Publisere og registrere forskning

Under finner du lenker til viktig informasjon og kunnskap om hvordan du publiserer og registrerer forskningen du har gjort.

  

1. Vitenskapelig publisering

I denne seksjonen:

↳ 1.1 Hvordan finner du en god publiseringkanal?

↳ 1.2 Vitenskapelig publiseringsveiledning 

↳ 1.3 Våre retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige publikasjoner

↳ 1.4 Alternativer for finansering av åpen publisering

↳ 1.5 Institusjonell rettighetsstrategi

↳ 1.6 ORCiD

↳ 1.7 Brukerstøtte

1.1 Hvordan finner du en god publiseringkanal?

En publiseringkanal er et tidsskrift eller forlag som publiserer vitenskapelige artikler, kapitler og monografier. I Norge har vi et register av godkjente publiseringskanaler for NVI (norsk vitenskapsindeks), som kalles kanalregisteret. Tidsskrift og forlag som har nivå 1 eller nivå 2 er godkjente kanaler.

Andre gode ressurser som hjelper deg med vurderingen av en publiseringskanal er Think Check Submit og Phd on Track.

1.2 Vitenskapelig publiseringsveiledning 

Når forskningen din er klar til publisering forventes det at du følger veiledning for vitenskapelig publisering ved Høyskolen Kristiania. 

1.3 Våre retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige publikasjoner

Retningslinjene for åpen publisering er i tråd med dagens forskersamfunn og høyskolens verdier

1.4 Alternativer for finansering av åpen publisering

Bli kjent med alternativene for finansering av åpen publisering (OA) tidlig i prosessen, inkludert høyskolens publiseringsfond.

1.5 Institusjonell rettighetsstrategi

10. juni 2024 vedtok Høyskolen Kristiania innføringen av en institusjonell rettighetsstrategi. Strategien gjelder fra 1. oktober 2024. 

1.6 ORCiD 

ORCiD står for «Open Researcher and Contributor ID», og er betegnelsen på en kode som brukes til å identifisere forskere og andre bidragsytere til forskningspublikasjoner. ORCIDidentifikatoren er unik og permanent, og sørger for at digitale databaser og tjenester kan identifisere sikkert hvilken forsker som står bak publikasjoner og data, uavhengig av eventuelle navnebytter, feilstavinger av navn, varierende gjengivelse av mellom- og etternavn etc.  ORCiD kommer til å bli integrert i det kommende nasjonale vitenarkivet (NVA). Du skaffer deg enkelt en ORCiD ved å registrere deg. 

1.7 Brukerstøtte

Biblioteket sitt forskningsstøtte team består av Hilah Geer, Martin Bolstad Hagen, Martin Smådal Larsen  og Marte Irjall. De kan kontaktes ved spørsmål om vitenskapelig publiserinng.

 

2. Registrering av forskning i Cristin

Innhold i denne seksjonen:

↳ 2.1 Viktige frister

↳ 2.2 Om Cristin

↳ 2.3 Registrer dine vitenskapelige publikasjoner 

↳ 2.4 Registrer andre FoU/KU-resultater

↳ 2.5 Slik laster du opp en versjon av din artikkel i Cristin

↳ 2.6 REK-godkjente prosjekter

↳ 2.7 Pålogging til Cristin

2.1 Viktige frister

  • 30. november: Frist for å melde inn nye nivå 1-publiseringskanaler til Kanalregisteret.
  • 1. februar: Registreringsfrist for vitenskapelige pubikasjoner i Cristin for inneværende rapporteringsår. 

2.2 Om Cristin

Cristin driftes og utvikles av Sikt, et statlig forvaltningsorgan under Kunnskapsdepartementet. Cristin skal erstattes av Norsk Vitenarkiv (NVA) som er planlagt implementert høsten 2024. Fram til overgangen, skal forskningsresultater fortsatt registreres i Cristin

Både universiteter og høyskoler, instituttsektoren og helseforetakene registrerer vitenskapelige publikasjoner i Cristin. Dette danner grunnlaget for den årlige rapporteringen til Norsk vitenskapsindeks (NVI) og beregningen av institusjonenes publiseringspoeng. 

Det lønner seg å ha en utfyllende forskerprofil. Dette bidrar til at forskere på jakt etter nye samarbeidspartnere, komiteer som vurderer dine søknader og journalister som ser etter spesialister, lettere kan finne deg.  

2.3 Registrer dine vitenskapelige publikasjoner 

Vitenskapelige publikasjoner skal registreres i Cristin så snart de er publisert, og senest 1. februar året etter at publikasjonen ble utgitt.

Ansatte ved Kristiania skal i alle vitenskapelige publikasjoner og andre resultater som er knyttet til FoU/KU kreditere Kristiania, så fremt kriteriene for kreditering i rapporteringsinstruksen for Cristin er oppfylt (punkt 2.2.).  

Med vitenskapelige publikasjoner menes publikasjonsformene vitenskapelig monografi, vitenskapelig kapittel og vitenskapelig artikkel i periodika/ serier. 

2.4 Registrer andre FoU/KU-resultater

Andre FoU/KU-resultater kan også registreres i Cristin så snart de er publisert eller offentliggjort på annen måte. 

Vitenskapelige tidsskriftartikler skal egenarkiveres i Cristin. Når publikasjoner blir egenarkivert i Cristin, blir de automatisk sendt til Kristianias institusjonelle arkiv Kristiania Open Archive (KOA).

Biblioteket dobbeltsjekker hvorvidt/når publikasjonen kan tilgjengeliggjøres, før den eventuelt lastes opp i KOA. Egenarkivering gjøres selv om artikkelen er åpent tilgjengelig, slik at den blir synlig i KOA. 

2.5 Slik laster du opp en versjon av din artikkel i Cristin

Du kan sjekke Sherpa/Romeo om du er usikker på om forlaget tillater for egenarkivering. Det lønner seg å egenarkivere, da arkivteknologien i som ligger bak KOA, øker mulighetene for at din forskning blir funnet.  

  • Dersom artikkelen/ kapittelet/ boken er publisert helt åpent som gull open access, bør du egenarkiver forlagets publiserte versjon.
  • Hvis artikkelen/ kapittelet/ boken ikke er publisert helt åpent, skal du egenarkivere post-print-versjonen. Post-print er den siste forfatterversjonen som er innsendt til forlaget etter at publikasjonen har fått fagfellevurdering, men før forlaget har tilført layout. Be om å få post-print fra en medforfatter dersom du ikke har denne selv.
  • Pre-print skal aldri egenarkiveres, selv om de fleste forlag tillater det.
  • På grunn av klausuler i publiseringsavtalen er det bare forskeren selv som har tillatelse til å egenarkivere sin publikasjon. Husk at hvis du er en av flere medforfattere, så må du innhente samtykke fra dine medforfattere før du egenarkiverer publikasjonen.
  • Publikasjoner som er eldre enn inneværende NVI-rapporteringsår, kan også egenarkiveres i Cristin, slik at publikasjonen kommer inn i institusjonsarkivet KOA. 

Både internt og eksternt finansierte prosjekter skal registreres i prosjektmodulen i Cristin ved oppstart. Også forskningsprosjekter uten finansiering registreres i Cristin når de har en avgrenset prosjektperiode, en prosjektbeskrivelse og prosjektet skal resultere i vitenskapelig publikasjoner. 

Det er laget en sjekkliste for hvilke opplysninger som må registreres om forskningsprosjekter. Opplysningene fra prosjektmodulen i Cristin høstes automatisk til Kristianias nettsider. Derfor er det er spesielt viktig at all relevant informasjon er fylt ut. 

2.6 REK-godkjente prosjekter

Prosjekter som faller inn under Helseforskningsloven må meldes til Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). Se her for fremgangsmåte.  Prosjektleder for et slikt prosjekt skal registrere sin Cristin-ID på sitt personkort i REK’s søknadsportal før søknad sendes til REK. 

2.7 Pålogging til Cristin 

  1. Logg inn på Cristin
  2. Bruk din FEIDE bruker og passord.

Dersom du ikke er registrert i Cristin, ta kontakt med superbruker. Merk at Feide-tilganger fra tidligere arbeidsgivere ikke må benyttes.