Ekspert på suksessbedrifter: – Du trenger både fersk kompetanse og erfaring for å lykkes
– Innovasjon er ikke det eneste som gjør at gasellebedrifter vokser raskt og lykkes, sier Jarle Bastesen, førsteamanuensis ved Kristiania. Han har doktorgrad i hva som gjør at noen bedrifter blir såkalte gaseller, og deler gjerne sine funn.
– Innovasjon er viktig. Men like viktig er det at ledelse og ansatte i bedriften holder seg oppdatert og ser nye muligheter, sier Kristianias Jarle Bastesen
Ny teknologi utvikler seg i rekordfart og kunnskap og kompetanse er helt essensielt for å følge med. Som kjent er kunnskap ferskvare og går ut på dato.
– Vær raus med å tilby videreutdanning til de ansatte, det har du alt å tjene på. La bedriften blomstre i kjølvannet av deres erfaringer og kompetanse, råder Bastesen.
Han peker også på betydningen av erfaring fra arbeidslivet.
– Det er i praksis man setter faget og kompetansen sin ut i livet. Man lærer måter og metoder å bruke kompetansen sin på, erfarer hvor det butter og skjønner hva man må vite mer om. Derfor er videreutdanning et must for vekst. Det handler også om å holde på ansatte som kjenner bedriften din, forklarer han.
Fokus på intern organisering
I doktorgradsarbeidet ved Norges Handelshøyskole tok Bastesen for seg bedrifter som ble kåret til gaseller av Dagens Næringsliv i årene 2003 til 2006, og undersøkte hvordan det gikk med dem i ettertid. Noen gaseller klarte seg veldig bra, andre ikke. Avhandlingen viser at mye av veksten forklares med markedssvingninger og økt etterspørsel.
Fakta gasellebedrifter
- Det var økonomen David Birch som introduserte gaselle-begrepet som en betegnelse på små, teknologisk velutstyrte, hurtigvoksende bedrifter.
- Dagens Næringsliv kårer årets gasellebedrift, les mer på https://www.dn.no/gaselle/
- Kristianias Jarle Bastesen har forsket på gasellebedrifter, og er en av landets mest anerkjente eksperter på denne typen bedrifter og ledelsen av dem.
– Det handlet også om tilfeldigheter. Men bedriftene som fortsatte å vokse videre, hadde noen klare kjennetegn. Bevisst jobbing med intern organisering i vekstperioden var blant dem. Det slo ut for alle gasellene, uavhengig av bransje og lokalisering, sier han.
– Bygg den organisasjonen du tror du trenger i morgen. Gjør det i dag, slik at det ikke blir kaos internt. Det er viktig å bygge nettverk og samarbeid med andre.
Spørsmål om videreutdanning?
Gasellebedrifter viste seg å være mye flinkere enn andre til å ha gode nettverk og samarbeidspartnere. Det er en utfordring, for det å samarbeide godt med andre krever mye av organisasjonen. Det betyr å investere både i systemer og folk, men heldigvis er det hjelp å få.
Sørg for flinke folk i ledelse og styre
– En godt sammensatt ledergruppe med folk som har vært med på opp- og nedturer, spiller en vesentlig rolle. Det har positive effekter for blant annet for eksportrettede bedrifter og intern organisering, sier Bastesen.
Gründere bør alliere seg med folk med erfaring. Ikke tro at du har alle svarene selv, søk råd, få med flinke folk i ledelse og styre.
Gründere er ofte kreative, står på og kan feltet, men er kanskje ikke like god til å drive firmaet.
– De gründerne som tror de kan alt best selv, får som regel problemer med å lykkes i det lange løp. Ta med flinke folk og spill på dem.
Trenger dere et kompetanseløft?
– Ofte kan de være lurt å gi fra seg kontroll og få inn folk med andre erfaringer. Gründere er ofte kreative, står på og kan feltet, men er kanskje ikke like god til å drive firmaet, sier gasellespesialisten.
Når eieren ikke klarer å slippe grepet, går det ofte dårlig.
Gasellene skaper arbeidsplasser
Bastesen mener studiene av gasellebedrifter er spesielt interessante fordi de skaper arbeidsplasser. Det var også viktig for støtten fra Forskningsrådet som finansierte doktorgradsprosjektet.
– Disse bedriftene skaper faktisk mange arbeidsplasser. De får flere oppdrag, de treffer et marked og da må de ansette flere folk. Slike bedrifter er vesentlige for økonomien. Gasellene er drivere både for økonomisk vekst og nye arbeidsplasser, avslutter han.