Maria og Knut Peder står ved et bord og ser i kamera.
Maria Anna Beatrice Christiansen hadde praksis i Bergens Tidende, mens Knut Peder Gransæther jobbet i Bauer Media.Foto: Kristiania/Hanna Victoria Davidescu

Kristiania fokuserer på praktisk utdanning, hvor våre studenter får knytte viktige kontakter og tilegne seg kunnskap og erfaring fra bransjen – allerede før de er ferdig utdannet. På bakgrunn av dette tilbyr Kristiania praksismuligheter for de fleste av våre studier, og Bachelor i journalistikk er absolutt ikke noe unntak!

Sikrer seg praksisplass hos store mediehus

Som en del av journalistikkutdanningen gjennomfører alle journalistikkstudentene to måneder praksis i fjerde semester, i månedene januar til februar.

Praksisperioden er en spennende og lærerik periode, som gir studentene muligheten til å benytte seg av alt de har lært gjennom studiet. På listen over praksisplasser tidligere journalistikkstudenter har landet, finner vi store mediehus som NRK, VG, Dagbladet, TV2 og Egmont, - bare for å nevne noen få.

PC-skjerm som viser redigering av podcast.
Knut Peder Gransæther hadde praksis hos Bauer Media, og jobbet med både filming og podkast.Foto: Kristiania

– Den perfekte praksisplassen for meg!

Knut Peder Gransæther er en av journalistikkstudentene som nettopp har vært i praksis. Han fikk jobbe hos Bauer Media, som står bak for eksempel VG-lista, Radio Norge, Radio Rock og Radio Vinyl  

– Jeg vil spesialisere meg innen lyd- og videojournalistikk, og det var det som gjorde Bauer Media til den perfekte praksisplassen for meg. Studieprogramleder Lars Richard Bakke hjalp meg med å finne frem til Bauer Media, som var den perfekte praksisplassen for meg, forteller han.

Bildelenke til kontaktside.

Noe du lurer på?

Vi svarer på det meste om studier, opptakskrav og mer.

Spør en student her!

Arbeidsoppgavene varierte mellom å være produksjonsassistent for Morgenklubben, kameramann for Siri og de gode hjelperne, kameramann for VG-lista Topp 40, radioprogramleder, innholdsprodusent, reporter, nyhetsanker og til slutt vert for egen podkast.

– Jeg lærte hvordan jeg skal fordele energien min i løpet av dagen. Jeg lærte å bli god til å fortelle hva jeg gjør, slik at det ikke går usett, og jeg lærte å by på meg selv, sier Knut Peder.

Hadde praksis i hjembyen Bergen

Maria Anna Beatrice Christiansen dro hjem til Bergen i sin praksisperiode. Hun fikk jobb på nyhetsdesken i Bergens Tidende 

Jeg skrev om mye forskjellig i de ukene jeg var der, blant annet en krimsak, en featuresak og en kultursak, sier Maria.  

Hun forteller at hun fikk stor frihet i redaksjonen.  

 – Du må skrive ting som folk har lyst til å lese, men du skal ikke skrive ting som hjertet ditt ikke kan stå for, sier hun.

Du må skrive ting som folk har lyst til å lese, men du skal ikke skrive ting som hjertet ditt ikke kan stå for.

Bergens Tidende er en regionavis som dekker en stor del av Vestlandet, og er Norges største avis utenfor Oslo.

 – Jeg hadde ikke lyst til å være i en veldig tabloid avis, det var viktig for meg da jeg skulle velge praksisplass. Bergens Tidende er en seriøs avis med kvalitetsjournalistikk, sier Maria.

Ta en bachelor i journalistikk

Kan en journalistikkutdanning passe deg? Les mer og søk her!

Les mer.

Hun forteller at hun framleide hjemmet sitt i Oslo mens hun var borte, og fikk spart masse penger på å bo hjemme de ukene hun var praktikant.  

– Jeg er vokst opp i Bergen, og det var en super fordel å jobbe i en avis man kjenner til. Det var også enklere for meg å finne frem, fordi jeg kan veiene så godt, sier Maria.

Fikk sommerjobb i VG

I sommer skal Maria ha sommerjobb i VG Rampelys 

 – Jeg hadde nok ikke fått den jobben uten ukene i praksis, sier hun.

Hun råder nye studenter som skal ut i praksis om å ikke være redd for å stille spørsmål eller ta plass.

– Det viser at du er engasjert! Det er bedre å ha fem halvferdige ideer enn ingen.  

– Praksisperioden er veldig spennende og lærerik. Ikke gi opp om du ikke får den plassen du hadde mest lyst på, for det blir bra uansett, sier Maria.

 

Jenny står i en lesesal.
Da praksisperioden ble nevnt første gang, visste Jenny Eggebø umiddelbart at hun ville til A-magasinet. – Mamma har alltid lest det, og da hun var ferdig så ga hun det videre til meg, sier hun. Foto: Kristiania/Hanna Victoria Davidescu

Intervjuet fredsaktivister fra Israel og Palestina 

 Aftenpostens A-magasinet er en populær praksisplass blant studentene, og Jenny Eggebø sikret seg den eneste praktikantstillingen i år. Hun beskriver perioden som ti lærerike uker.  

– Jeg tror jeg lærte mer på de ti ukene enn jeg har gjort i hele studietiden til nå, sier Jenny. 

Jenny ville lære av en stor og etablert redaksjon for å utfordre og utvikle seg selv mest mulig på kort tid.

– Alle som jobbet i redaksjonen var utrolig hyggelige. Jeg kunne spørre hvem som helst om hjelp. Det var et godt miljø å være i. Jeg følte meg sett og ivaretatt av hele gjengen, sier hun.

Jeg fikk veldig mye tillit og mange muligheter.

– Jeg fikk veldig mye tillit og mange muligheter der de slapp meg fri og ba meg prøve. Det verste som kan skje er at det ikke blir bra, og at man må prøve igjen, sier Jenny.  

 Jenny fikk mye frihet til å finne sine egne saker, så måtte en leder avgjøre om hun kunne gå videre med den.  

 – Jeg fikk med meg at Rami Elhanan og Bassam Aramin skulle komme til Norge. En israeler og en palestiner som jobber sammen for fred og forsoning. Jeg pitchet ideen til redaksjonen og fikk utføre intervjuene. Det var veldig stort og spennende for meg, fordi det var så krevende og omfattende, sier Jenny.

Hun sier at praksistiden har gjort ting mer klart for henne, om hva hun kan og må jobbe mer med.

– Jeg tror de fleste i klassen sitter igjen med en positiv opplevelse der de har fått prøve noe nytt som har gitt dem et mer tydelig mål for fremtiden, sier Jenny.

Illustrasjonsfoto av to mennesker som holder skriveblokk og fotoapparat.
Journalistikkstudentene ved Kristiania får en bred utdanning som gir dem praktisk erfaring allerede fra dag én.Foto: Kristiania

Skrev artikler og lagde SoMe-innhold for NRK P3

Ane Aunet-Lyche hadde sin praksisperiode hos NRK P3, som hun kaller sin drømmeredaksjon.

NRK P3 er en populær redaksjon, og Ane var redd for at hun siktet for høyt. For de fleste praksisplassene tar studieprogramleder kontakt for studentene, men i NRK må du søke selv i en portal.

– Det var en veldig ryddig prosess, og jeg fikk raskt svar, sier Ane.

Det var så enkelt å føle seg som en del av gjengen.

Hun forteller at hun var veldig nervøs, selv om hun hadde jobbet i en redaksjon tidligere. Hun var redd ti uker ikke ville være nok til å vise hvem hun er.

– Jeg kan bruke litt tid på å bli varm i trøya, men det gikk veldig greit. Det er et veldig kult og ungt miljø. Det var så enkelt å føle seg som en del av gjengen, sier Ane.

Ane forteller at hun jobbet mye med å klippe sosiale medier innhold, men fikk også skrive egne saker.  

– Det var lav terskel for å foreslå ting som opptar seg selv, fordi man er i målgruppen, sier hun.  

Ane skrev blant annet en sak om NPC-er, som står for «Non-Player Characters». Et begrep man kan få kastet etter seg, men som originalt kommer fra gaming-kulturen om rollefigurer som er forhåndsprogrammert av spillet.

– Det var en helt annen måte å jobbe på. Jeg er vant til at man først pitcher en sak, og så får man et par dager til å levere. I P3 var det flere steg for å finpusse. Jeg lærte derfor veldig mye om planleggingsfasen, og at ting skal være gjennomtenkt før man starter, sier Ane, som har fått sommerjobb i P3-redaksjonen, og gleder seg over muligheten til å fortsette å lage innhold rettet mot unge.

– Forventer dyktige studenter fra Kristiania

Studieleder Lars Richard Bache er stolt av hvordan Kristianias journalistikkstudenter markerer seg i bransjen allerede før fullført utdanning. 

De vet at de får gode journalistikkstudenter fra oss.

– Det er jo alltid en flott liste vi presenterer 1. desember. Den er vi veldig stolte av. Vi har mange mediebedrifter vi har samarbeidet med i mange år. De vet at de alltid får gode journalistikkstudenter fra Kristiania, forteller Lars Richard Bache.

Klikk deg inn nedenfor for å se hvor studentene våre får testet kunnskapen sin!

Se alle praksisplassene studentene har hatt!

BA journalistikk + veiledning content card IMG

  • Studenter sitter med PC-er rundt et bord.

    Vil du også studere journalistikk?

    Ved Bachelor i journalistikk får du erfaring som journalist fra dag én. Utdanningen gir deg praktisk og teoretisk kompetanse som er etterspurt blant flere arbeidsgivere, slik at du blir godt rustet for mediebransjen.
    Les mer
  • Bildelenke til kontaktside.

    Noe du lurer på?

    Våre studentambassadører kan svare på det meste om studier, søknadsprosess og studieliv. Book en avtale her!
    Les mer