Få bedre tid til det du vil
Hvordan kan det ha seg at ditt døgn bare har 24 timer, mens andre later til å ha fått utdelt noen timer ekstra?
– Vil du få bedre tid? Da må du lære litt om selvledelse, sier førsteamanuensis Birthe Kåfjord Lange. Hun skrev doktorgraden sin om norske lederes tidsbruk, og et av funnene hennes var nedslående:
Ledere har ikke tid.
Tror de.
Kåfjord Lange skulle nemlig ringe til 200 ledere i Norge og intervjue dem om lederutvikling. Det hadde lederne absolutt ikke tid til.
– Alle snakket om tid, men ingen snakket om ledelse. Sannheten er at de fleste av oss, også ledere, surrer bort mye tid i løpet av en uke, forteller Kåfjord Lange.
Hun fant ut at ledere som forsøker å kompensere for arbeidsmengden med å tilbringe enda flere timer på jobb, bare gjør vondt verre.
– Ingen blir bedre ledere av å jobbe 80 timer i uka, understreker Lange.
Ingen blir bedre ledere av å jobbe 80 timer i uka
Så hva er det smarte trekket når timeplanen er stappfull og du føler deg strukket i alle retninger? Førsteamanuensis Birthe Kåfjord Langes fremgangsmåte er helt gratis, men krever at du setter av litt tid:
Gå grundig gjennom tidsbruken din slik du ville gjort med et budsjett.
1. Få oversikt over tidsbruken din
– Kartlegg tidsbruken din systematisk og nøyaktig. Både hvordan du bruker tiden du er på jobb, men også hva tiden din går med til i det store bildet, oppfordrer Birthe.
– Få klarhet i hva du faktisk bruker tid på, ikke hva du tror du bruker tid på. Bruk alle verktøy du har tilgjengelig, for eksempel skjermtid-verktøyet som finnes på datamaskinen og mobiltelefonen. Andre ting må du logge selv. Hvor lang tid bruker du på møter? Småprat med kolleger og ansatte? Reisevei? Planlegging? Matlaging? Sosiale sammenhenger? Innkjøp? Netflix? Sosiale medier? Trening?
For å få et representativt bilde av tidsbruken din, bør du bruke et par uker på denne kartleggingen.
Vil du rydde tid til videreutdanning?
2. Se på oversikten din og vær ærlig
Tåler tidsbruken din dagens lys? Kunne du vist oversikten til noen du ser opp til, eller til noen som ser opp til deg? Er det slik du vil fremstå? Hvorfor/hvorfor ikke? Er det noe du vil kutte ned på? Er det realistisk å begrense tidsbruken?
– Hvis du har seks timer skjermtid på mobilen hver dag, og en Netflix-logg lang som et vondt år, kan du gjøre noe med det nå! Vær brutalt ærlig med deg selv, insisterer Birthe.
– Hvor mange strikkemønstre har du egentlig bruk for å se på Pinterest? Er det tvingende nødvendig å vite hva alle fra videregående holder på med på Meta? Hvor mye tid har du brukt på å scrolle memes på Instagram den siste uka? Får du virkelig så mye energi av å være på alle de quizkveldene og venninneturene? Du har ingenting å tjene på å feie din egen pinlige tidsbruk under teppet, formaner Kåfjord Lange.
Førsteamanuensisen er opptatt av at du skal sette deg opp for suksess ved å planlegge hvordan du skal bruke tiden din. Hva, når, hvordan og hvorfor.
– Du skal lage deg en hverdag du selv har planlagt, der du har satt deg sjøl opp for suksess.
Hvis du skal innføre noe nytt i hverdagen, for eksempel videreutdanning, må du ta noe annet ut av timeplanen
– Men hvis du skal innføre noe nytt i hverdagen, for eksempel videreutdanning, må du ta noe ut av timeplanen. Så enkelt er det, understreker hun.
– Kanskje det er å trene én gang mindre i uka. Eller se en serie mindre i måneden. Noen tar ut tv-titting. Sosiale medier. Noen legger om på treningsrutinene og begynner med trening på andre tidspunkt på døgnet. Noen går ut av verv. Kanskje det ikke er dette året du skal være FAU-representant?
3. Hva vil du helst bruke tiden din på?
Nå som du vet hva du bruker tiden din på og hvilken tidsbruk du vil begrense, har du muligheten til å stake ut en ny og bedre kurs for deg selv. Hvordan vil en god uke eller måned se ut for deg? Er det noen vaner du skulle ønske du hadde?
Tiden er inne for å drømme stort og skjerpe ambisjonene.
Vil du gå mer tur, meditere mer, trene mer, lære mer? Ta videreutdanning? Vil du prøve deg på et enkeltemne, eller kanskje en hel grad? Har du en hobby du har forsømt i det siste, fordi du har brukt all din ledige tid på Netflix? Har du kanskje utsatt noen oppgaver på ubestemt tid, i håp om at det skal dukke opp en magisk åpning i timeplanen? Vi ser på deg, Rotete Bod, for ikke å snakke om dere, Bunker Med Romaner Og Fagbøker Vi Ennå Ikke Har Lest.
4. Finn ditt hvorfor
Hvorfor vil du endre på tidsbruken din? Koble tidsbruken opp mot dine verdier.
Alle har verdier, men noen er mer bevisste om dem enn andre. Hva bryr du deg mest om, og hvorfor er akkurat dette så viktig for deg? Hvilken retning ønsker du å utvikle deg i, og hvorfor det? Hvorfor vil du endre på noe akkurat nå? Når du stiller deg selv disse spørsmålene, vil du få et mer bevisst forhold til verdiene dine, hvem du egentlig vil være, og hvilke mål du har for deg selv, både bevisste og ubevisste.
Har du for eksempel lyst til å ta videreutdanning for å vokse i jobben din, men finner ikke gode nok grunner til å rydde i kalenderen? Kåfjord Lange har litt pepp til deg som nøler.
Det som gir oss utfordringer underveis, er veldig ofte det vi vokser mest på.
– Ikke undervurder hvor gøy det er å ta en master i voksen alder! For ikke snakke om godfølelsen av å få til noe! Altså, hallo – vær stolt, da! Det som gir oss utfordringer underveis, er veldig ofte det vi vokser mest på. Det kan virkelig gjøre en forskjell, ivrer Birthe.
5. Vær litt raus med deg selv
– Du kommer til å feile. Det kommer til å bli for travelt. Du kommer til å angre underveis. Men det er ikke verdens undergang, trøster Birthe.
– Vær raus med deg selv. Hvis livsgleden er på et bunnivå etter å ha slettet Instagram for å spare tid, kan du jo innvilge deg noen minutter på appen iblant. Alt er ikke svart-hvitt. Hvis stressnakken er verre enn noensinne fordi du kuttet ut morgenyoga til fordel for å lese pensum, er du like langt.
– Ikke gi opp underveis om du kjenner på at det ble litt mye akkurat nå. Ikke tenk at «kanskje jeg skal prøve igjen når ungene er større» eller «når bare»-et-eller-annet. «Når bare» er en måte å overleve på, men ikke tenk at alt blir så mye bedre «når bare». Nå er det som det er, og det er bra nok, understreker Birthe Kåfjord Lange.
Ved å gi deg selv små dult kan du gjøre nye vaner enklere å gjennomføre. Har du for eksempel vendt tilbake til skolebenken for å ta videreutdanning ved siden av jobb, kan du gjøre både pensumlesing og skolearbeid enklere med litt planlegging.
– Legg fram bøkene kvelden i forveien hvis du har tenkt at du skal ha en time med lesing, eller jobbe med en oppgave før jobb. Gjør alt klart, så blir det enklere å følge planen om morgenen. Eller gjør en avtale med andre, slik at du forplikter deg i større grad til å følge opp. Alle disse små dultene kan gjøre det enklere for oss selv. For jeg tror det er hverdagen som stopper oss. Det er jo dette livet, da, som presser seg på, smiler Birthe.
– Du behøver ikke bli et supermenneske. Du skal bare rigge hverdagen i samsvar med dine egne suksesskriterier, og i tråd med dine verdier. Den beste endringen er den du greier å gjennomføre.
CTA EBM
Nettstudier
Å studere på nett gir deg fleksibilitet i hverdagen, samtidig som du starter eller utvikler karrieren din.Les merErfaringsbasert master
Har du jobbet noen år og ønsker å investere i din karriere ved å ta en lederutdanning? Nå kan du lære av noen av Norges beste fagpersoner ved å ta emner på masternivå. De tas på deltid gjennom samlinger i Oslo, og kan bygges ut til en hel grad om du ønsker det.Les mer