Søke om forskningsmidler
Innhold på siden:
↳ Hvorfor søke om forskningsmidler?
↳ 1. Hvor kan du søke om forskningsmidler?
↳ 2. Hvordan utvikler du en ekstern forskningssøknad?
↳ 3. Hvilken annen støtte kan du få ifm ekstern søknadsutvikling?
Ansvarlig: Avd. forskningsadministrasjon og internasjonalisering; Publisert 30.11.2024 Sist oppdatert: 13.12.2024
Hvorfor søke om forskningsmidler?
Kristiania skal videreutvikle forskningsaktiviteten som skal underbygge utdanningsvirksomheten og ph.d.-programmene. Forskere må derfor søke om eksternfinansiering som kan dekke utgifter til drift og rekruttering, og muliggjøre samarbeid nasjonalt og internasjonalt. Søknadsutvikling og eksternfinansiering bidrar også til bedre kvalitet i prosjektene.
Kristiania utlyser også interne midler som skal bidra til å utvikle forskningskompetansen og forprosjekter til større eksterne søknader.
Avd. forskningsadministrasjon og internasjonalisering holder oversikt over finansieringsmuligheter og skal understøtte alle søknader om ekstern forskningsfinansiering, samt gjennomføringen av prosjektene som får tilslag. Dersom du planlegger en søknad, skal du umiddelbart ta kontakt direkte med din forskningsrådgiver eller send mail til forskadm@kristiania.no og informere din leder.
Ansvaret for det faglige innholdet i søknadene og prosjektene, samt kvalitet og god forskningsetisk standard, ligger hos dekan i schools.
1. Hvor kan du søke om forskningsfinansiering?
1.1 Eksterne finansieringskilder
En oppdatert oversikt over eksterne finansieringskilder med finansiør, tematikk, utlysninger, frister og føringer ligger her.
Oversikten finner du også som lenke under Aktuelt for Forskere på intranett.
Forskningsrådgiverne sender også informasjon til prodekan FoU/KU og evt direkte til aktuelle forskere om nye relevante utlysninger.
Ta kontakt med forskadm@kristiania.no dersom du har informasjon om utlysninger som mangler på listen.
1.2 Interne utlysninger
Kristiania utlyser interne midler som skal bidra til å utvikle forskningskompetansen og konkurranseevnen om eksterne midler, og forprosjekter som kan ligge til grunn for større eksterne søknader.
Utlysningen publiseres om våren med frist i begynnelsen av juni. Midler skal brukes i løpet av kommende kalenderår. Les mer på Kristianias intranett under «Viktig informasjon til forskere.» Tidligere utlysninger ligger også i det interne Teamsrommet "Forskningsstøtte", som er åpent for Kristianias ansatte.
Prodekanene FoU/KU skal påse at søkerne overholder søknadsfristen og at søknadene fyller de formelle kravene.
Prodekaner FoU/KU skal understøtte utviklingen av interne søknader.
Din leder tildeler FoU/KU-tid til søknadsutvikling og godkjenner bruken av andre ressurser i prosjektet.
Forskningsadministrasjonen håndterer søknadsbehandlingen og kan ikke støtte enkeltsøkere utover å svare på spørsmål til utlysningen. Dette følger av prinsippet om likebehandling og åpenhet. Av samme grunn må forskningsadministrasjonen vurdere alle søknader likt på grunnlag av kriteriene i utlysningsteksten.
Søkerne skal innøve kompetansen om hvordan man svarer ut bestillingen i en utlysning i konkurranse med andre søkere. Dette krever at man leser nøye og forstår kriteriene, og svarer dem ut i søknaden.
2. Hvordan utvikler du en ekstern forskningssøknad?
↳ 2.1 Velg din prosjektidé
↳ 2.2 Øk ambisjonene gradvis
↳ 2.3 Kontakt forskningsadministrasjonen tidligst mulig
↳ 2.4 Forskningsrådgiveren hjelper deg med å utvikle søknaden
↳ 2.5 Følg finansiørens søknadsmal
↳ 2.6 Prosjektøkonomen hjelper deg med budsjettet
↳ 2.7 Vil du involvere brukere i prosjektet ditt?
↳ 2.8 Tenk på hvordan fagfellene vil vurdere søknaden din
↳ 2.9 Du må sikre god kvalitet på det faglige innholdet i søknaden
2.1 Velg din prosjektidé
For å nå opp i konkurransen om forskningsmidler, er det viktig at en forskningssøknad bygger på det eksisterende kunnskapsgrunnlaget og et forprosjekt eller annen pågående forskningsvirksomhet. En prosjektidé kan bygge på et kunnskapsbehov, metodeutvikling, en hypotese eller annen idé. Man kan søke om finansiering til en ny del av et pågående prosjekt eller utvikle en ny prosjektidé i forbindelse med søknaden.
Forskningsrådgiver og prosjektøkonom skal understøtte all søknadsutvikling om ekstern forskningsfinansiering.
2.2 Øk ambisjonene gradvis
Forskningskompetansen utvikles gjennom systematisk innsats gjennom flere år og vi anbefaler en gradvis opptrapping av ambisjonsnivået. Det er fornuftig å starte med mindre søknader og forprosjekter, søke deltakelse i større prosjekter som samarbeidspartner og arbeidspakkeleder, og på dette grunnlaget utvikle større søknader som koordinator. Det er viktig å videreutvikle forskningskompetansen og -kvaliteten gjennom samarbeid med gode forskningsmiljøer.
2.3 Kontakt forskningsadministrasjonen tidligst mulig
Ta kontakt med din forskningsrådgiver så tidlig som mulig og straks du bestemmer deg for å søke. Det er satt interne frister, se nedenfor.
Dette er nødvendig for å utvikle tilstrekkelig god kvalitet i søknaden, god dialog med samarbeidspartnere, tilstrekkelig tid til forankring og slik at forskningsadministrasjonen har mulighet for å disponere ressursene. Søknadsutvikling krever ressursbruk fra både forskningsgruppen, fagstøtteapparatet og hos finansiøren. Søknader som sendes inn må ha god kvalitet og være godt bearbeidet.
De interne fristene er:
- Søknader til Horizon Europe: minimum 6 (fortrinnsvis 9) måneder før søknadsfristen
- Søknader til Forskningsrådet (og lignende ordninger med budsjettramme over 4 mill NOK): minimum 3 måneder før søknadsfristen. Dette gjelder også for søknader til løpende frister (for eks FRIPRO); minimum 3 måneder før den planlagte datoen for innsending av søknaden.
- Søknader til andre finansieringskilder og i de tilfeller der Kristiania er med som partner i en annen institusjons søknad: minimum 1 måned før søknadsfristen.
2.4 Forskningsrådgiveren hjelper deg med å utvikle søknaden
Forskningsrådgiveren hjelper deg med å finne passende utlysninger, lese og tolke føringene i utlysningsteksten, diskutere samarbeidsmuligheter, lese og gi innspill til selve søknaden og språket. Forskningsrådgiveren støtter også forankring av søknaden og innhenting av signatur fra prosjekteier. Prosjektleder har ansvar for å sende inn søknaden.
2.5 Følg finansiørens søknadsmal
En forskningssøknad skal svare på en bestilling fra finansiør og den må følge finansiørens søknadsmal. Det er viktig å adressere alle kriteriene for tildeling på en måte som tydeliggjør for finansiøren at prosjektet vil svare på finansiørens etterspurte kunnskapsbehov.
2.6 Prosjektøkonomen hjelper deg med budsjettet
Budsjettet er en viktig del av søknaden og sier mye om graden av realisme, planlegging og gjennomførbarhet. Et korrekt budsjett er en forutsetning for å kunne gjennomføre et prosjekt og samarbeide med partnere uten problemer.
Prosjekter som er utilstrekkelig finansiert, påfører Kristiania utgifter og risiko for krav om tilbakebetaling dersom resultatene ikke samsvarer med prosjektbeskrivelsen.
Prosjektøkonomen må involveres tidlig for å sikre at budsjettet inkluderer alle nødvendige kostnader, står i samsvar med planlagte aktiviteter, er realistisk og riktig fordelt på samarbeidspartnere. Prosjektøkonomen setter seg også inn i finansiørens føringer som må følges. Dette kan gjelder hvilke utgifter som kan dekkes, og eventuelle behov for finansiering av egenandeler fra instituttet. Dette må forankres i ledelsen fra start.
Alle søkere oppfordres til å utnytte muligheter til å søke om eksternfinansierte rekrutteringsstillinger til Kristiania, slik som ph.d.-, postdoc- eller vit.ass.-stillinger.
Det skilles mellom bidragsforskning og oppdragsforskning som tilsvarer kjøp av en tjeneste av en oppdragsgiver.
2.7 Vil du involvere brukere i prosjektet ditt?
Det anbefales å inkludere brukere i en referansegruppe som kan bidra med å identifisere relevante forskningstema og kunnskapsbehov, i tillegg til å identifisere barrierer for forskning og implementering og bistå med å kommunisere og spre resultatene av prosjektet.
2.8 Tenk på hvordan fagfellene vil vurdere søknaden din
Søknaden bør tydelig vise prosjektets relevans i en større sammenheng. Den bør vise kunnskapsstatus og -behov, prosjektets mål og delmål og en konkret beskrivelse av metodene. Det må være mulig for fagfeller å vurdere om metodevalget er godt nok gjennomtenkt og egnet til å gi klare svar og resultater. Søknaden må normalt inneholde en arbeidsplan med arbeidspakker som skal svare ut målene og som inneholder planlagte aktiviteter og tidslinjer.
Det må redegjøres for prosjektets organisering og oppgavefordeling, utarbeides en plan for vitenskapelig publisering og for faglig og populærvitenskapelig formidling, og skisseres muligheter for videre anvendelse av resultatene og forventede samfunnseffekter. Søknaden må redegjøre for hvordan lov- og regelverket skal etterleves, forskningsetisk refleksjon og for hvordan prosjektet adresserer FNs bærekraftmål.
2.9 Du må sikre god kvalitet på det faglige innholdet i søknaden
Det faglige innholdet i søknaden må diskuteres i school i forskningsgruppen og med andre kolleger, og med samarbeidspartnerne. School har det overordnete ansvaret for å sikre kvaliteten og gjennomførbarheten av det planlagte prosjektet.
3. Hvilken annen støtte kan du få ifm ekstern søknadsutvikling?
↳ 3.1 Individuell plan for søknadsutvikling
↳ 3.2 Akselerator-pilot
↳ 3.3 Rutiner og redskap
↳ 3.4 Kurstilbud
3.1 Individuell plan for søknadsutvikling
Avdeling forskningsadministrasjon og internasjonalisering tilbyr flere tiltak for å fremme søknadsaktiviteten. Ta kontakt med din forskningsrådgiver som vil hjelpe deg med følgende:
Finne egnede utlysninger, identifisere søknadsfrister, identifisere tiltak for kompetanseutvikling, diskutere nettverksmuligheter, hjelp med søknad om søknadsutviklingsstøtte til NFR, oppfølging av søknadsutviklingen frem mot fristen.
3.2 Akselerator-pilot
Kristiania har etablert en pilot for et kommende akseleratorprogram. Kandidater i schools som har tidligere erfaring med større eksterne søknader, og som er motivert og har anledning til å utvikle en større ekstern søknad, er identifisert av prodekanene FoU/KU. Opptak i piloten er besluttet i rektoratet i mai 2024. Kandidatene får nå intensiv oppfølging i søknadsutviklingen og gruppen utgjør en møteplass for tverrfaglige diskusjoner av prosjektideene og nye samarbeidsmuligheter på tvers av schools.
Et mer langsiktig akselerator-program for eksterne søknader vil bli utviklet i løpet av høsten 2024, basert på erfaringene med piloten.
3.3 Rutiner og redskap
Avd. forskningsadministrasjon og internasjonalisering har utviklet en detaljert rutine for søknadsoppfølging som viser hvilke oppgaver som skal følges opp i hvilken rekkefølge og av hvem, samt andre involverte. Rutinen og tilhørende redskap ligger i Teamsrommet "Forskningsstøtte" (under kanalen "Verktøy")
3.4 Kurstilbud
Avd.forskningsadministrasjon og internasjonalisering tilbyr også flere relevante kurs. Har du forslag til nye kurstema, ta kontakt med forskadm@kristiania.no