Hvem får vite du varsler?
Ditt navn vil ikke bli kjent for flere enn det som er nødvendig for å behandle saken. Den som anklages for noe har rett til å få vite om anklagen, få innsyn og få uttale seg. Dette kan som regel la seg gjøre samtidig som vi bevarer din anonymitet.
Kristianias undersøkelsesplikt
Når vi mottar et varsel, har vi plikt til å undersøke saken og vurdere tiltak. Som en del av undersøkelsen innhenter vi perspektiver fra flere parter.
Støtte
Det kan være lurt å diskutere saken med noen før du melder den inn. Dette kan for eksempel være tillitsvalgt på ditt studieprogram, din studierådgiver eller sosialrådgiver eller Studentombudet. De kan delta på møter sammen med deg og gi deg støtte underveis dersom du ønsker dette.
Dokumentasjon
Ta vare på dokumentasjon som underbygger saken (e-poster, SMS, brev, bilder o.l.). Skriv ned hva du har opplevd så raskt som mulig etter hendelsen.
Ved påstand mot påstand
Vær forberedt på at Kristiania kan ha begrensede muligheter for å sanksjonere ovenfor en person, hvis det ikke finnes bevis for at det har skjedd noe kritikkverdig.
Vern mot gjengjeldelse
I tråd med Universitet -og høyskoleloven er det ikke lov å gjengjelde en varsling, for eksempel i form av trusler, dårlig karakter eller liknende.
Politianmeldelse
Hvis hendelsen er straffbar, vil du bli oppfordret til å politianmelde forholdet. Kristiania kan også på eget initiativ politianmelde en sak. Vær oppmerksom på at det er straffbart å anklage noen på falskt grunnlag.
Hva skjer videre med saken?
Saken din vil bli sendt til et mottak som har taushetsplikt. Hvordan saken følges opp, kommer an på hva du melder fra om. Alle saker som meldes inn vil bli tatt alvorlig og undersøkt så langt det lar seg gjøre.
Hvilke rettigheter har du som sier ifra om noe kritikkverdig?
Hvis du ikke selv er part i saken, men sier fra om forhold du har fått kjennskap til, vil du ikke bli del av videre saksgang. Vi vil ta kontakt med deg om det er behov for flere opplysninger for å belyse saken. Du vil få bekreftelse på at saken er mottatt og beskjed når saken er avsluttet.
Hvis du sier fra om noe alvorlig du selv har vært utsatt for ved Kristiania, vil du bli part i en sak. Som part i en sak har du rett til å bli hørt. Du vil alltid bli invitert til en samtale for å kunne legge frem din versjon av saken. Til samtalen kan du gjerne ha med deg en person. Det kan være en venn, en advokat, et familiemedlem, sosialrådgiver eller studierådgiver. Det vil bli skrevet referat fra møtet som du kan gi innspill til.
Du vil som part bli holdt orientert om behandling og utfall av saken så langt det er mulig.
Hvis en student har opptrådt grovt forstyrrende, kan det fremmes sak for høyskolens klagenemnd. Alle parter i saken vil få beskjed når saken er avsluttet.