Ofte stilte spørsmål ved studiestart
Det er svært mye informasjon som nye studenter må sette seg inn i. På denne siden har vi samlet opp ofte stilte spørsmål, for å hjelpe deg med å finne ut av mest mulig nå i starten.
Husk å gjennomgå stegene i Sjekklisten for nye studenter. Der vil du finne det mest viktige du trenger å gjøre.
Slik bruker du denne siden:
Øverst finner du en liste med snarveier som tar deg direkte til temaet du leter etter. Du kan også scrolle fritt nedover på siden.
Dersom du ikke finner det du leter etter på denne siden: ta kontakt med oss gjennom Studentservice som du finner på Mitt Kristiania.
Hvis du ikke har brukerkonto enda (FEIDE) kan du bruke skjemaet «Kontakt Studieadministrasjonen» fra kontaktsiden vår.
- Studiestart og fadderuken Into Campus ↓
- Timeplan og klasse ↓
- Klasserom og hvordan å finne frem ↓
- Pensum ↓
- Tidsbruk på studier ↓
- Brukerkonto og IT-hjelp ↓
- Mitt Kristiania og Canvas ↓
- Studentweb og semesterregistrering↓
- Faktura, studieavgift og semesteravgift ↓
- Lånekassen og stipender ↓
- Studentbevis og studentkort ↓
- Utstyr og datamaskin ↓
- Tilrettelegging ↓
- Studentvelferd, studentorganisasjoner og foreninger ↓
- Søknadsfrist ↓
- Oppsigelse ↓
- Fant du ikke det du lurte på?↓
Hva er det jeg må gjøre før studiestart?
Det er en del viktige ting du må ordne og gjøre før studiestart. Vi har en sjekkliste for nye studenter, som lister opp de aller viktigste tingene du må gjøre. Denne er laget spesifikt for dere som er nye og inneholder også steg du skal gjøre underveis og rett etter studiestart.
Når er studiestart og fadderuken?
Studiestart er når undervisninger begynner. Fadderuken Into Campus skjer uken før studiestart på høsten.
De fleste starter med undervisning uken rett etter Into Campus, i uke 34 i august (fra mandag 19. august). OBS: aktiviteter i fadderuken vil ikke synes i din personlige timeplan.
Fadderuken i Oslo starter med Velkomstseremonien mandag 12. august.
- Se programmet for Fadderuken Oslo for datoer, tidspunkt og aktiviteter.
Fadderuken i Bergen starter med immatrikulering tirsdag 13. august.
- Se programmet for Fadderuken Bergen for datoer, tidspunkt og aktiviteter.
Hva er onboardinguka?
Dette er det vi kaller den første uken etter fadderuken. Her kommer du til å ha de første forelesningene dine og faglig kick off. Du kan se disse i din personlige timeplan i Mitt Kristiania.
Det blir i tillegg arrangert mange gratiskurs og åpne forelesninger for dere som er nye studenter, i løpet av denne uken.
Hele uka er laget spesielt for dere som er nye og inkluderer blant annet kurs i studieteknikk, foreningsdag og sosiale arrangementer fra Studentunionen på Kristiania. Noen av aktivitetene krever påmelding og vi anbefaler deg å være raskt ute.
Hva er Into Campus?
Into Campus er navnet på fadderuken til Kristiania. Fadderuken er et stort og sosialt fellesskap der du møter de andre nye studentene til en uke med sosial moro. Det er ulike aktiviteter og tilbud på ulike datoer i løpet av uke 33 i august.
- Se datoer, steder og program for Fadderuken i Bergen
- Se datoer, steder og program for Fadderuken i Oslo
Følg gjerne Into Campus på Instagram:
Oslo: @intocampusoslo
Bergen: @intocampusbergen
Hvordan blir man med i fadderuken Into Campus?
For å bli med i fadderuken må du ha signert studiekontrakten din og hentet Kristiania-bånd som viser at du er ny student hos oss. Noen av arrangementene krever også billetter.
Du kan lese alt om billetter og hvor du henter Kristiania-båndet på Into Campus sine nettsider:
• Bergen: https://www.kristiania.no/arrangement/fadderuken/into-campus-bergen/ukesband/
• Oslo: https://www.kristiania.no/arrangement/fadderuken/into-campus-oslo/billetter/
Lurer du på noe om faddergrupper?
Sjekk infosiden vår om faddergrupper i Into Campus. Der står det blant annet om når du får gruppen din.
Må jeg ha billett for Velkomstseremonien i Oslo?
Nei du trenger ikke billett, men du må ha Kristiania-bånd for å slippe inn på Velkomstseremonien. Alternativt dersom du ikke har rukket Kristiania-båndet, må du enten vise gyldig innlogging i studentbevis-appen eller vise at du er logget inn på din brukerkonto på Mitt Kristiania for å slippe inn.
For resten av Into Campus må du ha Kristiania-båndet og billett.
Hvor finner jeg timeplanen min og når får jeg den?
Du får tilgang til din personlige timeplan fra den 1. august. Du må ha fullført semesterregistrering for å kunne se den.
Timeplanen finner du i kalenderen på Mitt Kristiania ved å klikke på det lille kalenderikonet helt øverst til høyre på siden. Du kan gjøre dette etter at du har takket ja til studieplassen og fått brukernavn og passord på SMS (se steg 1 i sjekklisten for nye studenter).
Personlig timeplan, søk og reservasjon av rom gjøres i TimeEdit. Her kan du også abonnere på timeplanen for å synkronisere den med din personlig kalender. Les mer om timeplanen her.
Det kan skje endringer i timeplanen og du er selv ansvarlig for å følge med på den gjennom hele semesteret.
Hva er TimeEdit?
TimeEdit er Kristianias timeplansystem. Her kan du se timeplanen, reservere rom og søke direkte i timeplansystemet. På denne siden kan du se hvordan du bruker TimeEdit og hvordan timeplan på Kristiania fungerer.
Hvilken klasse går jeg i?
På noen studier er det flere klasser, fordi dere er mange studenter. Du kan finne informasjon om hvilken klasse du tilhører ved å logge deg inn på Studentweb og lese under fanen som heter «Studier».
Hvorfor kan jeg ikke se timeplanen min i Mitt Kristiania?
Dette kan skyldes flere ting:
- Du prøver å logge inn før du har fått brukernavn og passord til din studentbruker (se steg 1 i sjekklisten for nye studenter).
- Du har ikke fullført semesterregistreringen i Studentweb.
Hvis det ikke skyldes de to punktene over, ta kontakt med oss på enten Studentservice eller via «Kontakt studieadministrasjonen» på Kontakt oss.
Hvordan finner jeg fram på campus?
For å finne riktig bygg
For å finne fram til selve bygget du skal være i anbefaler vi å legge inn adressen i Google Maps. Adresser til våre bygninger finner du under Kontakt oss.
Slik finner du fram til klasserom
I timeplanen din kan du se navnet på rom du skal ha undervisning i. Legg inn romnavnet i appen Mazemap. Her vil du se hvilken etasje og hvor i etasjen rommet ligger.
Du kan også bruke Mazemap på nett:
Maze Map for Campus Bergen
Maze Map for Campus Oslo
Hvor finner jeg pensum?
Du kan kjøpe det meste av pensum hos Akademika. Det er også mulig å kjøpe brukte pensumbøker av eldre studenter. Det arrangeres ofte brukt pensum-salg på campus og du kan også søke opp grupper for salg på Facebook.
På Mitt Kristiania under "mine studier" finner du oversikt over dine emner med lenke til pensumlister og emnebeskrivelser.
Før du får tilgang til Mitt Kristiania kan du finne informasjonen her:
Pensumlister
For bachelor- og masterstudenter:
Oversikt over hvilke bøker/artikler som er pensum finner du i pensumlisten til hvert emne. Vi benytter oss av pensumlistesystemet Leganto. Du får tilgang til Leganto via emnerommet ditt i Canvas etter at du er semesterregistrert. Trykk på Pensum i menyen.
Leganto har også en frittstående versjon hvor man kan søke opp pensumlister uavhengig av Canvas. Oversikt over pensumlister for bachelor og master finner du her.
For å søke opp pensumlistene må du vite emnetittel, emnekode eller hvem foreleser/emneansvarlig er. Informasjon om dette finner du i emnebeskrivelsene. Pensumlistene vil publiseres fortløpende frem mot studiestart.
For fagskolestudenter
Oversikt over hvilke bøker/artikler som er pensum, finner du under pensumlitteratur i emnebeskrivelsene. Pensumlister for fagskolestudier finner du her.
Emnebeskrivelser
I emnebeskrivelsen finner du utfyllende informasjon om hvert enkelt emne, samt informasjon om læringsmål og hvilken eksamensform emnet har. Du finner emnebeskrivelsene her.
Hvor mye tid må jeg sette av til å studere?
Dette varierer litt med hva du studerer, men en heltidsstudent skal bruke mellom 1500-1800 timer i året på å studere. Dette betyr ca. 40 timer i uken. Disse timene inkluderer alle forelesninger, seminarer, gruppearbeid, egenstudier, oppgaveskriving og andre organiserte faglige aktiviteter.
Du kan beregne hvor mange timer du skal bruke per emne (fag), ved å sjekke hvor mange studiepoeng emnet gir deg (dette finner du ved å søke opp emnekoden på www.kristiania.no og lese emnebeskrivelsen, eller se på faget i timeplanen din).
- Et emne på 7,5 studiepoeng krever ca. 200 timer totalt
- Et emne på 15 studiepoeng krever ca. 400 timer totalt
- Et emne på 30 studiepoeng krever ca. 800 timer totalt.
Hva er et semester?
Et semester er en tidsperiode på 6 måneder. Et studieår består av to semestre; høstsemester og vårsemester.
Når du starter som ny student starter du i ditt 1. semester.
Hva får jeg med brukerkontoen min på Kristiania?
Som ny student får du en egen brukerkonto hos oss. Denne trenger du for å logge på StudentWeb, skolens tjenester, datamaskiner, printer, m.m. Den brukes også til å logge på FEIDE som brukes til pålogging til mange av skolens digitale tjenester som læringsplattformen Canvas, Office 365 og annet.
Gjennom Office 365 får du også tilgang til å laste ned Office-pakken til din private datamaskin (Word, Powerpoint m.m).
Hvordan logger jeg på studentmailen min?
Her finner du alt om hvordan du finner fram til studentmailen din, hvordan du logger på og mer informasjon om hvordan du bruker den.
• For å logge deg på er påloggingsadressen: brukernavn@egms.no.
• E-postadressen din ser slik ut: brukernavn@student.kristiania.no.
Hvordan bruker jeg printeren på skolen?
Hvis du bruke en av skole-PC’ene på campus kan du skrive ut som normalt. Hvis du skal skrive ut fra din egen PC må du installere printerprogramvaren. Se hvordan du installerer printerprogramvaren
For å få printeren til å skrive ut må du ha studentkortet ditt for å låse den opp.
Jeg har signert kontrakt, men ikke fått SMS med brukernavn og passord for brukerkontoen min
SMS’en sendes ut fortløpende etter at du signerer kontrakten din og det kan ta litt tid før systemet får sendt ut til deg. Det skal normalt ta inntil 3 virkedager fra du signerer til du får SMS’en.
Dersom du har problemer med å få logget inn med FEIDE kan du først sjekke informasjonen under «feilsøking» på denne siden. Der står det steg for steg hva du kan gjøre og hvem du kontakter hvis du ikke får til å løse det.
Hvordan får jeg hjelp fra IT-brukerstøtte?
IT-brukerstøtte hjelper med problemer relatert til skolens digitale tjenester og datamaskiner.
Få hjelp fra IT-brukerstøtte her
Hva er Mitt Kristiania?
Mitt Kristiania er hovedportalen til Kristiania.
Her finner du:
- Oversikt over dine emner med lenke til emnebeskrivelser og pensumlister
- Timeplan og arrangementer
- Informasjon om semesterregistrering og Lånekassen
- Nyttige verktøy og snarveier
- Skjema for å ta kontakt med sentrale avdelinger på skolen
- Kart over campus
- Nyheter
- Opplasting av dokumenter
Her kan du logge deg inn på Mitt Kristiania.
Hva er Canvas?
Canvas er læringsplattformen til Kristiania. Det er her du vil finne ting som pensumlister, informasjon om forelesninger, sende melding til foreleser og mye mer. Det er også her du skal ta kræsjkurs i onboarding for nye studenter. Her kan du se hvordan du logger inn.
Du kan finne veien inn til Canvas via Mitt Kristiania. Du finner det i menyen «nyttige lenker for deg» til høyre på siden.
Hva er Studentweb?
Studentweb er der du blant annet administrerer egne personopplysninger, melder deg opp til undervisning og eksamener, får eksamensresultatene dine og kan bestille karakterutskrift. Studentweb brukes i hele Norge og du skal forholde deg til Studentweb gjennom hele studieløpet ditt.
Her kan du se hvordan du logger deg inn og hvordan du skal bruke Studentweb.
Hvordan semesterregistrerer jeg meg?
Å semesterregistrere seg betyr å bekrefte at man er student og at man skal studere og ta eksamen. Dette må du gjøre på starten av hvert eneste semester innen fristene.
Du kan enten se steg 3 i sjekklisten for nye studenter, eller gå rett til vår veileder for semesterregistrering.
Når får jeg faktura fra skolen?
De fleste får fakturaen sin i løpet av august (for høstsemesteret).
Faktura fra skolen sendes ut fortløpende etter at nye studenter signerer kontraktene sine. Du får faktura på mailadressen du registrerte da du søkte studieplass hos oss.
Hvis du har spørsmål om faktura skal du ta kontakt via Studentservice.
Når må jeg betale?
Betalingsfristen vil stå i fakturaen din.
Er det forskjell på studieavgift og semesteravgift?
Ja, dette er to forskjellige avgifter som du må betale hvert semester.
Studieavgiften er skolepengene du betaler til Kristiania for å få være student her. Denne dekker organisert undervisning og ett eksamensforsøk per fag.
Dersom du går et studium som krever spesialutstyr, kommer kostnadene på dette i tillegg.
Semesteravgiften er en avgift alle studenter må betale til studentsamskipnaden i sin by. Det er også denne avgiften som må være betalt for at en student skal få kunne gå opp til eksamen.
Kan jeg søke på Lånekassen og finnes det stipender?
Alle Kristianias studier er godkjent for lån og støtte fra Lånekassen.
Her kan du lese om hvordan du går fram for å søke lån hos Lånekassen.
Det finnes andre stipender og økonomisk støtte på Kristiania. Se oversikten og om du kvalifiserer her.
Jeg har søkt lån fra Lånekassen, men de sier at skolen ikke har meldt inn at jeg er student
Dette er fordi du ikke har fullført hele semesterregistreringen din og du er selv ansvarlig for å gjøre dette. Du må fullføre både undervisningsmelding og vurderingsmelding for at semesterregistreringen skal være gyldig. Se steg 3 i sjekklisten for nye studenter.
Dagen etter at du har fullført semesterregistreringen (inkludert å melde deg opp til fag) vil Lånekassen automatisk få bekreftet at du er student hos oss. Se vår veileder for hvordan du semesterregistrerer deg her.
Dersom du har andre problemer med utbetaling fra Lånekassen må du kontakte dem direkte.
Hvordan får jeg studentkort til skolen?
Dette gjør du ved å følge steg 7 i sjekklisten for nye studenter.
Som student får du eget studentkort som fungerer som;
- legitimasjon på Kristiania
- adgangskort på våre studiesteder innenfor åpningstidene
- lånekort på bibliotekene (strekkode)
- automatisk pålogging på printere for skanning, kopiering og utskrifter
Trenger jeg å vite noe spesielt om studentkortet?
Du må alltid ha med deg studentkortet når du er på campus, og helst bære det synlig. Du kan bli bedt om å vise det av vektere eller ansatte.
Kortet er personlig for deg og det er ikke tillatt å låne det bort eller på annen måte overdra til andre.
Ikke lag hull i kortet, da kan det bli ødelagt.
Hva er studentbevis og må jeg ha det?
Studentbeviset finnes kun som app.
Studentbevis-appen er et digitalt studentbevis for deg som er student i Norge. Appen fungerer som studentbevis blant annet hos samskipnaden og kollektivtransportselskaper. For at studentbeviset skal være gyldig, må du ha semesterregistrert deg og betalt semesteravgift.
Kom i gang med studentbevis på mobil
Er det forskjell på studentbevis og studentkort?
Ja, studentbevis (digitalt) er kvitteringen din på at du har betalt semesteravgift og semesterregistrert deg.
Studentkortet (fysisk) fungerer som legitimasjon og adgangskort på Kristiania, lånekort på bibliotekene og innlogging på printere, for skanning, kopiering og utskrifter.
Trenger jeg noe utstyr?
Noen studier har krav og anbefalinger til hvilket utstyr du trenger som student. Dette finner du oversikt over på infosidene for ditt studium.
Finner du ingen overskrift som heter «utstyr» betyr det at det ikke er spesielle krav eller anbefalinger til utstyr på ditt studieprogram.
Finn ditt studieprogram og sjekk om du trenger noe utstyr
Hva slags type datamaskin må jeg ha for å kunne ta eksamen på Kristiania?
Du må ha en Mac eller en PC som støtter Windows for å kunne levere eksamen på Kristiania.
Du kan ikke bruke Chromebook på eksamen, fordi den ikke støtter eksamensprogrammet som Kristiania bruker (Wiseflow).
Jeg trenger tilrettelegging, hva gjør jeg?
Hvis du har en funksjonsnedsettelse eller et særskilt behov som gjør det vanskeligere å studere, kan du ha rett på tilrettelegging.
Les om hva vi kan tilrettelegge for og hvordan du søker her.
Merk deg frister for å søke tilrettelegging for eksamen og arbeidskrav her.
Finnes det studentorganisasjoner jeg kan være med i?
Ja, det finnes både lokale og eksterne organisasjoner og studentforeninger. Å være med i en forening eller organisasjon er noe av det beste du kan gjøre i studietiden!
Finn studentforeninger og linjeforeninger i din by
Se oversikten over alle studentforeninger i Oslo.
Se oversikten over alle studentorganisasjoner i Bergen.
Studentunionen Kristiania (SK) er den lokale studentorganisasjonen og finnes i både Oslo og Bergen.
De fungerer som et naturlig samlingspunkt for alle studenter ved Kristiania og arbeider for å skape et inkluderende, trygt, og sosialt studentmiljø gjennom en rekke arrangementer, aktiviteter og tilbud på både formelle og uformelle arenaer.
Bli aktivt medlem i Studentunionen Kristiania
Studentunionen Kristiania har mange ulike utvalg du kan ta del i. Å være med i et utvalg gir deg både en sosial omgangskrets og mye bra erfaring.
Bli medlem i Studentunionen
Alle Kristianiastudenter ved alle campusene er hjertelig velkommen som medlem av Studentunionen Kristiania (SK).
Som medlem får du en rekke fordeler:
- tilgang på Earlybird-billetter
- gode rabatter hos våre partnere
- tilbud på kurs og workshop som gir karrierefortrinn
Studentunionen ønsker å bidra til et trygt, aktivt og inkluderende studentmiljø ved å fungere som et naturlig samlingspunkt for studentene ved Kristiania.
Gjennom arrangementer og aktiviteter på både uformelle og formelle arenaer, tilrettelegger de for et sosialt studentmiljø hvor det er lett å bygge nettverk og utvikle nye vennskap.
Hva er Sammen og SiO?
Sammen og SiO er studentsamskipnadene i Bergen og Oslo.
Studentsamskipnader er ansvarlige for studentvelferden i studentbyer i Norge og sørger blant annet for:
- Trening
- Spisesteder
- Studentboliger
- Lege
- Tannlege
- Psykologer og rådgivere
- Studentforeninger
- Barnehager
- Kurs
- Karriereveiledning
- Sosiale aktiviteter
Tilbudene dekkes av semesteravgiften som alle studenter betaler hvert semester.
Når er siste frist for å søke studieplass?
Vi tar inn studenter helt frem til 1. september. Mange av studiene våre har rullerende opptak, som vil si at man kan søke så lenge det er ledige studieplasser.
Se studier som fortsatt har ledige plasser
Når er oppsigelsesfristen?
Alle oppsigelser skal gjøres i henhold til kontrakt og/eller studiebetingelser.
Oppsigelsesfristen for høsten er 1. september. Dersom oppsigelsen er sendt etter 1. september må studieavgiften for semesteret betales.
Dersom du er ny student og skal si opp før studiestart, skal oppsigelse sendes til opptak@kristiania.no. Dersom du allerede er student her, må oppsigelse være sendt inn via Studentservice (logg inn med feide). Kontrakten kan også sies opp via Mitt Kristiania.
Fant du ikke svar på det du lurte på?
Gå inn på Studentservice (krever FEIDE-bruker) og finn det kontaktskjemaet som best passer med det du skal ha hjelp til. Du kan følge med på svar i saken din via «Mine sake» på Studentservice, eller sjekke studentmailen din.
Hvis du ikke har fått brukerkonto enda, skal du bruke skjemaet «kontakt studieadministrasjonen» som du finner på kontakt oss. Her må du sjekke privatmailen din for svar.