Fredsprisen har gitt journalistikken deres et globalt publikum

Nobel Fredsprisvinnerne Dmitrij Muratov og Maria Ressa taler i mikrofon
Journalistikken fra fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitrij Muratov kan nå få gjenlyd over hele verden.Foto: Flikr / Wikimedia Commons

KOMMENTAR: Nobels fredspris

Det er bare noen dager siden mange av oss tente et lys for Anna Politkovskaya.

1. oktober var det 15 år siden det brutale mordet på den modige gravejournalisten i den russiske avisen Novaya Gazeta. Avisen er kanskje det sterkeste og frieste opposisjonelle redigerte mediet i Russland. Redaksjonen ser ut til å overleve alt.

Nå har Dmitrij Muratov, grunnleggeren og ansvarlig redaktør i Novaya Gazeta fått Nobels fredspris.

Det kan ende i ytterligere klappjakt på redaktørene og journalistene i avisen.

Men journalistikken til Novaya Gazeta får kanskje enda større oppmerksomhet om sakene de skriver. Det er svært viktig.

Det spiller ikke noen rolle at Putin kommer til å hate Norge nå, som Kina gjorde etter fredsprisen til Liu Xiaobo. Dette er viktig.

Anna Politkovskaya ble funnet skutt og drept i heisen i bygningen hvor hun bodde i Moskva . Det var hennes journalistikk fra Tsjetsjenia som gjorde Anna Politkovskaya berømt både innenlands i Russland og internasjonalt. Hun ga aldri opp til tross for utallige trusler og voldshendelser.

– Hvis ikke jeg drar, hvem gjør det da, er hun sitert på.

Mens hun levde fikk hun også mange internasjonale priser for sitt arbeid for å styrke menneskerettighetene. Hun er blant annet blitt tildelt Den norske forfatterforeningens ytringsfrihetspris (2003) og Olof Palme-prisen i Sverige (2004).

Det er mange journalister i Novaya Gazeta som trenger oppmerksomhet og også beskyttelse.

Elena Milashina er en av de heltinnene som fortsetter å jobbe til tross for dødstrusler og fysiske angrep.

For noen måneder siden skrev hun om drapskåte politimenn i Tsjetsjenia. Amnesty har senere inkludert henne i en kampanje. Den norske Helsingforskomiteen har også i årevis støttet opp om journalistene i Novaya Gazeta.

Men Elena og de andre trenger mer oppmerksomhet rundt seg, mer offentlig beskyttelse enn det.

Elena er også blant dem som avslørte forfølgelsen og torturen mot homofile i Tsjetsjenia. Saker som knapt har vært fremme i offentligheten her i Europa, det handler om alvorlige overgrep noe som har pågått i flere år nå.

– Det som holder meg oppe er at om jeg dør, så er det en annen journalist i Novaya Gazeta som fortsetter å skrive, sa Elena Milashina til CNN i 2017.

Hun har gått under jorden for beskyttelse flere gange

Milashina og de andre fortsetter å skrive. Nå kan sakene deres få gjenlyd over hele verden. Alles øyne på Russland, Tsjetsjenia, og situasjonen rundt den andre prisvinneren Maria Ressa fra Fillippinnene nå. Utnytt oppmerksomheten nå.

Anna, Elina og Dmitrij, nå har også journalistikken deres et globalt publikum, for en liten stund. For dette kan fort bli glemt og overgått. Og da er det bare å brette opp ermene igjen.

Og vi vet at selv berømtheter kan bli drept.

Artikkelen er publisert som kommentarartikkel i nettavisen M24 8. oktober 2021 med overskriften "Elena og Dmitrij: Utnytt oppmerksomheten nå"

Tekst: Høyskolelektor Jon Martin Larsen, Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania.

Vi vil gjerne høre fra deg!

Send dine spørsmål og kommentarer til denne artikkelen på E-post til kunnskap@kristiania.no