Obligatorisk praksis ved School of Health Sciences
Gjelder emnet spesialpedagogisk praksis tilknyttet bachelor i spesialpedagogikk.
Spørsmål og svar om obligatorisk praksis:
FAQ
- Jf. §1-3 i Forskrift om opptak studier, grader og eksamen ved Høyskolen Kristiania defineres obligatorisk aktivitet som krav som må være godkjent for å gå opp til eksamen.
For bachelor i spesialpedagogikk er praksis en obligatorisk del av studieløpet. Du skal gjennom deltakelse i arbeid, observasjon, veiledning fra praksissted, refleksjon og samhandling med ulike aktører, få en mulighet til etisk og kritisk vurdering av eget arbeid og egen fungering i det spesialpedagogiske fagfeltet.
- Du må fremlegge politiattest fordi du skal ut i praksis der du kan komme i kontakt med mindreårige jf. universitets- og høyskoleloven § 4-9: «I studier der studenter kan komme i kontakt med mindreårige som del av klinisk undervisning eller praksisstudier, kan det kreves å fremlegge politiattest som nevnt i politiregisterloven § 39 første ledd, ved opptak til eller underveis i studiet.»
Det er ikke mulig å søke om politiattest uten nødvendige vedlegg. Når du skal søke om politiattest inne på politiet sin nettside må du laste opp en formålsbekreftelse fra Kristiania, denne vil bli sendt ut i en e-post til søkere som har fått opptak til emnet.
Frister for innsending av politiattest:
- For innlevering av politiattest uten merknad er fristen så raskt som mulig og senest innen studiestart.
- I tilfeller der du har fått opptak til emnet mindre enn 14 dager før studiestart er fristen for innlevering av politiattest 3 uker etter studiestart.
- Har du merknader i politiattesten må denne levere snarest, og senest tre uker etter at du fikk opptak til emnet. I de tilfeller studenten leverer en politiattest med merknad må dette behandles særskilt av nemnda for studentsaker som vil fatte et vedtak om studenten skal gis anledning til å delta i praksis eller ikke. Ved vedtak om utestenging fra praksis vil studenten ikke kunne få vitnemål for fullført grad eller utdanning.
- Dersom attesten ikke er levert, risikeres forsinkelser i studiene eller utestengelse.
TuberkulosetestingStudentene er selv pliktig til å gjennomføre tuberkulosetesting før praksis. Denne plikten gjelder dersom de er i tvil om de er smittet, eller om de kommer fra eller nylig har oppholdt seg minst 3 måneder i land med høy forekomst.
- Praksis består av 6 uker (30 dager) på samme praksissted fordelt på to perioder à 5 uker og 1 uke, med påske imellom. Praksisperioden for våren 2025 vil se slik ut:
- Uke 11-15 praksis fra mandag 10. mars til fredag 11. april (25 hverdager)
- Uke 16 påske
- Uke 17-18 praksis fra tirsdag 22. april til tirsdag 29. april (5 hverdager)
Praksissted eller praksisveileder kan ikke pålegge studenten å ha praksis i helg eller på helligdager. - Du som student skal selv skaffe praksisplass og praksisveileder, som begge må bli kvalitetssikret og godkjent av emneansvarlig ved høyskolen Kristiania.
Ta kontakt med organisasjoner og institusjoner ut fra hvor du kunne tenke deg å jobbe senere og utfra egne faglige interesser. Men, husk at det foreligger visse krav til praksissted og praksisveileder som må være oppfylt for å få godkjent søknaden, se oversikten over hvilke krav som stilles til praksisplass og veileder.
Etter semesterstart vil du få tilgang til et eget informasjonsskriv du kan bruke når du henvender deg til ulike praksissteder. Dette vil inneholde informasjon om blant annet oppdraget din eventuelle veileder skal ta på seg og lønn. I tillegg bør du sende med en oppdatert CV og skrive en tekst om deg selv, din utdanning og dine interesser – som om du skulle søkt på en jobb. Som student representerer du ikke bare deg selv, men også høyskolen Kristiania. Det er viktig at du holder avtaler og en profesjonell tone når du kommuniserer med det aktuelle praksisstedet.
Det kan være konkurranse om å få praksisplass, så vi anbefaler å være tidlig ute med å søke.
- Krav til praksisplass:
Praksisplassen må drive med spesialpedagogisk virke, samt ha arbeidsoppgaver som er relevante for studentenes kompetanse fra studiet. Eksempler på godkjente praksisplasser er:
- Barnehage
- Grunnskole
- Alternative skoler
- Videregående skole
- Avlastningshjem og boliger
- Ulike hjelpeinstanser slik som BUP, PPT eller Spesialpedagogisk tjeneste
- Relevante ressurs-, fag- og kompetansesentre
Det er ikke tillatt å ha praksis samme sted som man allerede jobber. Det anbefales ikke å ha praksis på et tidligere arbeidssted. Praksis er obligatorisk og alle studentene må gjennomføre praksisukene, selv om de kan vise til lang arbeidserfaring ved stedene listet over. Det er ikke anledning til å ta på seg vikaroppdrag på praksisstedet i praksisperioden.Praksisveileders nødvendige kvalifikasjoner
Praksisveileder må ha formell spesialpedagogisk/pedagogisk kompetanse, for eksempel bachelor eller master, eventuelt videreutdanning innen fagfeltet.
- Fristen for å ha skaffet seg praksisplass for vårsemesteret 2025 er 16. februar.
- Praksisperioden vil i stor grad gå ut på å observere ved å følge praksisveileders vanlige arbeidsdag, men det er også forventet at studenten gjennomfører begrensede spesialpedagogiske oppgaver under veiledning og tett oppfølging av praksisveileder. Under praksisperioden kan du forvente å:
- Observere og bli orientert om hvordan praksisstedet følger politiske føringer for spesialundervisning/spesialpedagogisk hjelp, herunder få innføring i hvordan praksisstedet jobber for å sikre sentrale oppgaver og ansvarsfordelinger som den spesialpedagogiske tiltakskjeden omfatter.
- Observere og delta i spesialpedagogiske tiltak som utføres av praksisveileder
- Observere bruk av kartleggingsverktøy om dette er mulig
- Øve på observasjon som kartleggingsverktøy, diskutere og reflektere det man har observert med praksisveileder
- Delta i møtevirksomhet i den grad det er naturlig. Herunder foreldresamarbeid, interne møter på praksissted, samt tverrfaglige møter mellom ulike spesialpedagogiske hjelpeinstanser.
- Planlegge og gjennomføre avgrensede spesialpedagogiske oppgaver, med tett oppfølgning fra, og under veiledning av praksisveileder.
- Reflektere rundt, og vurdere eget arbeid i det spesialpedagogiske fagfeltet sammen med praksisveileder, samt nyttiggjøre seg tilbakemeldinger gitt under veiledning.
Husk at praksiserfaringen man ender opp med å få vil variere ut fra hvilken type praksissted praksis gjennomføres på. - Det stilles krav om 30 dager obligatorisk deltakelse i veiledet praksisopplæring.
Gyldig fravær er dokumentert fravær inntil 2 av 30 dager. Fravær skal dokumenteres med å sende egenmelding til praksisveileder og emneansvarlig ved Kristiania.
Fravær utover 2 dager skal meldes til praksisveileder, og må dokumenteres ved legeerklæring. Legeerklæring fremvises til praksisveileder så raskt som mulig.
Fravær utover 2 dager må tas igjen i form av forlenget praksisperiode. Ved utgangen av ordinær praksisperiode avgjør praksisveileder i samarbeid med emneansvarlig hvordan et slikt fravær tas igjen. Studenten skal ta igjen fraværet snarest mulig, og senest innen utgangen av semesteret.
- Praksisperioden blir vurdert til godkjent/ikke godkjent, av veileder på praksisstedet. Dersom praksisperioden ikke blir godkjent, blir eksamensretten i emnet trukket. Studenten må da søke om utvidet studierett og praksisperioden må tas på nytt neste semester.
Gjentak av praksis grunnet ugyldig fravær kan føre til at studenten selv må betale hele eller deler av kostnadene knyttet til egen praksisgjennomføring.
- Alle utdanninger i spesialpedagogikk er omfattet av bestemmelsene om skikkethetsvurdering i høyere utdanning. Dette er en helhetsvurdering av studenten som omfatter både faglige, pedagogiske og personlige forutsetninger og vil foregå under hele studiet. Løpende skikkethetsvurdering av alle studenter skal foregå gjennom hele studiet og skal inngå i en helhetsvurdering av studentens forutsetning for å kunne fungere i yrket. Hvis det foreligger begrunnet tvil om en student er skikket, skal det foretas en særskilt skikkethetsvurdering. jf. Forskrift om skikkethetsvurdering §2. De som kan levere tvilsmelding, er faglærere ved høyskolen, praksisveildere, administrativt personale og studenter. Les mer om skikkethetsvurdering for Høyskolen Kristiania her.
- Bo- og reiseutgifter må dekkes av studenten selv.