Andreas og Tomas bruker spill for å løse komplekse samfunnsutfordringer
Hvordan kan spilldesign brukes til å forstå og løse store, komplekse samfunnsproblemer? For Andreas Selnes og Tomas Haugland, masterstudenter i design ved Kristiania, er svaret enkelt.
Oppsummert
- Spilldesign kan brukes til å forstå og løse komplekse samfunnsutfordringer.
- Masterstudentene Andreas Selnes og Tomas Haugland ved Kristiania har utviklet spill som verktøy for problemløsning.
- Gjennom spill kan man bryte ned store problemer, eksperimentere med løsninger og få nye innsikter.
- Prosjektene deres inkluderte:
- Et spill for å gjøre kommuner mer attraktive for unge arbeidstakere.
- Et spill for å identifisere fremtidige utfordringer ved Kristiania.
- Spillutviklingen innebar omfattende testing, bruk av humor og inspirasjon fra klassiske brettspill.
- Resultatet ble spill som både engasjerer og fungerer som verktøy for refleksjon og innovasjon i rekruttering og samfunnsutvikling.
Gjennom spill kan man bryte ned utfordringer, eksperimentere med løsninger og skape nye innsikter – på en måte som både er engasjerende og effektivt.
– For meg har det vært ekstremt øyeåpnende å bruke spilldesign, sier Andreas.
Spill har lenge vært brukt i læring, og kan også brukes som en tilnærming til å løse samfunnsproblemer.
– Når man står overfor et stort og sammensatt problem, må man bare begynne et sted. Spill lar oss gjøre nettopp det – utforske, forenkle og fremheve viktige deler på en måte som åpner opp for nye perspektiver, sier Tomas.
– Må være gøy å spille
Studentene fikk utdelt hver sin case. Andreas skulle hjelpe KS konsulent med å gjøre kommuner mer attraktive for unge arbeidstakere, og Tomas skulle lage et spill for å se hvilke utfordringer Kristiania potensielt kan stå overfor i fremtiden.
Det er mange hensyn som må tas for å bruke spilldesign som forskningsmetode. I tillegg til at det skal gi innsikt og løse problemer, så må det være gøy.
– Det er en balansekunst å gjøre komplekse problemstillinger forståelige, samtidig som spillet skal være gøy og engasjerende, forteller Andreas.

Spilldesign går ut på å skape regler, mekanikker, narrativ og estetikk for å utvikle engasjerende og interaktive spillopplevelser. Perfekt for store, komplekse oppgaver som ikke har enkle løsninger.
– Et komplekst problem kan føles utilgjengelig, men i et spill kan man dra det litt fra hverandre, sette det på spissen og plutselig se nye sider av utfordringen, sier Tomas.
Metoden gir også muligheten til å teste ut hypotetiske scenarioer i et trygt miljø uten risiko. Dette gjør at det blir enklere å utforske, samtidig som det skaper en engasjerende opplevelse som gjør komplekse problemstillinger mer tilgjengelige for flere.
Spilte på humor med stereotypien «den trauste kommunen»
KS Konsulent leverer etterspurte rådgivningstjenester til kommuner, fylkeskommuner og kommunale bedrifter innenfor blant annet bærekraft, lederutvikling, arbeidsgiverpolitikk og mer.
Målet var å finne ut av hvordan kommuner kan bli mer attraktive arbeidsplasser for unge.
Spillet er nå et verktøy for refleksjon og innovasjon i rekrutteringsprosesser.
– KS Konsulent hadde et seminar med ulike kommuner som heter «Strategisk rådgivning», så i tillegg til å samle egen research med KS så samarbeidet vi tett med deltakerne underveis i spillutviklingen, forteller Andreas.
For å gjøre spillet engasjerende brukte de humoristiske innslag som utfordret stereotypier om «den trauste kommunen», uten at det skulle gå utover hovedmålet.
– Spillet ga innsikt i hva dagens unge vet om kommunen, hvilke holdninger de har til kommunen og hva som kan trigge interesse for å jobbe der, forteller Stephanie Helland, seniorrådgiver hos KS Konsulent.
KS Konsulent opplevde spilldesign som et godt verktøy for å designe ulike utfordringer og finne alternativer.
– Gjennom spill kan man skape en reise der spillerne møter både hindringer og løsninger på veien mot et mål. Det ferdige produktet, et brettspill, er nå et verktøy for refleksjon og innovasjon i rekrutteringsprosesser, legger Jo Fiske til, seniorrådgiver i KS Konsulent.

Fikk hjelp av gammel spillklassiker
– Hvis spillet blir for komplekst, mister man spillgleden. Men forenkler man for mye, mister man innsikten. Det handler om å finne den perfekte balansen – og det er utfordrende, sier Tomas.
For å hente inspirasjon og forstå ulike spillmekanismer, brukte Tomas og Andreas mye tid på å spille andre brettspill både før og underveis i prosjektet. Et av spillende de vendte tilbake til var klassikeren “Game of Life”.
– Det å spille andre spill hjalp oss ekstremt med å løsne opp tankene og se nye måter å tenke på, forklarer Andreas.
De oppdaget også at kjente spill kunne oppleves helt annerledes når de ble sett gjennom linsen av spilldesign som kommunikasjonsverktøy.
– Plutselig ser du nye muligheter i noe du trodde du kjente ut og inn, legger Tomas til.
Fra idé til ferdig spill
Å utvikle spillet var ikke uten hindringer. Den første prototypen viste seg raskt å være for enkel og lite engasjerende.
– Det første utkastet var et brettspill der man bare flyttet brikker og leste kort. Det ble rett og slett for kjedelig, og utnyttet ikke spilldesign sitt fulle potensiale, innrømmer Tomas.
Løsningen? Spilltesting. Og mye av det. Gjennom flere runder med testing fikk de verdifulle tilbakemeldinger fra målgruppen, som hjalp dem med å finjustere spillmekanismene.
– En av de største utfordringene var å gjøre spillet forståelig og lett å komme i gang med, uten å miste dybden i problemstillingen, sier Andreas.
– Du vil ikke at folk skal bruke en time på å lese reglene før de kan begynne å spille, legger Tomas til.
Resultatet ble et spill som ble så godt mottatt av målgruppen at flere ønsket en egen kopi.
Studiet som åpner nye dører
For Andreas og Tomas har dette prosjektet ikke bare vært en del av studieløpet, men også en døråpner til nye måter å tenke design på.
Det handler ikke bare om estetikk, men om hvordan design faktisk kan løse reelle problemer.
– Vi har blitt utfordret til å tenke kritisk og bryte med gamle mønstre. Det har åpnet øynene mine for hvor allsidig design faktisk er, forteller Tomas.
Masterstudiet i design ved Kristiania har gitt dem muligheten til å jobbe med faktiske caser og reelle samfunnsutfordringer.
– Det handler ikke bare om estetikk, men om hvordan design faktisk kan løse reelle problemer, avslutter Andreas.
Master i design + veiledning, content card image
Master i design
Master i design gir deg etterspurt kompetanse og en kritisk, utforskende tilnærming til designfaget, enten du spesialiserer deg innen interiørarkitektur eller visuell kommunikasjonsdesign.Les merLurer du på noe?
Spør en av våre studentambassadører om alt du lurer på rundt studier, studentlivet, opptak – helt uforpliktende!Les mer