enn majoritetsbefolkningen. Det kan være kvinner som er utsatt for kjønnslemlestelse, og som lever med mye smerter og skam. Det kan også være smerter knyttet til fødsel og svangerskap, og mange lever også med smerter uten kjent årsak, sier Tennfjord. 

Pågående forskning viser at denne typen helseutfordringer ikke blir godt nok ivaretatt i dagens helsevesen, ifølge Tennfjord.

– For å kunne gi god og tilpasset behandling trenger vi mer kunnskap om hvordan vi best kan møte denne pasientgruppens spesifikke behov, sier hun. 

Fagkomiteen i Fysiofondet beskriver prosjektet som «meget støtteverdig» og fremhever særlig betydningen av å inkludere deltakere som vanligvis er underrepresentert i medisinsk forskning.

For å kunne gi god og tilpasset behandling trenger vi mer kunnskap om hvordan vi best kan møte denne pasientgruppens spesifikke behov

Innovativ forskningsmetode 

Prosjektet vil benytte et såkalt single-case experimental design, en forskningsmetode som er særlig egnet når man skal studere effekten av behandling på individnivå. 

– Metoden lar oss følge hver enkelt pasient tett over tid. Vi kan observere hvordan ulike selvhjelpsstrategier påvirker smerter, livskvalitet og deres helsekompetanse, og hvordan effekten varierer fra person til person. Dette gir oss verdifull innsikt før vi eventuelt går videre med større kliniske studier, forklarer Tennfjord.

Langsiktig perspektiv 

Forskningsprosjektet, som starter 1. januar 2025 og skal pågå i fire år, vil resultere i en doktorgrad. Midlene fra Fysiofondet skal dekke både lønn til doktorgradsstipendiaten og driftskostnader. 

– Vi håper dette prosjektet kan bidra til å utvikle bedre behandlingsmetoder for kroniske bekkensmerter, spesielt tilpasset somaliske kvinner. Vi ønsker at kvinner får mer kunnskap om egen kropp og at de blir i stand til å kunne oppsøke helsehjelp og få den hjelpen de trenger. Samtidig kan kunnskapen vi får være relevant for behandling av andre pasientgrupper med minoritetsbakgrunn, sier Tennfjord.

Metodisk kvalitet 

I sin vurdering legger fagkomiteen som har tildelt forskningsmidlene vekt på prosjektets nytteverdi og metodiske kvalitet: «Prosjektet har fokus på et viktig og forskningssvakt tema. Studien har et solid design som er velegnet til å fremskaffe nødvendig kunnskap før eventuelle større kliniske studier», heter det i begrunnelsen.

– Tildelingen er viktig for å fremme forskningsbasert kunnskap innen fysioterapi. At vi får mulighet til å forske spesifikt på minoritetshelse er særlig betydningsfullt, avslutter Merete Kolberg Tennfjord.

Forskning på folkehelse

Merete Kolberg Tennfjord leder også forskningsgruppen Public Health (PULL) ved Høyskolen Kristiania.
Les mer