Bilde av Marit som sitter hjemme i sofaen sin.
Marit Andreassen elsker å leke med farger og interiør. I tillegg brenner hun for formidling og er ansvarlig for fagskoleutdanningen i interiør på Kristiania.Foto: Kristiania/Jonatan A. Quintero

- Jeg ville at studiet skulle være som en Netflix-serie hvor du synes det er kjempespennende og bare har lyst til å fortsette på neste episode, sier Marit Andreassen.

Hun er fagansvarlig for et nytt nettstudium innen interiørdesign som lanseres av Kristiania denne høsten, og har et stort smil om munnen når hun snakker om hvor mye glede hun får av faget. Og hun er ikke alene. 

En av mine tidligere studenter hadde jobbet som advokat i 20 år, men ønsket å endre karriereretning. Nå har hun jobbet fire år som interiørdesigner og er lykkelig som det, sier Andreassen.

Så bra at bedrifter vil bruke kurset i markedsføring 

Andreassen har jobbet med interiørdesign i mange år og gitt ut boken «Retail design, den fysiske butikken som markedsføringskanal». Hun var derfor et naturlig valg da Kristiania søkte noen til å utforme et digitalt studietilbud innen interiørdesign.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

Studiet er en blanding av tekster, praktiske oppgaver, og videoer der Andreassen forklarer faget. Man får også følge med på bedriftsbesøk der gjesteforelesere går langt ned i materien. Andreassen understreker verdien av disse bedriftsbesøkene, og sier det er avgjørende at de som vil jobbe med interiør skal få se og bli kjent med bransjen. 

– Dette er de samme bedriftene som studentene som studerer på campus får besøke, og det var viktig å kunne gi den samme muligheten til nettetstudenter. De får blant annet møte en representant fra Jotun som snakker om hvordan man kan kombinere farger, og en av eierne i Oslo finerfabrikk som forteller om forskjellige typer materialer.

Jeg er sikker på at dette nye nettstudiet kommer til å fostre mange gode interiørdesignere.

Utdanningsvideoer har kommet en lang vei siden de gamle «trauste» brevkursene fra gamledager, og Andreassen forteller at bedriftene selv også har tatt stor glede i å være med. Flere har faktisk forespurt å få bruke filmene i sin egen markedsføring, noe som ikke er veldig vanlig for denne type videoer. 

En av filmene viser Therese Sandem fra NCS som forklarer hvordan man kan bruke den såkalte «fargeviften», et verktøy som designere, arkitekter og malere bruker for å velge, matche og koordinere farger. 

– Jeg er sikker på at dette nye nettstudiet vil bli en hit, og at det kommer til å fostre mange gode interiørdesignere, sier Therese Sandem.

Portrettfoto av Marit Andreassen.
Marit Andreassen har lang erfaring fra fagfeltet. I 2017 ga hun ut boken Retail Design (Cappelen Damm Akademisk) som brukes som lærebok flere steder.Foto: Kristiania

Lett å studere på nett

Studiet er laget for å passe både for de som ikke vet noe som helst om interiør, og for de som allerede jobber i bransjen men har lyst til å utvide kunnskapen sin. Fullført studie gir 15 studiepoeng og passer derfor fint til å kombinere med jobb.

– Du kan bruke studiepoengene til å forhandle høyere lønn. Eller kanskje benytte sjansen til å bytte beite, forklarer Andreassen. 

Den digitale løsningen gir også mulighet til å studere uansett hvor du befinner deg i landet, og Andreassen forklarer at en av grunnene til at hun ville utvikle et studium på nett var ønsket om å skape en mulighet for utdannelse til de som allerede er godt etablert.

Et veldig praktisk studium

Innendørs trevegg med stort maleri, under står det to stoler.
Med rett kombinasjon av farger kan et litt kjedelig rom få ny energi! Slik har Marit Andreassen selv innredet et rom hjemme hos seg selv.Foto: Kristiania/Jonathan A. Quintero

Det er en kjent sak at man lærer best ved å utføre praktiske oppgaver, og både filmer og oppgaver i studier er derfor laget på en måte som gjør at man skal se sammenhengen mellom teori og praksis.  

Underveis vil studentene være i kontakt med en veileder som de kan stille spørsmål og få hjelp fra, og Andreassen understreker at oppgavene er reelle arbeidsoppgaver som du kan få når du er ferdig utdannet og begynner å jobbe som interiørdesigner.

- Alt er lagt i en rekkefølge slik at det er en reise hvor det bygger deg opp mot eksamen. Og selve eksamensoppgaven tror jeg du vil elske å jobbe med. For etter å ha fullført oppgavene underveis vil det ikke være noe problem, og du vil skjønne hvor gøy dette yrket faktisk er.

Fokus på bærekraft

– Jeg er veldig opptatt av at de som utdanner seg skal være klar over hvilket fotavtrykk vi har som interiørdesignere, og selvfølgelig hva slags bærekraftige materialer som finnes. Vi må også se på hva som allerede finnes av møbler, og være kreative med tanke på hvordan man kan bruke det på nye måter.

Hun ser på et hjem som et uttrykk for personligheten til de som bor der, og henviser til hvordan fabrikkerte hjem ofte blir veldig kjedelige. 

– Med en gang det innredes med personlighet og gammelt arvegods, eller kanskje noe fra en bruktbutikk, så gir det rommet litt sjel og man får mer lyst til å være der.Og når interiørdesigneren tar hensyn til de som skal bruke rommet, deres personlige behov og følelser, da vil det også vare lengre, som igjen er mer bærekraftig. 

Tre nye studier på vei 

Dette studiet er bare det første av fire nettstudier om interiørdesign. Andreassen håper at de som fullfører det første studiet skal bli så gira at de får lyst til å gå videre på de neste delene. Men hun understreker at det første kurset også står på egne bein og vil gi mangfoldige muligheter i jobbmarkedet. 

– Vi kan selvfølgelig ikke garantere noen jobb. Men mennesker trenger steder å bo, og de som selger boliger trenger hjelp til å gjøre det inspirerende og salgbart, slik at det blir interessant for nye eiere.

Jeg har jobbet med å menneskeliggjøre studiet, og gjøre det tilgjengelig for alle som har lyst til å lære seg noe morsomt.

Det å lære om former, farger og design kan også få deg til å se verden på en litt annen måte. Andreassen forklarer at en forståelse for hvordan rom påvirker menneskelige psykologi og tilfredshet kan komme til nytte på mange områder, både profesjonelt og på privaten. Så hvis du er en som synes dette virker spennende, men kanskje også litt skummelt, har hun en klar oppfordring:

– Jeg har jobbet med å menneskeliggjøre studiet, og gjøre det tilgjengelig for alle som har lyst til å lære seg noe morsomt. Denne bransjen er heller ikke så veldig stor, og du blir kjent med mange flotte folk og alle jobber med noe vi elsker. Og hvis du velger den veien yrkesmessig vil du også elske jobben din, avslutter Andreassen med et stort smil. 

Interiør på nett + veiledning content card img

  • Bildelenke av hender som holder fargevifte, leder til studieside.

    Studer interiør og boligdesign på nett!

    Har du en interesse for interiør og boliginnredning? I dette emnet får du mulighet til å lære mer om dette spennende fagområdet. Utforsk kreative konsepter og praktiske teknikker mens du dykker ned i interiørdesign, og la deg inspirere til å designe flotte og funksjonelle rom.
    Les mer
  • Bildelenke til kontaktside.

    Spørsmål om nettstudier?

    Vi kan svare på det meste om din søknad, hvordan studiet gjennomføres og mye mer. Kontakt oss her!
    Les mer