Lyst til å forstå mer av presidentvalget i USA?
-
Sist oppdatert
21. oktober 2020
-
Kategori
-
Tema
- Historie
- Donald Trump
- Politikk
- USA
- Valgkamp
Klarer Donald J. Trump å bli gjenvalgt som president i USA? Hvilken rolle vil koronapandemien spille? Falske nyheter? Rasisme? Vi har samlet 17 artikler relatert til presidentvalget i USA.
BAK NYHETENE: Presidentvalget i USA 2020
En hel verden følger innspurten mot presidentvalget i USA 3. november 2020. Vil Donald J. Trump lykkes i å bli gjenvalgt som president? Eller vil utfordreren Jo Biden trekke det lengste strået.
Kunnskap Kristiania har samlet 17 analyser og bakgrunnsartikler om sentrale temaer relatert til den pågående presidentvalgkampanjen.
Her kan du blant annet lese om amerikansk rasisme, konspirasjonsteorier og falske nyheter, Trumps velgere, politisk kommunikasjon, amerikansk historie og betydningen av koronapandemien. Til å bli (litt) klokere av.
Trump ser ut til å planlegge et slags statskupp
Donald Trump graver nå et dypt og mørkt hull der planen er å underminere valgresultatet og foreta et slags statskupp, skriver Ketil Raknes.
Strukturene som ødelegger USA
Hvis USA beholder dagens politiske strukturer intakt, er det vanskelig å se hva som skal stoppe landets demokratiske forvitring, skriver Ketil Raknes.
- Les mer: Strukturene som ødelegger USA
Trumps retoriske triumf
Donald Trumps retorikk vant over oss alle. Derfor er det svært sannsynlig at Trumps retorikk snart kommer til en valgkamp nært der du bor.
- Les mer: Trumps retoriske triumf
USA drukner i konspirasjonsteorier
Det amerikanske presidentvalget blir et oppgjør om politikk skal baseres på den empiriske virkeligheten eller paranoide vrangforestillinger.
- Les mer: USA drukner i konspirasjonsteorier
Ut med New York, inn med mannen fra Scranton
Joe Biden vinner presidentvalget fordi han kommer fra småbyen Scranton mens Donald Trump kommer fra New York. Kjell Terje Ringdal skriver om hvilken rolle sted spiller i politisk retorikk.
Historien om amerikansk rasisme er til å miste pusten av
Den amerikanske rasismen er så åpenbar, så lett gjenkjennelig og så naturlig at den er lett å overse, advarer Ketil Raknes i et essay i kjølvannet av politidrapet på George Floyd.
Donald Trump vil vinne valget – med hvithet
Stadig flere hvite amerikanere som har opplevd redusert kjøpekraft og sliter med å få endene til å møtes, stemmer på et parti som konsekvent forverrer denne situasjonen. Hvordan kan det ha seg?
Hvithetens grenser
Årets presidentvalg er bare en ny episode i den endeløse kampen om hva det vil si å være amerikansk, skriver Ketil Raknes.
- Les mer: Hvithetens grenser
Donald Trumps politiske kompass
Den autoritære velgeren ser på Donald Trump som en handlekraftig mann som tar tak i de moralske utglidningene i samfunnet og verden. Kan det hjelpe Trump til å vinne høstens presidentvalg?
- Les mer: Donald Trumps politiske kompass
Spørsmålet er ikke hva Norge kan lære av USA, men hva USA kan lære av Norge
USAs største problem er ikke dumme mennesker, men dumme politiske institusjoner som belønner mennesker for å gjøre dumme ting.
Hvitvasker rasistisk historie
Donald Trump vil viske vekk den amerikanske rasismen fra historiebøkene. Det er i praksis liten forskjell på å benekte USAs rasistiske fortid og å benekte holocaust.
- Les mer: Hvitvasker rasistisk historie
Koronakrisen har tatt supermakten USA med buksene nede
USAs møte med koronakrisen er fortellingen om et dysfunksjonelt politisk system som ikke klarer å ta vare på sin egen befolkning.
Donald Trump er ille. Men det meste i USA var verre før.
Donald Trump er den hvite nasjonalismens siste krampetrekning i overgangen til et ekte, flerkulturelt demokrati, skriver Ketil Raknes.
Ondskapens historie. Kan USA lære av Tyskland?
USA mangler vilje til å engasjere seg ærlig og åpent med sin egen smertefulle historie når det gjelder rasisme. Her kan USA lære av Tyskland.
Farene ved falske nyheter
Det har blitt vanskeligere å skille sant fra løgn, informasjon fra propaganda og ekte nyheter fra falske. Hva kan vi gjøre for å demme opp for falske nyheter?
- Les mer: Farene ved falske nyheter
Kampen om politiske annonser i sosiale medier
Facebook og Twitter har lagt frem to ulike løsninger for å begrense spredning av politisk desinformasjon på reklameplass. Vil det fjerne problemet?
Bruker falske nyheter for å slå ned på ytringer som ikke faller i smak
Autoritære politiske ledere bruker koronakrisen til å slå ned på kritikere og opposisjonelle, blant annet ved å innføre lover mot falske nyheter.
Referanse:
Artikkelsamling fra Kunnskap Kristiania, et kunnskapsmagasin som utgis av Høyskolen Kristiania.
Tekster: Høyskolelektor og stipendiat Ketil Raknes, førsteamanuensis Bente Kalsnes og førstelektor Kjell Terje Ringdal, alle tilknyttet Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania.
Foto: USA i alles øyne. Illustrasjonsbilde av et amerikansk flagg. Photo by Jacob Morrison on Unsplash.