«Fyret» vies på «Short Film Corner» i Cannes, film, trondheim

Filmen handler om en fyrvokter har isolert seg fra omverdenen i mange år. Den eneste han har hatt kontakt med er postmannen, ellers holder han seg alene i fyrtårnet sitt. En dag kommer datteren hans plutselig på besøk med en hemmelighet; hun er gravid.

– Datteren ønsker jo å ta opp kontakten med faren sin, og at ungen skal bli kjent med bestefaren sin. Filmen tar for seg oppgjøret mellom disse to, og det blir ganske dramatisk, forteller Ida. Hun legger til at det var regissør Silje Helene Smestad som hadde ideen først.

«Fyret» vies på «Short Film Corner» i Cannes, film, trondheim
Ida Elise Sylte Gjerde er produsent på filmen «Fyret», som skal vises på «Short Film Corner» i Cannes i mai.

– Det startet med at hun ville skrive om en eldre mann, og hun ville gjerne ha den fyrtårn-settingen med kyst, storm og vær. Derifra begynte vi å snakke om hva historien hans kunne være. Med seg på laget hadde de Lisa Linnea Løvåsen på foto, og Renate Tindvik Klokkerhaug som hadde ansvaret for produksjonsdesign og kostyme.

Ida hadde rollen som produsent av filmen, og jobbet tett med regissør Silje Helene Smestad helt fra begynnelsen av prosjektet. – Som produsent har du det overordna ansvaret for prosjektet. Du samarbeider veldig tett med regissøren, og så må du skaffe alt som trengs til innspillingen. Location, skuespillere, økonomisk støtte, og alt det organisatoriske.

Jeg var jo med på det kreative også så klart, men man sitter med rollen som en slags prosjektleder. Det å måtte takle ting som copyrights og snakke med mennesker i bransjen var veldig spennende. Og skummelt, ler hun.

Filmen skal vises på «Short Film Corner», som er et eget område inne på filmfestivalen. Her vil «Fyret» bli vist flere ganger sammen med mange andre kortfilmer fra forskjellige steder i verden. Denne delen av filmfestivalen er en flott arena for nye filmskapere å vise frem arbeidet sitt. Ida forteller at gruppa har veldig lyst til å komme seg ned til Sør-Frankrike for å være med på festivalen, som holdes fra 17. til 28. mai, men at det fremdeles er usikkert om de får det til.

– Det største og mest ambisiøse prosjektet vi har hatt

Edvard Hægstad spiller hovedrollen i filmen. Hægstad har blant annet spilt i kortfilmen Tuba Atlantic, en annen norsk studentfilm fra 2010 som ble nominert til Oscar for beste live action kortfilm, og i 2011 vant Student Academy Awards.

– Han var veldig gira med en gang tok kontakt, og det var en glede å jobbe med ham. Han tok prosjektet skikkelig alvorlig, og hørte på hva vi hadde å si og hvordan vi så for oss at ting skulle være. Det var veldig positivt, for vi følte oss jo litt små i forhold til ham som har vært med på slike prosjekter før, ler Ida, før hun fortsetter.

– Det her er det største og mest ambisiøse prosjektet vi har hatt på skolen. Alt arbeidet var så profesjonelt, og alle involvert i filmen tok det veldig alvorlig. Vi fikk god hjelp fra lærerne våre, blant annet til å utvikle manuset helt i begynnelsen, og det gode klassemiljøet har vært en stor støtte. Alle på studiet hjalp hverandre, selv om alle holdt på med egne prosjekter.

Sven Østgaard, som er lærer på filmstudiet, skryter godt av jentene.

En sluttfilm hos oss er et omfattende prosjekt, men Silje, Ida, Lisa og Renate var rett og slett women on a mission underveis!

De var alltid ett steg foran milepælene og deadlinene de hadde satt for innspillingen. Det gjorde at de kjøpte seg tid til å virkelig kunne gruble, føle, teste seg fram i etterarbeidet, og slik finne fortellingen i dens endelige form i klippen. Og da er det morsomt å veilede!

Østgaard mener også at det at gruppa hadde klare fordelinger av ansvar og fagfunksjoner innad i teamet har gjort at de sitter igjen med en film som ikke bare er et effektivt visittkort for de som gruppe, men for hver enkelt av de som fagfolk. At filmen nå skal vises på Short Film Corner virker ikke å være overraskende for ham.

– De vant jo Gullspiren for beste avgangsfilm i juni fjor, og jeg synes de har vist godt filmatisk og teknisk håndverk. Viktigst nå er at studentene kommer seg ned til Frankrike for å bli inspirerte og vise seg fram. At dette også involverer schmoozing på rivieraen i mai for dem, er rett og slett prisen de må betale. 

Gir mersmak

Før kortfilmen skal vises i Frankrike skal de ha visning i innspillingsbyen Sula. Denne byen ble valgt som location selv om Ida kan fortelle at det ikke var akkurat slik de hadde sett for seg.

– I starten så vi for oss et klassisk fyrtårn, høyt og rødt og alt det der, og fyrtårnet på Sula ser litt mer «fengselsaktig» ut. Men siden fyrvokteren i filmen er så fanget i seg selv passet det faktisk ganske bra. Det føltes som den rette plassen å være på, smiler hun.

– De har forsøkt å få til en visning i Sula ganske lenge, og 14. april skjedde det. Vi viste filmen på skoleavslutning her i Trondheim i juni, og da var det litt snufsing og slikt fra salen, så vi håper jo å få noen positive tilbakemeldinger og at folk blir berørt i påsken også. Det er tydelig at mottagelsen av kortfilmen har gitt mersmak hos gruppa.

Ida studerer for tiden filmvitenskap ved NTNU, Silje og Lisa har begge startet enkeltpersonforetak, og har hatt oppdrag innen filmbransjen siden de uteksaminerte fra Høyskolen Kristiania. Ida forteller at hun og Silje også var produsenter i filmgjengen under ISFiT 2017. Gruppa er med andre ord fremdeles aktive innen film selv etter at de var ferdige på filmstudiet. – Vi har jo lyst til å lage mer film sammen, og har snakket litt om det, så vi får se hva som skjer, avslutter Ida.

Se teaser for kortfilmen «Fyret»