Fullføring av din doktorgrad
På denne siden vil du finne all informasjon som omhandler den siste delen av din doktorgradsutdanning, fra innlevering av avhandlingen hele veien til disputas og kreering
Innlevering og bedømmelse
- Når du nærmer deg innlevering av avhandlingen din, må du informere Ph.d.-koordinatoren for programmet ditt. SDS bør helst få beskjed ca. seks (6) måneder før du leverer, slik at vi kan sette igang prosessen med å sette sammen en bedømmelseskomité. For mer informasjon om dette, se siden for veiledere.
Du må følge følgende mal for oppsett av avhandlingen: Mal for Ph.d.-avhandling.
Et eksempel på strukturen du kan følge finner du her.
Når du har satt sammen avhandlingen din i henhold til malen, må du sende en søknad om å få avhandlingen vurdert, avhandlingen og alle nødvendige vedlegg, til School of Doctoral Studies via Nettskjema. Lenken vil bli sendt til deg av Ph.d.-koordinatoren på forespørsel.
Søknaden må inneholde:
- Informasjon om når og hvor arbeidet har blitt utført
- Navn på hoved- og medveiledere
- Bekreftelse på om arbeidet blir levert for første eller andre gang, og at det ikke har blitt levert ved en annen institusjon
- Hvis avhandlingen er artikkelbasert, må du gi detaljer om status for hver artikkel, inkludert publiseringskanal, dato for innlevering og nåværende status (godkjent, mindre revisjon, større revisjon, avvist).
De nødvendige vedleggene er:
- Bevis på fullført kurskomponent
- Erklæring om innsamling av alle nødvendige godkjenninger og lisenser og en kopi av eventuelle innhentede godkjenninger og lisenser
- Intervjuguider
- Medforfattererklæringer
I din Kappe må du inkludere et sammendrag av avhandlingen både på engelsk og norsk. Dette sammendraget bør være på omtrent 800 ord.
Avhandlingen skal settes sammen og gjøres om til en enkelt PDF-fil i henhold til den gitte avhandlingsstrukturen. Når du har levert avhandlingen din, vil ph.d.-koordinatoren sende deg informasjon om den oppnevnte bedømmelseskomiteen. Du har da én uke til å komme med eventuelle kommentarer til komitésammensetningen.
Du vil sannsynligvis også ønske å skrive takksigelser. Dette vil bli lagt til avhandlingen før den endelige trykkingen, etter at bedømmelseskomiteen har godkjent avhandlingen.
- Etter innlevering av din avhandling har du begrensede muligheter til å gjøre endringer før trykking, fordi det trykte manuskriptet må være identisk med det som ble innlevert til bedømmelseskomiteen.
Etter innlevering kan du søke om tillatelse til å rette formelle/tekniske feil i avhandlingen før den trykkes. Søknaden må ledsages av en komplett oversikt over feilene (errataliste) som skal rettes innenfor rammen av:
- spesifikke rettelser av formelle/tekniske feil som layout, typografiske feil, språkfeil, manglende tegnsetting eller manglende eller overflødige referanser er tillatt for å gjøre teksten sammenhengende eller språklig korrekt.
- ingen vesentlige endringer er tillatt.
- presisering av betydning i teksten er ikke tillatt.
- En søknad om retting av formelle feil må sendes til PhD-koordinatoren senest fire uker før komiteens frist for å levere sin anbefaling.
- Det er den innleverte avhandlingen som vil bli vurdert og danne grunnlaget for ditt offentlige forsvar.
- Errata må godkjennes av programlederen før den sendes til lederen av bedømmelseskomiteen for endelig godkjenning.
- En søknad om godkjenning av errata kan kun sendes inn én gang.
- Du vil få tillatelse til å gjøre de godkjente rettelsene i teksten, i tillegg vil erratalisten bli lagt ved som et vedlegg til avhandlingen.
Mal for erratalisten kan finnes her.
- Etter at du har sendt inn søknaden din om vurdering av avhandlingen din, vil School of Doctoral Studies sjekke at du oppfyller vilkårene for at avhandlingen din skal bli vurdert.
Når søknaden din er godkjent, og første trykking/montering av avhandlingen er klar, vil den bli sendt til den oppnevnte bedømmelseskomiteen.
Bedømmelseskomiteen har tre (3) måneder til å utføre sin vurdering og skrive en endelig anbefaling til Doktorgradskomiteen ved Kristiania. Vær oppmerksom på at juli og siste halvdel av desember ikke regnes som arbeidsmåneder/-uker, og vil derfor ikke bli inkludert i den tildelte bedømmelsestiden.
Utfallet av bedømmelsen vil være ett av tre mulige:
- Grønt lys: Komiteen har fullført sin vurdering og funnet at avhandlingen er verdig til forsvar, og anbefaler at kandidaten får gå videre med prøveforelesning og offentlig forsvar.
- Gult lys: Komiteen har fullført sin vurdering, men har funnet at noen endringer må gjøres i avhandlingen før den kan anses som verdig til forsvar. En beskrivelse av de foreslåtte endringene er inkludert i anbefalingen, og kandidaten får inntil tre måneder til å revidere og sende inn avhandlingen på nytt.
- Rødt lys: Komiteen har fullført sin vurdering og funnet at avhandlingen ikke anses som verdig til forsvar, og at omfattende endringer må gjøres. Avhandlingen er ikke godkjent.
I dette tilfellet får kandidaten lov til å sende inn den omarbeidede avhandlingen tidligst seks (6) måneder etter mottak av anbefalingen.
Når en anbefaling er gitt, har du inntil 10 arbeidsdager til å sende inn skriftlige kommentarer til anbefalingen. Hvis du ikke ønsker å sende inn skriftlige kommentarer, vennligst gi beskjed om dette så raskt som mulig. Hvis anbefalingen er positiv og enstemmig, vil det sjelden være grunn til å sende inn kommentarer.
- Grønt lys: Komiteen har fullført sin vurdering og funnet at avhandlingen er verdig til forsvar, og anbefaler at kandidaten får gå videre med prøveforelesning og offentlig forsvar.
- Når avhandlingen din har blitt godkjent av bedømmelseskomiteen, vil PhD-koordinatoren begynne å planlegge dagen for disputas.
Prøveforelesning og disputas holdes vanligvis på samme dag, i Høyskolen Kristianias lokaler. Bedømmelseskomiteen er ansvarlig for å spesifisere et emne for prøveforelesningen. Dette emnet vil bli sendt til deg av Ph.d.-koordinatoren ti (10) arbeidsdager før disputasdagen.
På disputasdagen holder du prøveforelesningen først. Denne forelesningen bør ta omtrent 45 minutter.
Etter prøveforelesningen vil det være en pause før den offisielle disputasen starter, hvor bedømmelseskomiteen vurderer prøveforelesningen. Resultatet vil bli kunngjort før disputasen kan begynne.
Når resultatet er kunngjort og lederen av disputasen har startet sesjonen, skal du holde en 30 minutters presentasjon av avhandlingen din. Her må du beskrive resultatene av den vitenskapelige avhandlingen og plassere avhandlingen i et større akademisk perspektiv.
Dette etterfølges av diskusjoner med første- og andreopponent. Denne delen av disputasen vil vare omtrent tre (3) timer, inkludert en femten minutters pause mellom de to opponentene.
Førsteopponent begynner opposisjonen og tar opp spesifikke diskusjonspunkter eller innvendinger i avhandlingen som du forventes å svare på. Den offentlige disputasen skal være en akademisk diskusjon mellom opponentene og deg om formuleringen av forskningsspørsmål, metodologi, empiriske og teoretiske grunnlag, dokumentasjon og presentasjonsform. Særlig vekt legges på å teste gyldigheten av hovedkonklusjonene i avhandlingen din.
Spørsmålene opponentene velger å stille er ikke nødvendigvis begrenset til de som er nevnt i komiteens anbefaling. Opponentene skal forsøke å gi diskusjonen en form som tillater de som ikke er kjent med innholdet i avhandlingen eller fagområdet å følge diskusjonen.
Disputaslederen kan invitere andre til stede på disputasen til å delta i diskusjonen ex auditorio, når de ordinære opponentene har avsluttet sin opposisjon. Disputaslederen vil avslutte den offentlige disputasen og erklære disputasen som avsluttet. Komiteens vurdering av den offentlige disputasen vil bli gitt som en egen rapport.
Bedømmelseskomiteen kan velge å kunngjøre resultatet av disputasen etter en diskusjon som følger avslutningen av disputasen.
Du bør være oppmerksom på at du har rett til å søke om permisjon med lønn inntil to uker før disputasen for å forberede prøveforelesningen og presentasjonen av avhandlingen din.
- Det er vanlig i Norge at doktorgradskandidaten arrangerer en middag etter den offentlige disputasen. Dette er ikke et krav, men en lang etablert tradisjon.
Det er vanlig å invitere familie og venner, samt veiledere og leder av disputasen.
Denne middagen betales av Ph.d.-kandidaten selv. Det finnes ingen finansieringskilder for dette, og det er ikke mulig å bruke eventuelle gjenværende driftsmidler til denne middagen. På grunn av kostnadene er det helt akseptabelt å avstå fra dette arrangementet.
- Kreering er den høyeste formelle godkjenningen av ditt ph.d.-arbeid, og når du blir tildelt graden Philosophiae Doctor.
Kreeringsseremonien er en formell seremoni for alle som har oppnådd en ph.d. etter å ha fullført forskerutdanningen ved Høyskolen Kristiania. Seremonien arrangeres én gang i året.
Rektor leder seremonien og en hovedtale holdes for de nye doktorene. Han/hun vil gi en kort presentasjon av avhandlingen din, og du vil motta ditt ph.d.-diplom.
Høyskolen vil sende deg en invitasjon til Kreeringsseremonien, og du er velkommen til å invitere dine nærmeste familie og venner til arrangementet.
Hvis du ikke kan delta, vil diplomet ditt bli sendt til din private adresse etter kreeringsseremonien.
Selv om diplomet ennå ikke er utstedt, er en ph.d.-grad gyldig fra dagen for innlevering, forutsatt at bedømmelseskomiteen godkjenner avhandlingen.
Generelt:
Rules, template and courses (Accordion block)
- Kristiania tilbyr enkeltemner på PhD-nivå. For å kvalifisere for disse emnene må du oppfylle ett eller flere av tre krav:
- Du er tatt opp til et PhD-program ved Kristiania eller ved en ekstern institusjon.
- Du er i prosess med å søke om opptak til et PhD-program ved Kristiania.
- Du er ansatt ved Høyskolen Kristiania og har fullført en mastergrad.
For søkere utenfor Kristiania (eksterne søkere er kandidater som verken er ansatt eller tatt opp til et PhD-program ved Kristiania): Du må fylle ut og laste opp skjemaet Søknadsskjema for eksterne kandidater for å delta på PhD-kurs som du finner her.
Du må også laste opp en signert bekreftelse fra ditt PhD-program som bekrefter at du er aktiv PhD-kandidat ved ditt program og institusjon. Søknad for eksterne kandidater: vennligst søk gjennom Søknadsweb.
Du finner en oversikt over kursene på nettsiden til de ulike PhD-programmene under valgfrie kurs i tillegg til det felles PhD-kurset Research, Ethics and Society (RES9100).
Her er PhD-kursene som tilbys ved Kristiania høsten 2024:
RES9100 – Research Ethics and Society
- Oppdaterte undervisningsdatoer: Hver torsdag 3. - 31. oktober og 6., 14., 21. og 27 november 2024
- Søknadsfrist: 3. september 2024
PCL9206 - Practical and Critical Perspectives on Leadership
- Undervisningsdatoer: 7. - 8. oktober og 5. - 6. desember 2024
- Søknadsfrist: 7. september 2024
PIT9209 - Qualitative Research Methods
- Undervisningsdatoer: 7. - 8. og 28. - 29. november 2024
- Søknadsfrist: 7. oktober 2024
PIT9204 - Data Analytics for Business
- Undervisningsdatoer: 16. - 19. desember 2024
- Søknadsfrist: 16. november 2024.
Kurs som skal undervises vårsemesteret 2025:
PIT9202 - Seminar in Software Architecture
- Undervisningsdatoer: 03. - 07. mars 2025
- Søknadsfrist: 03. februar 2025.
PIT9205 - Design Science Research
- Undervisningsdatoer: 18. - 21. mars 2025.
- Søknadsfrist: 18. februar 2025.
PIT9212-CS - Advanced Topics in Cyber Security
- Undervisningsdatoer: 24. - 27.03.2025.
- Søknadsfrist: 23.02.2025
PIT9210 - Set-Theoretic Methods- Undervisningsdatoer: 14. - 16. mai 2025.
- Søknadsfrist: 14. april 2025.
PCL9202 - Foundations in Communication and Leadership
- Undervisningsdatoer: 25. og 27. februar og 18. mars 2025.
- Søknadsfrist: 25. januar 2025.
PCL9200 - The Green Transition: Leading and Communicating Sustainability
- Undervisningsdatoer: 5. - 8. mai 2025.
- Søknadsfrist: 5. april 2025.
PCL9101 - Field-based Research in Organisations
- Undervisningsdatoer: 11. - 13. februar 2025.
- Søknadsfrist: 11. januar 2025.
Hvis for få studenter melder seg på et kurs, kan det bli avlyst eller tilbudt som et lesekurs med en oppstartforelesning og veiledning. Hvis du har spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss på phd-studies@kristiania.no.
- Doktorgradsutdanningen ved Høyskolen Kristiania reguleres i lokal forskrift:
- Kristiania University College er underlagt Lov om organisering av forskningsetisk arbeid og tilhørende forskrifter, og følger nasjonale og europeiske retningslinjer for forskningsetikk. Kristiania University College har også utarbeidet egne retningslinjer for forskningsetikk basert på de overordnede reglene, og en forskningsetisk komité er også opprettet.