Professor Audra Diers-Lawson (til venstre) skal lede Kristianias WHO-senter. Cristiana Salvi (til høyre) er Regional Advisor for risikokommunikasjon, samfunnsengasjement og håndtering av informasjonskriser ved WHOs regionale kontor for Europa.Foto: WHO

– Erfaringene fra COVID-19 og mpox-utbruddene viser at når lokalsamfunn aktivt deltar i responsarbeidet, kan smittespredningen bremses raskt og effektivt, sier Dr. Ihor Perehinets, Regional Emergencies Director ved WHO Europa. 
 
For å styrke dette arbeidet har WHO inngått samarbeid med Kristiania om risikokommunikasjon, samfunnsengasjement og håndtering av informasjonskriser (RCCE-IM). En informasjonskrise, eller «infodemi», er en ukontrollert spredning av informasjon – både korrekt og feilaktig – som oppstår under kriser. Målet er at bedre RCCE-IM skal redde flere liv. 
 
– Effektiv risikokommunikasjon redder liv og bygger tillit under kriser ved på rett tidspunkt å gi klar, nøyaktig helseinformasjon og råd, som hjelper folk å ta informerte valg for å beskytte helsen sin. Uten tillit er folk mindre tilbøyelige til å følge råd og ta nødvendige grep for å beskytte livene sine, sier Dr. Ihor Perehinets. 

Fakta om samarbeidet mellom WHO og Kristiania University College

  • WHO og Kristiania har inngått en fireårig samarbeidsavtale om et nytt senter som skal styrke operativ forskning på risikokommunikasjon, samfunnsengasjement og håndtering av informasjonskriser (RCCE-IM) under store helsekriser.  
  • En informasjonskrise, eller «infodemi», er en ukontrollert spredning av informasjon – både korrekt og feilaktig – som oppstår under kriser. Målet er at bedre RCCE-IM skal redde flere liv. 

  • Samarbeidssenteret er opprettet basert på erfaringer fra den globale COVID-19-pandemien. 

  • Audra Diers-Lawson, professor i risiko- og krisekommunikasjon ved Kristiania, er leder for WHO-samarbeidssenteret. 

  • Senteret skal bistå WHO og nasjonale helsemyndigheter med å utvikle effektive strategier, verktøy og kapasiteter for å gi RCCE-IM-tiltak rettidig og operativt beslutningsgrunnlag. 

  • WHO samarbeider med over 800 akademiske institusjoner på verdensbasis, men dette er det første senteret med et spesifikt mandat innen RCCE-IM. 

Forståelse er avgjørende 

Audra Diers-Lawson er professor i risiko- og krisekommunikasjon ved Kristiania. Hun er utnevnt som leder for WHO-Europas samarbeidssenter for risikokommunikasjon, samfunnsengasjement og håndtering av informasjonskriser (RCCE-IM).  
 
Senteret skal bistå WHO og nasjonale helsemyndigheter med å utvikle effektive strategier for å håndtere feilinformasjon og sikre at helseinformasjon blir forstått av befolkningen. 

Halvfigurfoto av Cristiana Salvi
Cristiana SalviFoto: WHO


– Effektiv risikokommunikasjon og lokalt engasjement er avgjørende for å bygge tillit og sørge for at folk forstår viktige helsemeldinger i krisesituasjoner. Dårlig kommunikasjon kan føre til forvirring, spredning av feilinformasjon og svekket tillit, sier professor Audra Diers-Lawson. 

Senteret lanseres tirsdag 25. mars og lanseringen er åpen for alle.

Gratis påmelding og mer informasjon her.

Økt oppmerksomhet om partnerskap med lokalsamfunn 

Cristiana Salvi, Regional Advisor for risikokommunikasjon, samfunnsengasjement og håndtering av informasjonskriser ved WHOs regionale kontor for Europa, har over 20 års erfaring med RCCE-IM i helsesituasjoner. Hun er glad for at dette fagområdet endelig får den oppmerksomheten det fortjener. 
 
– RCCE-IM er kjernen i beredskapsarbeid fordi det driver frem aksept og gjennomføring av beskyttelsestiltak. Jeg er begeistret over at dette nye WHO-senteret ikke bare støtter operativ forskning på RCCE-IM, men også styrker det strategiske arbeidet på feltet, sier hun. 

Jeg er begeistret over at dette nye WHO-senteret ikke bare støtter operativ forskning på RCCE-IM, men også styrker det strategiske arbeidet på feltet 

Cristiana Salvi


– WHO og nasjonale helsemyndigheter har gjort en utmerket jobb med å samarbeide med biomedisinske forskere for raskt å få kunnskap om hvordan nye patogener, som COVID-19 og MERS, oppfører seg. Men vi har brukt mindre tid på å studere de lokale samfunnene der disse patogenene sprer seg, sier Salvi. 

Spørsmål om liv eller død 

Professor Audra Diers-Lawson skal støtte WHO i å gjennomføre de riktige studiene og stille de rette spørsmålene for å få bedre innsikt i samfunn som er utsatt for, eller påvirket av, kriser. Senteret skal også bidra til å styrke RCCE-IM-kompetanse i hele helsesektoren, blant annet gjennom kapasitetsbygging og samarbeid med ulike partnere. 
 
– Målet vårt er å omsette forskning til praktiske løsninger som kan hjelpe helsemyndighetene med å gi bedre helseinformasjon og råd i krisesituasjoner. Vi vet at god risikokommunikasjon kan utgjøre forskjellen mellom liv og død under en helsekrise, sier Audra Diers-Lawson. 

Internasjonal anerkjennelse 

– Vi er stolte over at Kristiania er valgt til å samarbeide med WHO. Det viser at vi har høy internasjonal akademisk anerkjennelse innen risikokommunikasjon, sier rektor Trine Meza ved Kristiania. 
 
Hun understreker at utnevnelsen også gir en viktig mulighet for forskere, studenter og samarbeidspartnere til å bidra direkte til global helseberedskap. 
 
– Dette samarbeidet gir oss en unik mulighet til å kombinere forskning og praksis på en måte som kan få reell betydning for folkehelsen i kriser, sier Meza. 

WHO Collaborating Centre

Kristiania has been selected as WHO's first collaborative center dedicated to risk communication, community engagement, and infodemic management (RCCE-IM).
Les mer