Rasmus Valand Fredriksen på jobb hos Funcom. Han har briller, skjegg og en rødrutete skjorte.
Rasmus Valand Fredriksen landet drømmejobben som 3D-artist i Funcom, etter å ha studert ved Fagskolen Kristiania.

– Dette er drømmejobben! Det er nye og varierende oppgaver hele tiden, og jeg føler at jeg lærer noe hver eneste dag. Jeg gleder meg faktisk til å komme på jobb hver dag, sier Rasmus Valand Fredriksen.

Han gikk ut av Kristiania i 2015 og har nå hatt fast stilling som junior 3D-artist hos Funcom i halvannet år.

– Å kunne jobbe med kunst og spill i åtte timer hver dag har vært drømmen siden før videregående, sier han.

Studiet var bygd opp på en måte som simulerte reelle jobbsituasjoner.

Funcom er Norges klart største selskap innenfor spillutvikling, og de har utviklet spill som Casper, NBA Hangtime og Conan. Rasmus kan ikke forestille seg noen bedre jobb.

– Det er helt fantastisk. Jeg jobber med utrolig dyktige og hyggelige folk. Selv om det selvfølgelig blir stressende noen ganger, hjelper vi hverandre slik at vi kommer i mål til slutt, sier han.

Valgte rett studium

Med et toårig fagskolestudium på Kristiania ble veien til drømmejobben kort for Rasmus. Han setter veldig pris på måten fagskolestudiene er lagt opp på.

– Studiet var bygd opp på en måte som simulerte reelle jobbsituasjoner, med prosjekter som varte i cirka en måned om gangen – noe jeg likte veldig godt. Jeg fikk jobbe med prosjekter og oppgaver som var relevant for jobben jeg ønsket meg i fremtiden, sier han og legger til:

– Det var også fantastiske medstudenter og et utrolig kreativt miljø der vi ble oppfordret til å eksperimentere og ha det gøy med fagene. Jeg fikk tid til å utvikle meg og lære mye. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å ta denne fagskoleutdanningen.

Interessert i fagskolestudier?

Rasmus Valand Fredriksen hos Funcom
På Høyskolen fikk Rasmus jobbe med prosjekter og oppgaver som var relevant for jobben han ønsket seg etter studiet. I dag er han ansatt som 3D-artist i Funcom.

Tett på lærerne

Rasmus vil også legge vekt på den gode kontakten han opplevde mellom lærerne og studentene.

Lærerne var veldig engasjerte i at vi skulle lære så mye som mulig, på best mulig måte.

– Lærerne var nesten alltid til stede, så hvis du lurte på noe var det bare å spørre. De sto ikke bare oppe ved tavlen og snakket, men satte seg gjerne ned sammen med studentene, undersøkte problemer og fant løsninger sammen med oss. De var veldig engasjerte i at vi skulle lære så mye som mulig, på best mulig måte, forteller Rasmus.

Kristian Karijord Arntzen gikk samme studium som Rasmus, nemlig Spillgrafikk og animasjon (tidligere 3D og animasjon). Han hadde også et svært godt forhold til lærerne sine, og har det fortsatt.

– Det var hovedsakelig Remi og Kim som var lærerne mine, og de var kjempeflinke. På Høyskolen har man ofte mindre klasser, og i vår klasse var vi bare 10–15 studenter. Da er det klart at man får et nært forhold til lærerne, og samarbeider tett med dem, sier han og legger til:

– Vi har fortsatt sporadisk kontakt, og jeg føler at jeg kunne stukket innom og tatt en prat med dem når som helst. 

Portrettbilde av Kristian Karijord Arntzen
Kristian jobber i et av Norges ledende animasjonsbyråer: Qvisten Animasjon. 

Ble god på samarbeid

Kristian er også veldig glad for samarbeidsevnene han fikk gjennom den praktiske jobbingen.

– Når du kommer ut i bransjen, er det veldig lite snakk om individuelle ferdigheter og du kommer ingen vei hvis du ikke klarer å samarbeide, sier han.

Ifølge Kristian var oppgavene på studiet varierte, og de fikk god trening i å løse oppgaver – både individuelt og i grupper.

Teamleder og studieveileder Dennis Dennis Haffner holder en mobil i hånden. Han har mørkt hår, skjegg, og et smil om munnen.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

– Det gjorde at vi lærte å stå på egne ben og være en selvstendig person i et team, samtidig som vi ble flinke til å samarbeide i grupper. Det var ikke alltid jeg havnet på gruppe med dem jeg hadde lyst til å jobbe med. Men vi klarte å få til et samarbeid likevel, og det tror jeg er viktig å øve seg på før arbeidslivet.

I løpet av studietiden hadde de også prosjektarbeid på tvers av studiene på Høyskolen, noe Kristian synes var veldig lærerikt.

– Vi hadde for eksempel en oppgave der vi samarbeidet med Musikkdesign og Film om å lage en reklamefilm. Illustrasjon var også inne på et prosjekt der vi lagde en motion comic, eller animert tegneseriefilm. Da må du kunne samarbeide med folk som tenker helt annerledes enn deg, sier Kristian.

Kristian Karijord Arntzen i en stilig stol med en plakat av Kutoppen
Kristian stortrives i jobben hos Qvisten Animation, hvor han har vært i to år nå.

Fikk hjelp inn i bransjen

Kristian valgte å bygge på den toårige fagskoleutdanningen med en bachelor på Media Design School i New Zealand, som Høyskolen har en samarbeidsavtale med.

– Da jeg kom tilbake til Norge, snakket jeg med lærerne jeg hadde på fagskolen og fikk tips fra dem om bedrifter som trengte folk. Det førte til frilansjobber hos NRK, Clockwork, og en jobb på spillefilmen Askeladden med Varg Studios.

Du vet at du har funnet noe du trives med, når du kommer hjem og fortsetter å fikle med jobb.

Mens Kristian frilanset kom han i kontakt med Qvisten Animation, som er et av Norges ledende animasjonsbyråer.

– Da jeg var ferdig med Askeladden, gikk jeg rett over til Qvisten og har vært her i to år nå. Personlig synes jeg det er mer behagelig å være ansatt enn å jobbe frilans. Jeg tjener heller litt mindre for å ha forutsigbarhet, og vite at jeg får lønn hver måned, sier Kristian.

Det er mye å gjøre hos Qvisten om dagen, og Kristian og kollegaene jobber til langt på kveld hver dag.

– Men jeg hadde ikke jobbet så mye som jeg gjør, hvis jeg ikke likte det jeg holder på med. Du vet at du har funnet noe du trives med, når du kommer hjem og fortsetter å fikle med jobb, avslutter Kristian. 

 3 tips for å lykkes

Kristian har tre tips til deg som ønsker å lykkes med å få drømmejobben:

  1.  Hvis du har en halv dag med skole, vil jeg anbefale å bruke den andre halvdelen av dagen på å jobbe med det du lærte i timene.
  2. Jeg vil anbefale folk å finne et eller annet innenfor fagområdet sitt som de synes er skikkelig artig, og så fokusere på det. Hvis du skal holde på med noe så mye, så du synes at det er artig.
  3. Du må stå ekstra på og ofre litt for å komme deg inn i bransjen. Du må gi hundre prosent, ellers er det noen andre som gir hundre prosent som får jobben.

Content card Tilleggsinfo artikler