✕  Lukk søk

Veien til NM for Studentbedrifter

På onsdag tok jeg et stort skritt utenfor min egen komfortsone. Det var tid for «Pitch dag» på BI campus Bergen, der premien var en gullbillett til NM for Studentbedrifter i 2019!

Nå skal jeg fortelle deg litt om min opplevelse på veien fra forretningsidé til førsteplass i pitchekonkurransen.

Bratt læringskurve

I august møtte jeg opp på første skoledag med mange spørsmål i hodet. Jeg var spent på hva bachelorgraden jeg skulle ta ved Høyskolen Kristiania ville gi meg. Nå har det gått tre måneder siden skolestart, og jeg er i dag mange erfaringer og en gullbillett rikere.

I faget «å starte en ny bedrift» ble vi kastet ut i forretningsverden. Vi startet med å dele oss inn i grupper, for så å komme opp med en forretningsidé. Ideen skulle i løpet av tre måneder resultere i en solid forretningsplan.

Ordene «pitching», «differensiering» og «likviditet» var totalt ukjent for meg. Læringskurven i faget var bratt, og det var mye å sette seg inn i.

Det er ingen tvil om at jeg fikk mye ut av «learning by doing»-metoden. Etter hvert ble det lettere og lettere å knytte teorien opp til praksis.

Jente mottar premie for førsteplass av jurymedlem

 

Vår forretningsidé

Studentbedriften vår heter «AniTrack» og består av meg, Lisa Skeie og Jon Idar Hilde. Etter mye brainstorming landet vi på ideen om å utvikle et halsbånd til hunder som kan sammenlignes med «FitBit» for mennesker.

Med halsbåndet ønsker vi å gi hundeeiere verktøyene de trenger for å forstå hundens behov og helse bedre.

Arbeidet bak pitchen

Etter at vi hadde levert forretningsplanen, var det på tide å rette fokuset fullt og helt mot pitchekonkurransen. Vi visste at vi på tre minutter skulle overbevise fem jurymedlemmer om at vår forretningsidé var solid.

Du kan ha verdens beste forretningsidé, men uten en god pitch vil ingen andre ha troen på bedriften.

Her er noen av punktene vi fokuserte på under arbeidet med pitchen:

  • Minimalistisk PowerPoint med enkle illustrasjoner
  • Å appellere til juryen og publikums følelser
  • Et klart og tydelig språk
  • Ingen manus
  • Holde oss til tidsskjema

Det viktigste av alt: å vise at man har et brennende engasjement for prosjektet!

Pitch dag på BI Campus. Høyskolen Kristiania og BI konkurrerte om å komme til NM i Studentbedrifter. Ingrid Ødegård mottar premie.

 

Sannhetens øyeblikk

Konkurransedagen var kommet. I det jeg gikk inn på BI campus i Bergen, steg pulsen. Jeg satte meg ned i det intime auditoriet, og Gry Sæterdal, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Hordaland, åpnet konkurransen. Nå var tiden inne for å vise hva vi hadde brukt så mye tid og energi på i løpet av høsten.

«AniTrack» var først ute, og tre minutter var borte på et blunk. Pitchen gikk som planlagt, og vi fikk i etterkant mange konstruktive tilbakemeldinger fra juryen.

To jenter som snakker til publikum med PowerPoint i bakgrunn

«Pitch dag» som motivasjon

I bakhodet lå det et indre driv og motivasjon til å gjøre et grundig arbeid med forretningsplanen, slik at vi hadde muligheten til å komme videre til NM i Studentbedrift.

For å komme til NM, måtte studentbedriften vinne «Pitch dag»-konkurransen som Ungt Entreprenørskap Hordaland arrangerte i samarbeid med Høyskolen Kristiania og BI Bergen.

Videre var det fire bedrifter fra HK som pitchet, og jeg ble så stolt av mine medstudenter. Det var gøy å se hvor mye jobb de  hadde lagt ned i sine bedrifter. Det var også en studentbedrift fra BI med i konkurransen.

En student fra Høyskolen Kristiania pitcher sin ide til publikum

DeerSafe fra Høyskolen Kristiania kom på andreplass i konkurransen.

WOW! Gullbilletten ble vår!

Spenningen i rommet var stor da juryen trakk seg tilbake for å diskutere vinneren av konkurransen.

Det var jurymedlem Monica Vaksdal som skulle presentere vinneren. I det Monica sa «AniTrack» så gikk lykkebarometeret mitt opp i hundre. Min «pitchepartner» Lisa hadde dratt på jobb før premieutdelingen, så jeg tok i mot premien for oss begge.

– Suveren innsats

Etter at konkurransen var ferdig, snek jeg meg bort til Gry fra Ungt Entreprenørskap Hordaland for å høre hva hun syntes om studentenes innsats i konkurransen.

I dag synes jeg at det har vært utrolig bra. Det var enorm innsats, det var tydelig å se at elevene virkelig har jobbet med det.

Jeg ruslet hjem med utrolig god følelse i kroppen. Next stopp: NM i mai!

Har du en gründerspire i magen? Eller er du nysgjerrig på hva mitt studium innebærer?

Fem jurymedlemmer og vinneren Ingrid Ødegård. Partneren Lisa Skeie var ikke tilstede under premieutdelingen.

Henrik Krohn Klock (f.v.), Mahmoud K. Tabari, Ellen-Cecilie Blomkvist, Ingrid Ødegård, Monica Vaksdal og Christina Sundli-Härdig