Hva er varsling?
Varsling er å gi informasjon om alvorlige kritikkverdige forhold, primært lovbrudd og brudd på allmenne etiske normer.
Varsling kan særlig være aktuelt hvis studenter eller ansatte ved Høyskolen Kristiania blir oppmerksom på følgende:
- uetiske, ulovlige eller straffbare forhold knyttet til lærings- eller arbeidsmiljøet
- myndighetsmisbruk
- feil eller mangler som kan medføre fare for liv eller helse
- at medstudenter eller medarbeidere blir mobbet, trakassert eller diskriminert i forbindelse med sitt virke ved Høyskolen Kristiania.
Trygt å varsle gjennom nettskjema
Høyskolens nettskjema for varsling blir sendt over sikker elektronisk linje til leder i avdeling for studentoppfølging som vil påse at saken blir ansvarlig behandlet. Din innmelding vil ikke være anonym, men saken vil bli behandlet konfidensielt av ansatte som har taushetsplikt både underveis, og etter saken er avsluttet.
Hvem vil få vite at du varsler?
Ditt navn vil ikke bli kjent for flere enn det som er nødvendig for å behandle saken. Den som anklages for noe har rett til å vite om anklagen, få innsyn og få uttale seg. Det vil i de fleste saker innebære at den som blir anklaget vil kunne få vite hvem som har varslet.
Muntlig varsel
Du kan varsle muntlig per telefon eller personlig oppmøte hos Avdeling for studentoppfølging.
Anonymt varsel
Det er også mulig å varsle anonymt per telefon, brev og e-post til Avdeling for studentoppfølging. Vær oppmerksom på at anonyme anklager mot ansatte eller medstudenter sjeldent vil kunne føre til sanksjoner. Høyskolen Kristiania vil i de fleste saker trenge å vite hvem du er for å kunne følge opp saken.
Høyskolens undersøkelsesplikt
Hvis du velger å varsle muntlig til en ansatt eller skriftlig på nettskjema har den som mottar ditt varsel plikt til videreformidle saken til ansvarlig leder for igangsettelse av undersøkelse og tiltak.
Støtte
Saksbehandler vil følge deg opp med samtale underveis og etter at saken er avsluttet. Det kan være lurt å diskutere saken med noen før du melder den inn. Dette kan for eksempel være din studierådgiver ved Avdeling for studentoppfølging eller sosialrådgiver. De kan delta på møter sammen med deg og gi deg støtte underveis dersom du ønsker dette.
Å varsle kan være vanskelig fordi du må beskrive det du har opplevd for de som skal undersøke saken. Du kan også bli bedt om å vitne dersom det blir en rettsak. Vær forberedt på at du kan oppleve motstand og fornektelse fra berørte i saken, noe som kan føles ubehagelig.
Dokumentasjon
Ta vare på dokumentasjon som underbygger saken (e-poster, SMS, brev, bilder o.l.). Skriv ned hva du har opplevd så raskt som mulig etter hendelsen.
Ved påstand mot påstand
Vær forberedt på at Høyskolen Kristiania kan ha begrensede muligheter for å sanksjonere overfor en ansatt hvis det ikke finnes bevis for at det har skjedd noe kritikkverdig. Ditt varsel kan allikevel ha betydning for at det samme ikke skjer igjen.
Vern mot gjengjeldelse og uavhengig kontroll
Ansatte har verken mulighet eller lov til å utsette deg for gjengjeldelse etter varsling av en sak, slik som negativ innvirkning på karakterer eller karrieremuligheter.
Politianmeldelse
Hvis hendelsen er straffbar, vil du kunne bli oppfordret til å politianmelde forholdet. Høyskolen Kristiania kan også på eget initiativ velge å politianmelde en sak.
Falsk anklage
Vær oppmerksom på at det er straffbart å anklage noen på falsk grunnlag. Hvis du er usikker på om du skal varsle kan du ta kontakt med Avdeling for studentoppfølging.
Saksgang etter varsling
Hva skjer videre med saken?
Innen en uke vil du få informasjon fra si din mening mottaket om hva som skjer videre med saken.
Si din mening-mottaket avgjør hvor saken skal behandles videre. Du vil få vite hvem som blir ansvarlig saksbehandler. Faglig leder ved instituttene har ansvaret for at læringsmiljøet er forsvarlig og vil derfor alltid bli involvert hvis det har skjedd kritikkverdige forhold ved instituttet de leder. Alle saker som meldes inn vil bli tatt alvorlig og undersøkt så langt det lar seg gjøre.
Alle sensitive dokumenter i saken blir unntatt offentlighet og saken blir behandlet fortrolig. Det innebærer at ditt navn ikke blir kjent for flere enn det som er nødvendig for videre behandling i saken. Hvis det avdekkes kritikkverdige forhold, vil tiltak igangsettes for at avdekkede forhold opphører.
Hvilke rettigheter har du som sier ifra om noe kritikkverdig?
Hvis du ikke selv er part i saken, men sier fra om forhold du har fått kjennskap til, vil du ikke bli del av videre saksgang. Saksbehandler vil ta kontakt med deg om det er behov for ytterligere opplysninger for å belyse saken. Du vil få bekreftelse på at saken er mottatt og beskjed når saken er avsluttet.
Hvis du sier fra om noe alvorlig du selv har vært utsatt for ved Høyskolen Kristiania, vil du bli part i en sak. Som part i en sak har du rett til å bli hørt og vil alltid bli invitert til en samtale for å kunne legge frem din versjon av saken. Til samtalen kan du gjerne ha med deg en person. Det kan være en venn, en advokat, et familiemedlem, sosialrådgiver eller studierådgiver. Det vil bli skrevet referat fra møtet som du kan gi innspill til.
Du vil som part bli holdt orientert om behandling og utfall av saken så langt det er mulig på grunn av taushetsplikt overfor tredjepersoner.
Hvilke rettigheter har den som blir anklaget for noe kritikkverdig?
Enkeltpersoner som blir anklaget for kritikkverdige forhold har rett til å få vite om anklagen, få innsyn i saken og få uttale seg. Den eller de som blir anklaget vil bli innkalt til egne møter for å få saken belyst fra flere sider. Hvis en ansatt viser seg å være ansvarlig for alvorlig kritikkverdige forhold knyttet til sitt arbeid ved Høyskolen Kristiania, kan det fremmes personalsak.
Hvis en student har opptrådt grovt forstyrrende, kan det fremmes sak for høyskolens klagenemnd. Regler for hvordan en slik sak skal føres finner du i Universitets- og høyskoleloven § 4.8 og § 5.1 og fagskoleloven §25.
Alle parter i saken vil få beskjed når saken avsluttes.