"Researchers Night" blir arrangert på samme dag i flere enn 400 byer i over 25 land rundt i Europa - hvor formålet er at å ta forskningen ut til der hvor folk er. 

Kristiania arrangerte "Kunst på Elgsletta" 29. september 2023 i forbindelse med Forskningsdagene 2023. Programmet finner du nederst i artikkelen. 

Kunst på Elgsletta
Foto: Stina Myhre Pedersen
Kunst på elgsletta
Foto: Stina Myhre Pedersen
Kunst på elgsletta
Foto: Stina Myhre Pedersen
Kunst på Elgsletta
Foto: Stina Myhre Pedersen
Kunst på Elgsletta
Foto: Stina Myhre Pedersen
Kunst på Elgsletta
Foto: Stina Myhre Pedersen
Kunst på Elgsletta
Foto: Stina Myhre Pedersen
Kunst på Elgsletta
Andreårsstudentene ved Bachelor i film og TV viste frem deler av dokumentarfilmprosjekter fra nærmijøet.Foto: Stina Myhre Pedersen
Kunst på Elgsletta
Foto: Stina Myhre Pedersen

Takk til alle som deltok, bidro og tok turen! 

PROGRAM

DET STORE TELTET

18:00 

ÅPNINGSTALE: Dekan Jørn Mortensen ved School of Arts, Design and, Media ønsker alle velkommen. 

OPPLESNING AV TEKST: 1. årsstudenter ved Bachelor i Tekst og skribent (underviser Linn Skoglund) For mer info, se «Multisensoriske byrom» lengre ned.

STUDENTPRESENTASJONER - DOKUMENTARPRODUKSJON FRA VÅRT NABOLAG: 2.årsstudenter ved Bachelor i film og TV (prosjektansvarlig Hanne Westgård). 

Studentene jobber i høst med å lage dokumentarfilmer fra nabolaget vårt på Grønland og Tøyen. Vi er innflyttere, de nye og de fremmede i en bydel som mange ser på som fremmed. Hvordan kan vi bli bedre kjent med nabolaget vårt utover overskriftene i media? Klarer vi å skape en relasjon mellom skolen og naboene våre gjennom arbeidet med dokumentarfilm?

Studentene presenterer et utvalg av det pågående arbeidet. 

FILM OG KUNSTNERSAMTALER

FILM: SHADOWLAND I OG SHADOWLAND II: Professor Kari Hoaas (dansefilmer/screendance)

"Shadowland I & II – dansefilmene" er to poetiske, soloundersøkelser av koreografiske konsepter om kontinuum og kroppen som beveger seg gjennom tilstander av tap. Dansefilmene er skapt av koreograf og professor Kari Hoaas i samarbeid med regissør og førsteamanuensis Alexander Kayiambakis. Dette er en del av deres kunstneriske utviklingsprosjekt "How to communicate choreographically in audiovisual context", ved School for Arts, Design and Media på Kristiania, i 2022- 23.

Filmene blir for tiden vist på filmfestivaler internasjonalt og har så langt vunnet syv priser, blant annet for Best dancefilm short og Best dancefilm edit.  

  • Dansere: Ida Haugen og Matias Rønningen.
  • Musikk: Fil Uno.
  • Fotograf: Jens Ramborg.
  • Redigering og postproduksjon: Kari Hoaas og Hocus Focus. 

FILM - PIKEN: Høyskolelektor Kristine Melby (digitalt dansekunstprosjekt)

PIKEN er et verk koreografert av Kristine Melby i samarbeid med 3. års studenter ved Dansekunst, spesialisering jazzdans. Verket ble i utgangspunktet utarbeidet for visning på Frogner Hovedgård, men ble digitalisert grunnet covid-19.

Det var møtet med den vakre bygningen som ble inspirasjon for det som ble verkets intensjon; Å bringe til live en fordums tid, der unge piker fra landsbygda strømmet inn til "den unge pikes by", på slutten av 1800-tallet for å søke seg til tjeneste. Verket portretterer pikenes dager der ensomhet, hjemlengsel og hardt arbeid råder, samtidig som ung kjærlighet og det ukentlige duesleppet får plass (gammelt begrep om "fridag" på onsdager). 

  • Videograf: Ivar Mykland. 
  • Klipp og regi: Kristine Melby. 

FILM - HOMMAGE TO GILLES AND GOTSCHO: Førsteamanuensis Jannicke Johansen (dansefilm/screendance)

Et kunstnerisk utviklingsprosjekt som utforsker screendance, meta-kunst, 360 graders film og kjærlighetens styrke. En hommage til fotograf Nan Goldin sitt kjent verk: Gilles and Gotscho  

  • Manus, regi og produsent: Jannicke Johansen. 
  • Koreografi: Yaniv Cohen

PRESENTASJON AV INSTALLASJON - SPIS MEG: For mer informasjon se  «Installasjon med spiselige planter» lengre ned 

20:00

MUSIKKINNSLAG: Kristian Edvardsen er en aktiv utøvende bassist som spiller i bandet Sex Judas ved siden av å spille på svært mange av Oslos teaterscener. Han er høyskolelektor ved Kristiania og emneansvarlig i hovedinstrument ved Bachelor i populærmusikk og Bachelor i låtskriving og musikkproduksjon, i tillegg til basslærer.

Anne-Marie Giørtz er utøvende vokalist i blant annet Anne-Marie Giørtz trio og Trio de Janeiro. Hun jobber som professor ved Kristiania og underviser hovedsakelig i vokal på både Bachelor i populærmusikk og Bachelor i låtskriving og musikkproduksjon. Duoen vil fremføre en låt fra repertoaret til Anne-Maries tidligere band Ab und ZU.

  • Vokal: Anne-Marie Giørtz 
  • Bass: Kristian Edvardsen

OPPLESNING AV TEKSTER: 1. årsstudenter ved Bachelor i tekst og skribent (underviser Linn Skoglund) For mer info, se «Multisensoriske byrom» lengre ned.

FILM - PIKEN: Høyskolelektor Kristine Melby (Digitalt dansekunstprosjekt). For mer info, se «Piken» lengre opp.

HELE KVELDEN

AI-PROSJEKT - GRØNLAND OM 100 ÅR: Studenter ved Bachelor i Visual Effects, 3D-grafikk og spilldesign i samarbeid med Interkulturelt Museum 

Havet har steget, menneskene tilpasser seg. Studentene har i samarbeid med Interkulturelt Museum brukt KI/AI genererte bildeprogram til å visualisere Grønland om 100 år. I forkant intervjuet studentene folk rundt om på Grønland for å skrive et narrativ som blir brukt til å muntlig fortelle historiene i bildene. 

GAMIFICATION OG BÆREKRAFTSMÅL: Førsteamanuensis Jannicke Johansen, Gaute Kokkvoll og Empower Eco

Hvordan kan spillifisering (gamification) motivere oss til å gjøre verden til et bedre sted? En interaktiv opplevelse hvor du som publikum er med på å rydde plastavfall via en app. Appen er laget i samarbeid med firmaet Empower.Eco. 

Jannicke Johansen, i samarbeid med Gaute Kokkvoll, skriver Norges første fagbok om spillifisering på norsk. Boken blir utgitt av Universitetsforlaget og blir lansert i 2024.  

DET LILLE TELTET

18:00

IMPROVISASJONSINSTALLASJON - PÅ STÅENDE FOT - ON YOUR FEET: Førsteamanuensis Linn Skoglund og Høyskolelektor Annette Kriszat. 

INTERACTIVE INSTALLATION

  • What if someone started a work of art and you had to finish it? 
  • What if someone started a work of art, someone else continued, and you had to finish it? 
  • What if you started a work of art, but had to let someone else finish it? 
  • What if you could only work in the middle? 
  • What if you had to stand up while writing? 
  • What if you couldn’t sit down while painting? 
  • What if you had to do what we told you to, and you had to do it right now? 
  • What if you ignored our instructions? 
  • What if… 

19:45

KURS I IMPROVISASJONSTEATER med høyskolelektor Marius Opheim Thomassen (begrenset med plasser)

Improvisasjonsteater utfordrer deg i trygge rammer, og gjennom ulike øvelser jobber vi med lytting, tilstedeværelse og historiefortelling. Marius Opheim Thomassen jobber med anvendt improvisasjon ved Kristiania, og i løpet av denne timen ønsker han å gi deg en introduksjon. Kurset krever ingen forkunnskaper eller erfaring, og du kommer garantert til å le mye og ha det veldig gøy! 

UTEOMRÅDET

INSTALLASJON MED SPISELIGE PLANTER- SPIS MEG!:  Høyskolelektor Annette Kriszat, høyskolelektor Lene Utigard og førstelektor Margaret Rynning

Vi mennesker rangerer planter og dyrene under oss, og mange legger i liten grad merke til planter i sine omgivelser - dette kalles planteblindhet. Et tankekors, for vi er helt avhengig av planter for å leve. 

Nyttevekster på bordet.

Mennesker har sanket og høstet fra naturen i all tid. Mange ville, spiselige matplanter blir i dag kun oppfattet som en grønn kulisse og ugress. Med dette prosjektet bruker vi levende planter som en døråpner for å vise at vi er omgitt av spiselige planter overalt.

Målet med prosjektet er å utforske folks forhold til planteblindhet og inspirere til mer kunnskap om planter, samt å bruke disse plantene i matretter. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Talk Nature (forskergruppe fra Westerdals institutt for kreativitet, fortelling og design (WIKFD), Kristiania, Norges Sopp- og nyttvekstforening (NSNF), Naturhistorisk museum (UiO) og Villtgodt.no. 

INSTALLASJON MED ORD, LYD OG BILDE - FOUR KILOS IN AN URN: NEITHER HERE NOR THERE: Førsteamanuensis Linn Skoglund og Becky Bennison

Dette samarbeidsprosjektet kommer fra Skoglunds pågående arbeid med romanen “Four kilos in an urn” som undersøker hvordan sorg plasserer hovedpersonen “jeg” i et mellomrom i sitt eget liv. Bennison og Skoglund er interesserte i hvordan denne følelsen og opplevelsen av mellomrommet utfordres og muligens endres når man går videre, og gjennom språk og musikk, utvider og utvikler historien gjennom skriving og omskriving. Det kulminerer i en lydinstallasjon der poesi og musikk veves sammen, akkompagnert av et bilde av Bjørn Sandness. 

Tilgjengelig både på norsk og engelsk.

  • Poetry: Linn Skoglund. 
  • Music: Becky Bennison. 
  • Photo: Bjørn Sandness. 

FREMFØRINGER OG INSTALLASJONER - MULTISENSORISKE BYROM: 1. årsstudenter på Bachelor i tekst og skribent (underviser Linn Skoglund) 

Denne uken har studentene jobbet i grupper og utforsket og observert byrommene i nærmiljøet med utgangspunkt i sansene sine. Hvert gruppemedlem har fått tildelt én sans. Hver gruppe har så fått i oppgave å sette sine individuelle tekster sammen til en form for 'multisensorisk tekst'. Her undersøker vi både det som skjer når sansene kommer sammen i en helhetlig sanseopplevelse (multisensorisk integrasjon) og hvilke muligheter denne prosessen og de enkelte sansene gir fortelleren. 

Studentene fikk oppgaven på mandag, og resultatet er det som vises her. 

 INSTALASJONER - NEDRE AKERSELVA: INSTALLASJONER TIL ETTERTANKE: Studenter på Master i design (emneansvarlig Fredrik Eive Refsli) 

Studentene har i emnet Design og samfunn tatt utgangspunkt i utfordringer de har identifisert langs Nedre Akerselva. Resultatet er installasjoner som har som mål å informere, provosere og vekke ettertanke. Studentene har tenkt på bærekraft og gjenbruk i installasjonene, både i forkant og etterkant av deres liv på Elgsletta.  

Om installasjonene:

Point of View

Når man går gjennom Elgsletta, spesielt hvis man er alene, kan man til tider kjenne på en følelse av å bli sett på. Dette er også noe rusmisbrukerne i området føler på. Her er det flere ulike typer mennesker som føler seg sett på av andre. Øyne ble derfor hovedfokuset i vårt prosjekt. Øyet representerer det å bli sett, å bli beglodd og det å ikke bli sett.

Av Emily Bakke, Tomas Haugland, Vegard Kristoffersen, Julie Elvira Nordheim, Sarah Ulrikke Ottesen og Vilde Nysted Uttisrud

Generasjon søppel

Gjennom designprosjektet ønsker vi å videreformidle kunnskapen rundt hvor mye søppel som havner i Akerselva og Oslofjorden. Målet er å skape mer bevissthet rundt forsøplingen i Oslo, samt hvem som blir sittende igjen med ettervirkningene.

Av Dita Belegu, Emilie Fallet, Andrea Husabø, Emilie Reid Kvernhaug, Eirik Teigseth Morken og Tore Pedersen 

Tiltak og tilfeldigheter

Plinkoboardet er en interaktiv lek hvor kulen slippes fra toppen i en farge som representerer ditt utdannelsesnivå. Hvilken boks kulen lander i representer et utfall av din skjebne. Plinkoboardet symboliserer tiltak og er ment som kritikk av tiltakene gjort på Nedre Akerselva.

Av Helene Adam, Oda Birgitte Hansen, Julia Müller, Andreas Selnes og Kristine Amalie Selvig

Titteboks — perspektiv

En titteboks med fire luker. Lukene som hvert rom viser til, representerer en følelse eller stemning. Disse følelsene/ stemningene er inspirert av egne befaringer og observasjoner fra Elgsletta, samt innholdet i Léva-rapporten. I boksen intensiveres disse følelsene/ stemningene og målet er å skape refleksjon og dialog rundt egne opplevelser i boksen.

Av Johnel Antonystallin, Olav Bragnes, Silje Jacobsen, Fabio Jose Ruiz-Melkild, Nanna Torsdottir Ulset og Marie Wagle

Mellommenneskelig energi

To belyste figurer som representerer energien mellom mennesker.

Av Svein Ove Bakko, Fanny Preston Berg, Kristin Evja, Kamille Louise Bjordal Pedersen og Sofie Marie Meier Tømmer

MAT OG DRIKKE: Grønland foreldre og barn gruppe, Villbrygg. 

Mat blir servert av den lokale gruppen Grønland foreldre- og barn. Det vil også bli servert drikke fra Villbrygg, som produserer perlende botaniske drikker laget av norske vekster og urter fra økologisk og biodynamisk landbruk.