I dagens arbeidsmarked er kompetansegapet mellom nyutdannede og erfarne arbeidstakere ofte stort. Canada har funnet en løsning som viser lovende resultater: dypt arbeidsintegrert læring som samarbeidsutdannings-programmer. Her kombineres akademiske studier med betalte arbeidsperioder gjennom hele studieløpet – en modell som University of Waterloo var pionerer for i Canada.

– Tradisjonell utdanning har fortsatt sin plass, men når teori kombineres med praktisk erfaring, uteksamineres studenter som er klare for arbeid umiddelbart, sier Anne-Marie Fannon, direktør for Work-Learn Institute ved University of Waterloo.

Anne-Marie Fannon, direktør for Work-Learn Institute ved University of Waterloo. Foto: University of Waterloo

Fannon deltar på WIL-konferansen i Oslo fra 22.-24. september, der hun på konferansens andre dag vil holde presentasjonen "Det kanadiske økosystemet for work integrated learning". Hun vil også utforske nøkkelfaktorer for suksess ved etablering av vellykkede WIL-økosystemer med eksempler fra hele verden.

Verdens største samarbeidsprogram

Ved University of Waterloo støtter Fannon og hennes kolleger verdens største samarbeidsutdanningsprogram, der over 26 000 studenter årlig veksler mellom akademiske semestre og arbeidsperioder i relevante bedrifter.

– Vi ser en klar forskjell når våre uteksaminerte begynner å jobbe. De har ikke bare teoretisk kunnskap, men også praktisk erfaring og evnen til å anvende kunnskap i komplekse, virkelige situasjoner, forklarer Fannon.

Tiden da man fullførte en utdannelse i ung alder og var "ferdig med å lære" for resten av livet er over.

– Viktigst av alt, de har også sentrale overførbare ferdigheter som trengs for å navigere i en raskt skiftende arbeidsverden: motstandsdyktighet, tilpasningsevne, nysgjerrighet og en livslang læringsinnstilling, sier Fannon.

Hennes forskning viser også at studenter med arbeidsintegrert læring, har høyere sysselsettingsgrad, bedre startlønn og raskere karriereutvikling sammenlignet med de som følger tradisjonelle utdanningsveier.

Livslang læring er fremtiden

Ifølge Fannon vil skillet mellom utdanning og arbeidsliv gradvis viskes ut. Kunstig intelligens, automatisering og et raskt skiftende arbeidsmarked krever en ny tilnærming til læring.

– Tiden da man fullførte en utdannelse i ung alder og var "ferdig med å lære" for resten av livet er over. Fremtidens arbeidstakere vil kontinuerlig veksle mellom formell læring og praktisk arbeid, sier hun.

Hun mener arbeidsintegrert læring er godt rustet for denne utviklingen, nettopp fordi det bygger på samspillet mellom teori og praksis. 

– I Canada har vi etablert et økosystem hvor utdanningsinstitusjoner og arbeidsgivere samarbeider tett. Universiteter kan ikke lenger operere i en boble, adskilt fra arbeidslivet – og arbeidsgivere kan ikke forvente at nye ansatte kommer fullstendig opplært, avslutter Fannon.

Work Integrated Learning

WIL25 is the third international conference on work-integrated learning.
Les mer