Portrett av Guru Bhandari, halvfigur
Forsker og programvareutvikler Guru Bhandari har utviklet en faktisk metode som bruker KI til å overvåke datatrafikken i små IoT-enheter.Foto: Kristiania

Artikkelen Distributed Deep Neural-Network-Based Middleware for Cyber-Attacks Detection in Smart IoT Ecosystem er blant tre vinnere av Electronics Best Paper Award 2023, en pris som gis til de mest fremragende forskningsartiklene publisert i tidsskriftet det siste året. Electronics utgir 24 numre årlig og regnes som et sentralt tidsskrift innen teknologisk forskning.

– Det er stort å bli anerkjent på denne måten. Vi har lagt mye arbeid i å utvikle en løsning som både er effektiv og kan brukes i praksis, sier førsteforfatter Guru Bhandari, forsker ved School of Economics, Innovation and Technology ved Høyskolen Kristiania.

Slik oppdager KI skadelig trafikk

Artikkelen viser fram en metode som bruker kunstig intelligens til å overvåke datatrafikken i IoT-enheter (som sensorer, overvåkingskameraer og temperaturmålere) og oppdage skadelig aktivitet i sanntid. 

Systemet vårt kan installeres direkte på enheter som mini-datamaskinen Raspberry Pi, NVIDIA jetson nano og andre små enheter. Systemet oppdager angrep med over 93 prosent treffsikkerhet, sier Bhandari videre.

Det er stort å bli anerkjent på denne måten. Vi har lagt mye arbeid i å utvikle en løsning som både er effektiv og kan brukes i praksis.

Guru Bhandari

Relevant for «smarte omgivelser»

Løsningen er spesielt utviklet for enheter som har lav strømkapasitet og begrenset prosessorkraft, og er testet i virkelige brukssituasjoner. Den kan bidra til å sikre teknologien som brukes i smarte bygninger, offentlige tjenester og private hjem.

– Med denne metoden får man bedre oversikt, raskere respons og tryggere digitale systemer, sier professor Andrii Shalaginov, som har ledet prosjektet sammen med maskinvareingeniør  Andreas Lyth og professor og dekan ved School of Economics, Innovation and Technology, Tor-Morten Grønli.

Den åpne kildekoden til den utviklede programvaren er tilgjengelig på GitHub for videreutvikling og bruk i fremtidige prosjekter.

Smart Security Lab

Forskningsgruppen Smart Security Lab jobber med forskning og utvikling rettet mot nye, kunstig intelligens-baserte metoder for cybersikkerhet. Målet er å skape tryggere og mer bærekraftige smarte omgivelser.
Les mer