Fagskolemeldingen 2025: Et etterlengtet løft for høyere yrkesfaglig utdanning
Fagskolemeldingen 2025: Åpning for fagskoleutdanninger på nivå 6 og 7 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk, økt autonomi og ytterligere økning av kapasitet og finansiering. Fagskolenes viktige rolle i dagens samfunn understrekes og underbygges.
– Dagens stortingsmelding understreker fagskolenes viktige rolle i å løse fremtidige samfunnsutfordringer. Fagskolene får nå mulighet til å tilby mer komplekse læringsutbytter, og dermed tilby studier som arbeidslivet behøver. Dette er veldig positivt. Neste steg må bli benevnelse av utdanningene som yrkesbachelor og yrkesmaster, sier Annelise Kiønig, rektor på Fagskolen Kristiania.
Plass til både akademikere og praktikere
Regjeringen foreslår å åpne for fagskolestudier på nivå 6 og 7 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk, og innføre en to-søylemodell.
Dette vil gjøre Fagskoleutdanning mer fleksibelt, og i større grad åpne opp for mobilitet mellom utdanningsinstitusjonene.
– Vi må ha plass til både akademikere og praktikere i høyere utdanning, disse tiltakene er med på å bane vei for dette, sier rektor ved Høyskolen Kristiania, Trine J. Meza.
Betydelige utfordringer
Det norske arbeidsmarkedet står overfor betydelige utfordringer med mangel på kompetent arbeidskraft og stort behov for faglig fleksibilitet og livslang læring. Her spiller fagskolene en viktig rolle ved å tilby bransjenære, praktiske og fleksible utdanningsalternativer.
Ifølge NHOs kompetansebarometer for 2024 oppgir hele 60 prosent av norske bedrifter at de har et stort behov for ansatte med fagskoleutdanning. I helse- og omsorgssektoren er behovet enda mer akutt, med 70 prosent av bedriftene som rapporterer om mangel på kvalifisert arbeidskraft.
Regjeringen foreslår rammefinansiering og en fortsatt opptrapping av studieplasser.
– Vi må løfte frem utdanning som gir praktisk kompetanse og som er direkte knyttet til arbeidslivets behov. Norge trenger flere folk med fagskoleutdanning, og vi må sørge for at disse yrkene og utdanningene er kjente og attraktive for fremtidens arbeidstakere, sier Solfrid Lind, Administrerende direktør for Kristiania.
– Med denne stortingsmeldingen kan den rivende utviklingen fagskolesektoren har hatt de siste årene fortsette. Mye er gjort og mye skal gjøres. Vi har fortsatt saker å jobbe med, og savner blant annet tilknytning til ects som et viktig tiltak for økt internasjonalisering. Men vi er glade for at regjeringen peker på fagskolenes samfunnsoppdrag som en viktig ressurs i den videre omstillingen av Norge, og gleder oss til fortsettelsen, avslutter Kiønig.
Om Fagskolen på Kristiania:
Kristiania driver landets største fagskole, og er den største aktøren for nettstudier i Norge - dette gjør oss til Norges største uavhengige breddehøyskole.
Vi tilbyr over 20 fagskoleutdanninger i Oslo og Bergen. Vi underviser i praktiske studier innen design, kommunikasjon, teknologi og scenekunst.
I Oslo holder fagskolestudentene til på Spikersuppa, i hjertet av hovedstaden. I Bergen holder vi til i Hansaparken sammen med høyskolestudiene.