Oversikt over utveksling igjennom Erasmus+
Kristiania har Erasmus-avtaler ved nesten alle partneruniversitetene våre i EU. For å kunne reise på Erasmus-utveksling og motta stipend er det en del steg du må igjennom for å få innvilget stipend. Du må også lese Erasmus Student Charter som opplyser deg om rettigheter og plikter du har som Erasmusstudent.
- Søk på en Erasmus-avtale. Du søker om utveksling i Søknadsweb innen søknadsfristene 1. mars for utveksling i høstsemesteret og 15. september for utveksling i vårsemesteret. Egne frister gjelder for korttidsmobilitet.
- Du blir nominert til utveksling. Internasjonalt team nominerer deg til den institusjonen du har fått plass til, og du følger deres instruksjoner for å bli tatt opp som utvekslingsstudent der.
- Læringsavtale (Learning Agreement (LA)). Du må i samarbeid med vertsinstitusjonen og din studieprogramleder finne frem til hvilke emner du skal ta når du er på utveksling. De fleste institusjoner bruker Online Learning Agreement. En Learning Agreement bekrefter at emner du avlegger på utveksling kan bli godkjent som en del av graden din når du kommer hjem. En LA skal signeres av deg, studieprogramleder på Kristiania og koordinatoren på vertsinstitusjonen for å sikre at emnene er i tråd med hva som blir godkjent hjemme og at de samsvarer med kurstilbudet på utveksling.
- Stipendavtalen Grant Agreement (GA). Når du har fått datoene for utvekslingsoppholdet ditt til din LA, så bruker Internasjonalt team dette til å regne ut beløpssatsen for stipendet ditt. Vi sender deg deretter en stipendavtale hvor du må fylle ut bankkontonummeret ditt og forsikringsdetaljer. Så lastes den opp i Søknadsweb.
- Stipendutbetalingen:
Erasmusstipendet skal dekke noen av merkostnadene du har når du studerer i utlandet, men finansierer ikke hele oppholdet. Hvor mye du får i stipend avhenger av hvor du reiser, og hvor mange dager du er på utveksling, eller praksisopphold.
Stipend tildeles for den faktiske utvekslingsperioden:
Startdato: den første dagen du av akademiske hensyn må være tilstede ved vertsinstitusjonen, for eksempel første undervisningsdag, velkomstarrangement eller lignende.
Sluttdato: den siste dagen du av akademiske hensyn må være tilstede ved vertsinstitusjonen, for eksempel siste dagen i eksamensperioden.
Vertsinstitusjonen må bekrefte start- og sluttdato. Dersom du reiser til vertslandet tidligere enn nødvendig vil du ikke få stipend for den perioden. Det gjelder også dersom du blir igjen i vertslandet etter at det akademiske oppholdet er over.
Hva skjer hvis jeg trekker meg?
Dersom du trekker deg fra Erasmusoppholdet før det har gått to måneder må du betale tilbake hele stipendet. Dersom du trekker deg etter to måneder, får du beholde stipendet for denne perioden, men må betale tilbake stipend tilsvarende den perioden du ikke fullførte. Det er viktig at du sier ifra til avtaleeier og Internasjonalt team dersom du avbryter oppholdet, uansett årsak.
Ved avbrudd på grunn av sykdom kan du søke om fritak fra tilbakebetaling av hele eller deler av Erasmusstipendet. Dette må dokumenteres med legeattest. Send en e-post til utveksling@kristiania.no.
Hvordan og når utbetales Erasmusstipendet?
Stipendet for langtidsutveksling utbetales som hovedregel i to omganger, der den første utbetalingen tilsvarer totalsummen minus 100 EUR. De siste 100 EUR utbetales etter at utvekslingsoppholdet er over og all dokumentasjon levert. For korttidsutveksling kommer hele summen med en gang. - Evaluering og sluttrapport. Når du er ferdig med oppholdet ditt, må du laste opp Confirmation of Stay, signert av koordinatoren på vertsinstitusjonen, samt dine eksamensresultater i Studentweb for å kunne få dette innpasset i din pågående grad på Kristiania. For å få de siste 100 Euroene utbetalt må du også fylle ut en evaluering av oppholdet, samt en kort sluttrapport fra EUSurvey.