Hekta på nettshopping?
-
Sist oppdatert
21. desember 2021
-
Kategori
-
Tema
- Nettshopping
- Avhengighet
- Pandemi
Hvor går grensen fra «normal» nettshopping til å bli shoppingavhengig og helt shoppinggal?
KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Shoppingavhengighet
Å være avhengig av nettshopping kan sammenlignes med å slutte å spise sjokolade samtidig som du har en skål med forførende sjokolade stående rett foran deg. Mulighetene for en handel er bare noen klikk unna. All verdens butikker bare venter på at akkurat du skal klikke deg inn og shoppe i deres nettbutikk.
- Shoppingavhengighet (shopping addiction) er beskrevet som enkeltindividets mangel på impulskontroll, og fremstår som lidenskapen etter stadig å kjøpe unødvendige produkter (den handlende har egentlig ikke bruk for produktet) eller overflødige produkter (den handlende har det fra før).
- Å være shoppinggal (compulsive buying) er knyttet til shoppingavhengighet, men nå snakker vi om en psykologisk forstyrrelse knyttet til alvorlig mangel på impulskontroll.
En shoppingavhengig person vil stoppe å handle når kontoen er tom eller kredittgrensen er nådd. En shoppinggal vil fortsette shoppingen ved å låne penger fra familie og venner for å tilfredsstille behovet for forbruk.
Ti kjennetegn på shoppingavhengighet
Mange forbrukere elsker å shoppe og bruker mye tid og penger på shopping. Det betyr imidlertid ikke at de er shoppingavhengig av den grunn.
Professor Cecilie Schou Andreassen ved Universitetet i Bergen har sammen med et internasjonalt forskerteam utviklet Bergen Shopping Addiciton Scale, som er et måleinstrument for å få svar på om du har utviklet shoppingavhengighet.
Her er ti sentrale faktorer som indikerer om du er avhengig av netthandel:
- Jeg føler at jeg ikke kan slutte å handle på nett selv om jeg ville og/eller har prøvd å slutte uten å få det til.
- Nettshopping har skadet personlige relasjoner, jobben eller påvirket min privatøkonomi.
- Min partner, familiemedlemmer eller venner er bekymret for nettshoppingen min. Jeg ender ofte opp i krangel med dem om min nettshopping.
- Jeg tenker på nettshopping hele tiden.
- Jeg blir grinete eller opprørt hvis jeg ikke kan handle på nett.
- Nettshopping er det eneste som får meg å slappe av eller føle meg bedre.
- Jeg skjuler ting jeg kjøper fordi jeg er redd andre vil synes det er urimelig eller bortkastet penger.
- Jeg føler meg ofte skyldig etter at jeg har handlet på nett.
- Jeg bruker mindre tid på andre ting jeg liker på grunn av nettshopping.
- Jeg kjøper ofte ting jeg ikke trenger eller mye mer enn jeg hadde planlagt, selv når jeg ikke har råd til det.
Hvorfor blir noen avhengige?
Studier som har sett på årsaker til shoppingavhengighet på nett, trekker frem fire mulige forklaringer: 1) Hedonistiske faktorer – glede, avslapning, lykke og moro knyttet til nettshopping, 2) Nytterelaterte faktorer – billige produkter, godt utvalg, annonser, og mulighet til enkelt å sammenligne produkter på nett, 3) Teknologiske faktorer som at det enkelt og praktisk å handle på denne måten, og 4) Psykologiske faktorer som stress og kjedsomhet.
Annonser en viktig faktor for utvikling av shoppingavhengighet på nett. Når annonsens innhold er tilpasset målgruppens profil, søkeatferd og kjøpshistorikk, vil det kunne ha en enda sterkere effekt på etablering av avhengighet til nettshopping. Den tøffe jakken vi kikket på i forrige uke, dukker stadig opp på skjermen når vi sjekker Facebook, søker etter informasjon på Google eller leser nyheter.
Har pandemien skapt mer shoppingavhengighet?
En del forbrukere har gjennom pandemien erfart at handel på nett både er lettvint og kombinerer relativt lav kostnad med stor nytte. Produktene er lett tilgjengelige og de selges til lav pris om du søker deg frem til de beste tilbudene.
I tillegg opplever enkelte forbrukere at dagene på hjemmekontoret fort kan bli ensformige og kjedelige. Da kan det være fristende å ty til nettshopping for å oppnå noen øyeblikks glede og lykke i hverdagen.
Fire råd for shoppingavhengige
Kan man bli «frisk» av shoppingavhengighet på nett? Behandling av alvorlig shoppingavhengighet krever profesjonell veiledning. Men om du opplever at suget etter å handle på nett er sterkt og kommer stadig oftere, kan følgende knep være nyttige:
- Klipp i stykker kredittkort og slett digitalt lagrede kredittkortnummer på nettbutikker og mobile betalingstjenester.
- Fortell dine nærmeste om problemet og be dem om å hjelpe deg
- Skriv en handleliste, og hold deg til den.
- Unngå, så godt det lar seg gjøre, å besøke nettbutikker eller steder hvor du blir eksponert for annonser.
Referanser:
- Andreassen, C.S., et al., The Bergen Shopping Addiction Scale: Reliability and validity of a brief screening test. Frontiers in psychology, 2015. 6: p. 1374.
- Doğan Keskin, A. and S. Günüç, Testing models regarding online shopping addiction. Addicta: The Turkish Journal on Addictions, 2017. 4(2): p. 221-242.
- Faber, R.J., Impulsive and compulsive buying. Wiley international encyclopedia of marketing, 2010.
Denne formidlingsartikkelen er skrevet for Kunnskap Kristiania, og første gang publisert 20. desember 2021.
Tekst: Professor Asle Fagerstrøm, Avdeling for økonomi, innovasjon og teknologi ved Høyskolen Kristiania.
Vi vil gjerne høre fra deg!
Send dine spørsmål og kommentarer til denne artikkelen på E-post til kunnskap@kristiania.no.
n2
Hvordan nettsider styrer dine valg
Nettsider og applikasjoner henter inn mer informasjon om deg enn du kanskje har lyst til. Er vi alle fritt vilt i den digitale sfæren?Les merDet finnes teknikker som kan gjøre deg lykkeligere. Her er tre av dem.
Med teknikker fra positiv psykologi kan du dyrke frem positive sider ved livet ditt. Det vil gjøre deg lykkeligere, viser forskning.Les mer