✕  Lukk søk

Eksklusivt samarbeid med KHiO

I år ble «En midtsommernattsdrøm» et samarbeid mellom skuespillerne på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), Den Danske Scenekunstskolen og Høyskolen Kristiania.

5 skuespillere står på en scene. De har på seg tights i ulike farger. Scenegulvet er mørkt og bak dem står en karusell med hvite utslagende dører.

Unikt samarbeid

Nylig var det duket for avgangsforestillinger for tredjeårsstudentene på Bachelor i skuespill ved Westerdals institutt for scenekunst, musikk og studio.
Norges fremste høyskoler innen teater og skuespill samarbeidet om forestillingen.

Peter Kolbjørnsen, 3. årsstudent på Bachelor i skuespill beskriver samarbeidet med KHiO og Den Danske Scenekunstskole som fint og lærerikt.

— Alle har jobbet iherdig med forestillingen, og jeg synes at KHiO har tatt oss veldig godt i mot.

Piotr Cholodzinski var med på å introdusere Bachelor i skuespill, og er i dag studieprogramleder. Studentene beskriver Piotr som en pådriver og ildsjel for studiet.

— Han gjør en fantastisk jobb. Han er flink til å trekke inn dyktige gjesteforelesere og få til prestisjefulle samarbeid, slik som med KHiO og Den Danske Scenekunstskole, forteller 3. årsstudent på Bachelor i skuespill, Amanda Storaunet.

Veiledning fra KHiO

Til forestillingen har skuespillerstudentene fått veiledning av Runar Hodne, Victoria Meirik, Kathrine Tolo og Ingrid Karlsen, som holder til på KHiO. Peter fra Bachelor i skuespill påpeker at veiledningen har vært ledende og viktig for både skuespillerne og regissøren.

— Veilederne har vært sentrale og har hjulpet oss gjennom alt. De gir oss tilbakemeldinger etter forestillingene slik at vi kan forbedre oss til neste gang.

Amanda har rollen som «Helena», forelsket i Demetrius, som elsker en annen kvinne. Hun påpeker at samarbeidet har gitt studentene frihet:

— Først og fremst har vi hatt 10 uker på å sette sammen stykket. Vi har fått lov til å jobbe med Sullivan (Lloyd Nordrum) på regi, som er utveklsingsstudent fra Bachelor i sceneinstruksjon ved Den Danske Scenekunstskole i København, noe som var lærerikt og givende.

To personer står på en sort scene. Begge to har på seg tights i fargerike farger. Vi kan se en høy mann med skjegg og en lav kvinne. Kvinnen ser opp på mannen.
Tre av skuespillerne står i en trekant på scenen. Vi ser en mann helt til høyre med rød tights. Mannen i midten står og peker på mannen med gul jakke.
Fire personer står på scenen. Alle har blikket rettet bort mot personen som står helt til høyre.
En gutt med sort lue og gul jakke står oppe i fjestet til en av publikummerne og forklarer ivrig.
En mann står krokrygd og forklarer ivrig med hendene sine. Personen ved siden av han er høy med mørkt skjegg. Han har armene lags siden. Bak dem er det lys fra lyskastere.
En skuespiller står rakrygd med hånden utstrakt mot publikum. Han har på seg sort turtleneck og har håret gredd nedover.
Elg Elgesem i rollen «Oberon/Thesevs» og Karoline Stemre i rollen «Titania/Hypolyta».
Even Gutsveen med ryggen til som rollen «Egevs», Joakim T. Dalen i midten som rollen «Joachim» og Håvar Bøckmann som rollen «Rompe».
Fra venstre: Sindre Hansen som rollen «Lysander», Stina Kastet som rollen «Hermia», Elg Elgesem som rollen «Oberon/Thesevs» og Brede Fristad som rollen «Demetrius».
Håvar Bøckmann i rollen «Rompe».
Peter Kolbjørnsen som rollen «Pukk/Philostrat» og Elg Elgsem som rollen «Oberon/Thesevs».
Joakim T. Dalen som rollen «Joachim».

Regissør Sullivan Lloyd Nordrum beskriver «En midtsommernattsdrøm» på følgende måte:

Stykket vårt handler om å la seg rive med

til noe umulig

Fordi troen på det umulige

forandrer det mulige

Det er teater. 

Her står alle skuespillerne til stykket «En midtsommernattsdrøm» på scenen. Felles er at alle har på seg tights i ulike farger. I senter på scenen kan man se en mann stå med hendene i hoften. Han har på seg en grå lue og har røde briller.

«En midtsommernattsdrøm»

Hvert år arrangeres det avgangsforestillinger for 3. årsstudentene på Bachelor i skuespill. Etter avgangsforestillingene venter fordypningsprosjekter før studentene uteksamineres.

I årets avgangsforestilling ble komedien «En midtsommernattsdrøm» av William Shakespeare satt opp. Stykket ble for første gang fremført i 1595, og er en av dikterens mest populære komedier. Handlingen  følger separate grupper av personer gjennom kjærlighetsforviklinger og amatørteater.

Et kjærlighetsbrev til teater

Regissør Sullivan Lloyd Nordrum, beskriver stykket som en kjærlighetshistorie der man gir seg hen til noe.

— Stykket handler om lekenhet, og en driv og lyst til å gjøre noe stort med livet sitt. I grove trekk er det noen rebelske tenåringer som ikke har lyst til å være med på tvangsekteskap, og ønsker å bestemme over sin egen skjebne.

Flere av skuespillerstudentene omtaler stykkets opphavsmann, William Shakespeare, som et geni. Skuespillerstudenten Amanda beskriver «En midtsommernattsdrøm» som et kjærlighetsbrev til teater.

— Teaterstykket har vært veldig fint å jobbe med. Jeg synes det er viktig at vi er tilstede i rommet og lytter til hverandre. I dette stykket hadde vi frihet til å gjøre hva vi ville, og det syntes jeg var fint.

Skuespillere (3. årsstudenter ved Westerdals institutt)

Hermia – Stina Kastet

Lysander – Sindre Hansen

Helena – Amanda Storaunet

Demetrius – Brede Fristad

Oberon/Thesevs – Elg Elgesem

Titania/Hypolyta – Karoline Stemre

Egevs – Even Gutsveen

Rompe – Håvar Bøckmann

Joachim – Joakim T. Dalen

Pukk/Philostrat – Peter Kolbjørnsen

Regi: Sullivan Lloyd Nordrum, 3. årsstudent bachelor sceneinstruksjon ved Den Danske Scenekunstskole
Veiledere: Runar Hodne og Victoria Meirik, avdeling Teaterhøgskolen, KHiO

Scenografi: Katrine Krohn, 3. årsstudent bachelor scenografi ved Den Danske Scenekunstskole
Veileder: Kathrine Tolo, avdeling Design, KHiO

Kostymedesign: Gina Gundersen, 3. årsstudent bachelor klesdesign og kostymedesign, KHiO
Veiledere: Kathrine Tolo og Inghild Karlsen, avdeling Design, KHiO

Lysdesign:  Norunn Standal
Lyssavvikler: Philiph Isaksen

Musikk: Juho Liira, sammen med ensemblet

Inspisient: Pia Haagensli
Rekvisitør: Pernille Tørbråten
Scenemester: Christopher Munthe
Plakatbilde: Lavasir Nordrum

To skuespillere står midt på scenen. En mann i sort holder hendene foran ansiktet på den andre skuespilleren.

Fikk du ikke med deg stykket?

I desember var det mulig for publikum å se «En midtsommernattsdrøm». Var du en av de som ikke fikk med deg stykket? Fortvil ikke! I starten av januar settes det opp tre nye forestillinger.