Tom Karp tildelt NEONs ærespris 2024
Professor Tom Karp ved Høyskolen Kristiania er tildelt NEONs ærespris for 2024. Han får prisen for sine betydelige bidrag til organisasjons- og ledelsesforskning, og særlig for hans evne til å bygge bro mellom teori og praksis.
– Jeg kom fra lederjobber i industri og forsvaret, og har lang erfaring fra praksisfeltet. Derfor har gapet mellom ledelsesforskningen og praksis alltid preget mitt virke i akademia, sier Tom Karp som holder til ved institutt for ledelse og organisasjon ved Kristiania.
Prisen ble delt ut under NEONs årskonferanse i Tromsø fra 19. til 21. november, men prisvinneren selv hadde ikke mulighet til å være til stede.
Utfordrer etablerte ledelsessannheter
I sin nye bok Lederisme, som juryen også fremhever i begrunnelsen, tar Tom Karp et oppgjør med etablerte oppfatninger om lederes betydning i samfunnet.
– Ledelse er viktig, men ikke på den måten mange tror. Vi har en tendens til å overvurdere enkeltlederes betydning og undervurdere kraften i velfungerende demokratiske prosesser, sier Karp.
Den anerkjente svenske forskeren Mats Alvesson har skrevet bokens baksidetekst og beskriver den som «en välskriven, innsiktsfull och nyttig bok för alla som tilhör ledelsesindustrien – och de som er skeptiska til denna.»
En uvanlig akademiker
Prisvinneren sier at han havnet i akademia ved en tilfeldighet og at han ikke kjenner seg igjen i mye av det som foregår i sektoren. Juryen beskriver Karp som «en rendyrket ledelsesforsker, som det ikke finnes så mange av i Norge.»
– Et skråblikk på fagfeltet, kritiske perspektiver og orientering mot praksis er stikkord for min forskning, undervisning og formidling. Ikke minst har jeg de senere årene prøvd å vektlegge formidling, så vel som å tenke grundig gjennom bidraget i det jeg gjør. Jeg har latt nysgjerrighet og ikke taktiske hensyn prege mitt arbeid. Dette kommer jeg til å fortsette med, avslutter Tom Karp.
NEONs ærespris er en utmerkelse som deles ut av Nettverk for Organisasjonsforskning i Norge (NEON). Prisen har tidligere gått til fremtredende forskere som Dag Ingvar Jacobsen og Jan Thorsvik (2019), Bård Kuvaas (2020), og Elin Kvande og Bente Rasmussen (2022).