Arbeidsintegrert læring (AIL)

Arbeidslivsrelevans i høyere utdanning står høyt på agendaen hos norske utdanningsmyndigheter og i UH-sektoren. Høyskolen Kristiania - med ambisjon om å være et arbeidslivsuniversitet - ønsker å bidra med forskning på dette området.

Nøkkelinformasjon

Hva: Forskningsgruppe som utforsker hvordan man kan forberede utdanning i samarbeid med arbeidslivet.

Opprettet: 2023

Deltakere: Tverrfaglig sammensatt med representanter fra alle fakultetene ved Kristiania.

Hvem kan delta: Forskere og praktikere som er opptatt av økt arbeidslivsrelevans i høyere utdanning og et godt samarbeid mellom UH-sektoren og arbeidslivet

Bakgrunn

Arbeidsintegrert læring (AIL) er en pedagogisk tilnærming til utdanning som involverer tre nøkkelaktører: studenten, arbeidslivet og utdanningsinstitusjon. Målet er å øke relevansen i utdanningene og forberede studenter til arbeidslivet.

Forskningsprosjekt

Studentdrevet utvikling av læringsverktøy for databaseundervisning handler blant annet om å vise hvordan bachelorstudenter kan utvikle læringsverktøy i samarbeid på tvers av utdanningsinstitusjoner. Studentene bidrar ikke bare til utvikling av selve koden, men også med faglige innspill på designvalg og spillifisering gjennom case-basert undervisning. Prosjektet eies av Institutt for elektro, IT og kybernetikk ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Per Lauvås er prosjektdeltaker fra Kristiania.

Work integreted learning er et veletablert internasjonalt forskningsfelt, i Norge er derimot begrepet «arbeidsintegrert læring» mindre brukt.

Forskergruppen AIL ønsker å svare på myndighetenes utfordring til sektoren, om økt arbeidslivsrelevans i høyere utdanning. Gjennom arbeidet til forskergruppen ønsker vi å etablere AIL som begrep og forskningsfelt i Norge, og slik svare på myndighetenes bestilling.  

Forskningsformidling

WIL 25

WIL25 is the third international conference on work-integrated learning.
Les mer

Kjennetegn ved arbeidsintegrert læring

  • Nærhet til arbeidslivet: Studenter får muligheten til å jobbe i ekte arbeidssituasjoner og med autentiske oppgaver.
  • Refleksjon og integrasjon: I AIL integreres teori og praksis. Studentene reflekterer over sin egen praksis, ofte med veiledning fra både en faglig veileder fra utdanningsinstitusjonen og en veileder fra arbeidslivet.
  • Ulike modeller: Det finnes ulike modeller for AIL. Eksempelvis: Praksis, interships, prosjektarbeid med eksterne samarbeidspartere og simulering av reelle caser.
  • Trepartsamarbeidet skal bidra med verdi til alle involverte: Studentene får økt kompetanse gjennom reelle læringssituasjoner. Bedriften får verdi gjennom nye perspektiver, employer branding og rekrutering av mer kompetent arbeidskraft, og utdanningsinstitusjonene lykkes med samfunnsoppdraget sitt: utdanne kvalifisert arbeidskraft til arbeidsmarkedet.

Forskergruppen AIL er ditt fellesskap hvis du deler vår interesse for arbeidslivsrelevant utdanning, enten du er en forsker, praktiker fra UH-sektoren eller representant fra arbeidslivet. Med kobling til internasjonale forskningsmiljøer innen work-integrated learning, er ambisjonen vår å sette AIL på agendaen både i forskning og praksis i Norge.

Andreas Norgår Thon

Thon er førstelektor ved institutt for ledelse og organisasjon ved Kristiania. Han leder forskningsgruppen AIL.
Kontakt Andreas