– Noen ganger må man bare kvinne seg opp!
Joda. Det har hendt at Kristine har bannet høyt og revet seg i håret. Men er det én ting hun ikke angrer på, er det at hun tok nettstudier som 40 år gammel trebarnsmor.
httpPå morgentoget inn fra Jessheim til Oslo, skiller Kristine Larsen (44) seg litt ut.
Istedenfor å scrolle på en lysende mobiltelefon leser hun en bok om kollektiv arbeidsrett.
Hun jobber i fagforeningen Negotia, er mamma til tre tenåringsgutter, og tar nettstudier på Kristiania.
– Jeg pendler fem dager i uka, halvannen time hver dag. Da sitter jeg mest med nesen i ei bok.
Da pandemien kom, jobbet Kristine på et flyplasshotell. Hotellet stengte dørene, og hun ble – som så mange ansatte – permittert.
– Jeg kunne bruke tida på noe fornuftig, eller jeg kunne sitte hjemme og tvinne tommeltotter. Og jeg er ikke skapt for tommeltvinning!
Det ble starten på en bachelorgrad i administrasjon og ledelse.
– Plutselig var vi fire på hjemmeskole, både tre barn og jeg. Det var tøft til tider, men hva livet hiver etter deg, får du ikke hindret. Vi klarte etter hvert å skape gode rutiner der vi jobbet litt i lag, og litt hver for oss, forteller hun.
– Jeg angrer ikke, nei! Jeg var over 40 år, jeg skulle ha gjort det for lenge siden, men som trebarnsmor prioriterte jeg ikke studier.
– Jeg angrer ikke, nei! Jeg var over 40 år, jeg skulle ha gjort det for lenge siden, men som trebarnsmor prioriterte jeg ikke studier.
Det var Kristianias nettstudier som gjorde det mulig for Kristine å få denne omstarten i livet – som førte til at hun landet jobben som avtalerådgiver hos Negotia. Kombinasjonen av utdanning og relevant arbeidserfaring ga henne akkurat det arbeidsgiver var ute etter.
– Det er helt fantastisk, å ha den fleksibiliteten, til å legge opp studiene som du selv vil, og se forelesningene når du har tid. Da går det an å fortsette å ha et liv, ha en jobb, ha barn ….
Relevant for arbeidslivet
Helene Tronstad Moe er en av Norges fremste eksperter i organisasjonspsykologi og foreleser ved Institutt for ledelse og organisasjon på Kristiania. Hun forstår godt at flere og flere velger nettbaserte studier.
– Du trenger ikke å si opp jobben din, men kan bruke kveldstid og ettermiddager. Det passer mange av oss – ikke minst småbarnsforeldre.
– Du har full fleksibilitet, og kan studere når du vil og hvor du vil. Du kan også plukke emner fritt, sier hun, og understreker at Kristiania har en stor bredde og mange ulike nivåer.
– Mange av våre forelesere har dessuten næringslivsbakgrunn, og vi er spesielt opptatte av å gjøre utdannelsen relevant for arbeidslivet.
Helene understreker at studiene krever struktur fra din side.
– Når det er helt opp til deg selv, er det fort gjort lettere å utsette studiene. Du må bli flink til å skreddersy dine egne rutiner.
– Det er ganske mye vi (og kanskje særlig kvinner) skal prestere? Vi skal ha en suksessfull karriere, trene, ha et aktivt sosialt liv, følge opp barna, dyrke romantikken … Hvordan skal man få tid til å ta en videreutdanning på toppen av det?
– I snitt bruker vi fire timer på sosiale medier hver dag. Tenk hvis du brukte halvparten av den tiden på nettstudier. Du ville trolig få større utbytte av studier, som gir overskudd, som bringer deg et sted, og som du kan se en mening med, mener forskeren og foreleseren.

Stort behov for omstilling
– Hva med de av oss som tenker at studier er noe vi gjorde i 20-årene, til vi fikk den jobben vi skulle ha, og så var vi ferdige med den saken?
– Sånn var det i gamle dager. Nå er ikke omstilling lenger unntakstilstanden. Å bytte karriere er blitt en del av hverdagen. Faren ved å tro du kan være trygg ett sted og ikke endre noe, er at du blir utdatert. At du videreutdanner deg er nyttig både for deg, arbeidsgiveren du har og den neste du får, sier Helene, og legger til:
– Jeg kan ikke peke på én eneste bransje som ikke har et stort behov for omstilling.
Det skjer noe helt spesielt når et voksent menneske med mange års arbeidserfaring går tilbake til skolebenken:
– Møtet med akademia er helt annerledes nå enn da du var 19 år. Du ser fort hva du kan bruke i arbeidslivet fra studiene – og vice versa, sier Helene.
– Studier og jobb gjør hverandre mer relevante og understøtter hverandre med motivasjon og læring.
Mange fordommer
– Finnes det noen myter om nettstudier?
– Kanskje at det er enklere, og at vitnemålet ditt ikke er like mye verdt. Men de mytene er i ferd med å dø ut. Vi ser ofte at nettstudenter er selvstendige, og har mye arbeidskapasitet.

Både vitnemålet og pensum er likt, uavhenig om du velger nettstudier eller ei. Som oftest er det de samme foreleserne også.
Kristine fikk kjenne på noen fordommer da hun tok fatt på studiene som 40-åring.
Jeg har lyst til å stå i arbeidslivet og være attraktiv.
– Fordommer? Å, verden er full av dem! Siden jeg valgte nettstudier, slapp jeg å være hun «gamle kjerringa» i klasserommet, da. Men det er bare å innse at endringstakten er høy, og vi skal lære hele livet. Siden du utdannet deg da du var 20 år, er verden blitt en helt annen. Jeg har lyst til å stå i arbeidslivet og være attraktiv.
Stor lærelyst
Som nettstudent er Kristine helt avhengig av å være strukturert.
– Det er ikke til å unngå at noen ganger blir man lei. Noen ganger har jeg revet meg i håret og bannet høyt og tenkt «F… dette var en j … dårlig idé!».
– Men da må man bare kvinne seg opp. Jeg må motivere meg selv, jobbe målrettet, svare på innlevering, se forelesninger, og jeg må lese pensum. Jeg må prioritere.
– Hva har du prioritert bort?
– Noen av vennene mine mener at jeg er blitt litt kjedelig. Det skjer sjeldnere at jeg tar en øl eller spiser en middag med dem. Også vet jeg at jeg har gått glipp av noe med barna. Jeg har brukt helger, kvelder og ettermiddager. Noen ganger har jeg også vært med på gruppediskusjoner og sittet en hel lørdag på Teams. Joda, ungene har vært drittleie til tider.
Nettforelesninger på 12 minutter
Når Helene Tronstad Moe legger opp sine forelesninger, har hun en helt annen tilnærming for nettstudenter enn fysisk på skolen.
– Hver økt er på rundt 12 minutter …
– Bare 12 minutter?
– Ja, det høres kanskje kort ut, men tenk på deg selv og din egen oppmerksomhet på skjermen. Det er da du begynner å fylle kaffe og sjekke sosiale medier. Vi ser når studentene er passive eller faller av, og skreddersyr deretter.
Veilederne er lett tilgjengelige, og følger opp på en bra måte.
Kristine er mer enn fornøyd med tilretteleggingen hun får som nettstudent:
– Å, det er superfantastisk! Veilederne er lett tilgjengelige, og følger opp på en bra måte. Jeg sendte inn en oppgave i går, og den er retta og godkjent nå. I student-appen kan du til og med følge med live mens veileder retter.
– Har du noen gang vært så ivrig?
Kristine ler.
– Seinest i går kveld. Jeg er litt nerd, da!

Arbeidsgiver legger til rette
Det første emnet hun tok, var om endringsledelse.
– Faget forsto jeg, men jeg hadde ikke peiling på akademisk skriving. Tilbakemeldingen var omtrent: «Hva er dette for et makkverk?». Jeg lærte masse av det. Det er også mange fine tilbud selv om du er nettstudent. Jeg skaffet meg raskt studentbevis og ble en hyppig bruker av biblioteket. Der får jeg god hjelp til å finne relevant faglitteratur, sier Kristine.
Hun har en krevende jobb, i Negotias fagavdeling, så selv om hun har pendlertogturene, er det litt mer plundrete å finne tid til studiene i hverdagen nå enn det var under pandemi-lockdown.
Damer tenker ofte at alt må være på stell før man setter i gang med noe, men ting blir aldri helt på stell.
– Men heldigvis har jeg en arbeidsgiver som legger til rette for at jeg får videreutvikle meg. Jeg jobber jo med disse fagene. Og når arbeidsgiver legger til rette, da prioriterer jeg også å gjøre mitt beste.
– Hva vil du si til andre som vurderer å ta videreutdanning, men som er usikre på om det lar seg gjøre?
– Det er bare å gjøre det! Damer tenker ofte at alt må være på stell før man setter i gang med noe, men ting blir aldri helt på stell. Den typiske mannen ser en stillingsannonse, og tenker «Jeg har to av sju ønskede kvalifikasjoner, så denne jobben får jeg», mens kvinner gjerne helst må ha alle sju før de vurderer å søke. Husk at det er ikke noe å vente på – og det er aldri for seint.
BA administrasjon og ledelse + veiledning nettstudier Content Card Image (double)
Administrasjon og ledelse
Bachelor i administrasjon og ledelse gir deg kunnskap og ferdigheter som kreves av en leder i en liten eller mellomstor virksomhet. Studiet kvalifiserer også til videre masterstudier i ledelse.Les merSpørsmål om nettstudier?
Lurer du på noe rundt for eksempel opptakskrav, studielån, eller hvordan nettstudier fungerer i praksis? Vi kan svare på det meste, ta kontakt her!Les mer