Arbeidsliv og bærekraft

Forskergruppen Arbeidsliv og bærekraft forsker på problemstillinger og utfordringer relatert til bærekraftig utvikling i et system- og tverrfaglig perspektiv.

Nøkkelinformasjon

Hva: Forskningsgruppen Arbeidsliv og bærekraft utforsker problemstillinger knyttet til bærekraftig utvikling i et system- og tverrfaglig perspektiv.

Varighet: 2022 til 2025

Finansiering: Kristiania

Deltakere: Rune Bjerke (leder)Irmelin DrakeKjersti Ruud WalaasArne NygaardRanvir RaiMarius LangsethSindre OlafsrudNicholas Jonathan IndKjersti Ruud WalaasKristin Molvik BotnmarkIngunn ElvekrokTone DanielsenCathrine FilstadErlend NybakkKarl-Fredrik Tangen, Åshild Mongstad,  Kari Mette Solheim, Ester Conings Vanvik

For mer informasjon om hver deltakers bakgrunn og forskning, klikk på deltakerens navn ovenfor, og du kommer til personens ansattside.

Mål

Forskergruppen Arbeidsliv og bærekraft vil jobbe målrettet i et spennende, gøyalt og berikende arbeidsmiljø for å nå seks hovedmål:

  1. Forskergruppen skal bidra til å styrke kunnskap om bærekraft inn mot kommende erfaringsbaserte masterprogram i lederskap ved Høyskolen Kristiania (oppstart januar 2024). Dermed vil planlagte emner som berører bærekraftdimensjoner styrkes.
  2. Arbeidsliv og bærekraft skal jobbe med anvendt forskning i samarbeid med bedrifter, organisasjoner og foreninger.
  3. Arbeidsliv og bærekraft skal bidra til å posisjonere Høyskolen Kristiania mot et fremtidig arbeidslivsuniversitet samt å styrke områdene bærekraft, innovasjon og entreprenørskap.
  4. Forskningen og aktiviteter skal ligge innenfor flere av FNs bærekraftmål.
  5. Forskergruppen skal søke om interne og eksterne midler til forskningsprosjekter og stipendiatstillinger (PhD´er)
  6. Resultatene av forskningsprosjektene skal publiseres i internasjonale vitenskapelig tidsskrifter og populærvitenskapelige artikler skal publiseres i f. eks. Dagens Perspektiv og Dagens Næringsliv

Kristiania forsterker satsingen på bærekraft

Forskergruppen Arbeidsliv og bærekraft har innledet samarbeid med Universitetet i Firenze.
Les mer

Bakgrunn og idé

Verden ser ut til å ha en forståelse for endringsbehovet gitt klima -og miljømessige utfordringer samt en rekke sosiale problemstillinger vi står overfor. Likevel ser ikke endringsbehovet ut til å bli konvertert tilstrekkelig til endringshandling ifølge FNs klimapanel. Panelet mener at klimatilpasningene går for sakte og oppfordrer til handlekraft.

Bærekraftproblematikken diskuteres og tas tak i flere næringer, sektorer og funksjoner/områder i organisasjonene. I Norge kjøper stat, fylker og kommuner varer og tjenester knyttet til transport, for ca. 1 milliard EUR årlig. Det argumenteres for at grønne offentlige anskaffelser kan anses som et strategisk virkemiddel for å stimulere til bærekraftig forbruk og renere produksjon. Derfor står bærekraftige offentlige anskaffelser høyt på agendaen til europeiske beslutningstakere (Langseth & Moe, 2022). Callegari & Rai (2021) diskuterer casen DNB, bærekraft, digitalisering og teknologibaserte finansielle tjenester. Panwar, Nybakk, Pinkse & Hansen (2015) studerte bærekraftinitiativ blant små produksjonsbedrifter og Flygansvær, Dahlstrom & Nygaard (2018) undersøkte bærekraftdimensjoner ved distribusjonskanaler i elektronikk-industrien.

Bærekraftspørsmål er ofte komplekse, gjensidig avhengige og vanskelige å forstå. Bærekraftig utvikling, i tillegg til endringsvilje, krever et helhetlig perspektiv. Å se og forstå systemer – systemtenkning – er viktig, noe som representerer en forutsetning for endring i henhold til Isaksson (2019). Silvestre & Ţîrcă (2019) gjennomgår mangfoldet av innovasjon for bærekraftig utvikling i forskningslitteraturen. De foreslår en typologi (se figuren under) for fagområdet og tematikken og identifiserer en rekke anbefalinger for den fremtidige forskningen. Bærekraftige innovasjoner inneholder sosiale, miljømessige og økonomiske dimensjoner. 

Forskergruppen Arbeidsliv og bærekraft representerer et tverrfaglig miljø (bærekraftledelse, lederskap, bærekraftstrategier, grønn markedsføring, merkebygging, grønne innkjøp, endringsledelse, kompetanseledelse, organisatorisk læring og organisasjonsutvikling, innovasjonsledelse, helseledelse og entreprenørskap (se under ressurser).

Ideen som legges til grunn for opprettelsen av denne forskergruppen er å forske på problemstillinger og utfordringer relatert til bærekraftig utvikling i et system -og tverrfaglig perspektiv.

Forskningsprosjekter

Bærekraft fra utsiden og inn - en case-basert antologi har som mål å gi ut en casebasert antologi om bærekraft som er relevant for studenter i emner innen ledelse og organisasjon. 

Publikasjoner

Sustainable development and greenwashing: How blockchaintechnology information can empower green consumers

Artikkelen utforsker hvordan blockchain-teknologi kan bekjempe grønnvasking ved å tilby transparent, sporbar, og manipulasjonssikker informasjon om bærekraftige produkter, særlig økologisk mat. 

Forfattere: Arne Nygaard og Ragnhild Silkoset

The Geopolitical Risk and Strategic Uncertainty of Green Growth after the Ukraine Invasion: How the Circular Economy Can Decrease the Market Power of and Resource Dependency on Critical Minerals

Denne artikkelen omhandler konsekvensene av å erstatte russisk gass og olje med grønn elektrisk energi, spesielt fokuset på elektrifiseringen av transportsektoren og den økende avhengigheten av kritiske mineraler som for eksempel kobolt, grafitt og litium.

Forfatter: Arne Nygaard

From Linear to Circular Economy: a Transaction Cost Approach to the Ecological Transformation of the Firm

Artikkelen omhandler utfordringer og strategier knyttet til overgangen fra tradisjonelle, lineære organisasjonsstrukturer til mer bærekraftige og sirkulære nettverk.

Forfatter: Arne Nygaard

Bokkapittel

Sunn selvledelse – fra selvevaluering til resultater

Bokkapitlet tar for seg helsefremmende selvledelse som et verktøy for selvutvikling.

Forfatter: Rune Bjerke

The Paradoxes in Corporate Sustainability Communication – a Critical Discourse Analysis of an Energy Company’s Annual Reports

Forfatter: Ester Conings Vanvik

Kapitlet er en del av Kristiania-antologien Strategic Communication – Contemporary Perspectives utgitt av forlaget Cappelen Damm Akademisk.

Forskningsområder koplet til FNs bærekraftmål:

Forskergruppen Arbeidsliv og bærekraft vil jobbe på selvstendig grunnlag og med samarbeidspartnere innenfor seks områder som er koplet til FNs bærekraftmål. 

  1. Ansvarlig forbruk og produksjon (12)
  2. God helse og livskvalitet (3)
  3. God utdanning (4)
  4. Industri, innovasjon og infrastruktur (9)
  5. Bærekraftige byer og lokalsamfunn (11)
  6. Samarbeid for å nå målene (17)

Rune Bjerke

Bjerke leder forskergruppen Arbeidsliv og bærekraft. Bjerke jobber med forskningsprosjekter og kurs som handler om hvordan organisasjoner, ledere og ansatte kan utvikle ferdighetskompetanse for å mestre og prestere i organisasjoner og i markedet.
Kontakt Rune Bjerke