Hva skal til for å få din første IT-jobb?

Fire arbeidstakere jobber engasjert sammen foran datamaskin
Det at du passer inn i arbeidsfellesskapet er blant egenskapene arbeidsgivere vurderer som viktigst.Foto: IStock

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Rekruttering

Som leverandør av ansatte til IT-næringen er vi ved Høyskolen Kristiania interessert i hva som skal til for at våre kandidater skal få sin første jobb. I 2017 gjorde vi derfor en studie der vi intervjuet folk som ansetter nyutdannede kandidater til IT-næringen i Norge. Vi ville finne ut av hva de som ansetter, ser etter.

Funnene var ganske entydige: Arbeidsgiverne ser etter entusiasme og samarbeidsegenskaper. Veldig få snakket om teknisk kompetanse før vi spurte direkte.

Gikk systematisk til verks

I denne utforskende studien gikk vi i dybden med noen få arbeidsgivere. For å få bedre oversikt og oppdatert informasjon ønsket vi å gå mer systematisk til verks.

I begynnelsen av 2020 kontaktet vi alle som hadde lagt ut annonse på Finn.no under kategorien «IT utvikling» og spurte om de ønsket å delta i en spørreundersøkelse. Av 763 forespørsler fikk vi 93 svar (12 prosent).

Spørreundersøkelsen ba deltagerne vurdere hvor viktig de ulike egenskapene funnet gjennom intervjuene var for akkurat dem. Vi ba dem vurdere egenskapene i to sitasjoner; når kandidaten vurderes for innkalling til intervju, og når kandidaten vurderes for ansettelse.

De fleste ferdighetene som de vi intervjuet la vekt på, ble også vurdert som viktige i spørreundersøkelsen. Men ikke alle egenskaper og ferdigheter ble vurdert som like viktige. Nederst på listen finner vi:

  • Et ønske om at kandidaten skal ha et bredt interessefelt. Det ser ut til at ideen om at «fagnerden» ikke lenger får jobb ikke stemmer.
  • Det var ikke så viktig at søkeren kunne vise til en portefølje av sideprosjekter. Vi går ut fra at dette skyldes at det er behov for mange utviklere, og bare et fåtall av nyutdannede kan vise til en slik portefølje. Det er rett og slett for mye å håpe på.
  • På nedre halvdel av listen finner vi også de formelle kvalifikasjonene; nivå på oppnådd grad, karakterer på vitnemålet og hvor vitnemålet kommer fra. Dette er ikke uviktig (vurdert på tre-tallet på en skala fra en til fem), men er mindre viktig enn andre faktorer.

Engasjement og interesse

I midtsjiktet av listen finner vi kandidatens interesse og kjennskap til spesifikke teknologier som brukes av arbeidsgiver. Det er så klart en fordel hvis en kandidat kjenner til relevant teknologi. Spørreundersøkelsen styrket dog oppfatningen vår fra dybdeintervjuene vi gjennomførte med arbeidsgiverne. Det er ikke avgjørende å ha kompetanse på akkurat den rette teknologien, så lenge engasjementet og interessen er til stede. Da vil den interne opplæringen bli vellykket.

Det er tydelig at såkalte myke ferdigheter - eller soft skills - preger toppen av listen. Dette er ferdigheter som kan læres og utvikles, men er vanskelige å måle og er sjeldent del av undervisning i formell forstand. Evner som å samarbeide og å kommunisere er svært viktig for IT-bransjen. Dette er ikke så uventet – vi finner det også i tidligere forskning.

Passer du inn?

Et mer overraskende funn er at den enkeltstående egenskapen som ble vurdert aller høyest er å passe inn i bedriftens eller teamets kultur. Dette funnet skiller seg ut fra internasjonale undersøkelser. Her i Norge ser det ut til at vi skiller mellom generell samarbeidskompetanse og hvorvidt du passer inn i en bestemt bedrift eller team.

Bedrifter i Norge ser ut til å, i større grad enn andre, ansette en kollega som kommer godt overens med de som er med på laget fra før.

Forskjellen fra internasjonale funn kan ha flere forklaringer.

Vil beholde ansatte

Kanskje har det å gjøre med det sterke stillingsvernet i Norge?

Er det mulig at vi jobber tettere med hverandre og derfor er mer opptatt av de ansatte må trives godt sammen?

Et relativt opphetet jobbmarked kan også være noe av forklaringen. De som ansetter trenger ikke bare flere folk – de må også sørge for å beholde dem de allerede har. Har du funnet en person som vil passe inn, og som viser engasjement og interesse, så kan du lære vedkommende alt som skal til for å prestere.

Alt i alt ser det ut til at arbeidsgivere ikke først og fremst stiller seg spørsmålet «Kan du gjøre jobben?», men de prøver å få svar på «Er du en av oss?».

Vurderer hele deg

For oss i utdannelsessektoren er selvfølgelig spørsmålet hva vi kan gjøre med denne kunnskapen. Kompetanse som samarbeid og kommunikasjon har vi etter hvert utviklet teknikker for å formidle. Stadig mer av arbeidet vårt foregår som prosjektarbeid i grupper. Vi øver på prestasjoner og lærer presentasjonsteknikk, vi lar studentene skrive dokumentasjon og lage opplæringsvideoer for medstudenter.

Men hva med det viktigste punktet, å passe inn?

Å ha arbeidet i flere grupper vil kanskje gjøre studentene bedre i stand til å tilpasse seg og å være omgjengelige. Men mest av alt mener vi dette er sentral informasjon for studentene som skal søke sin første jobb.

I ansettelsesprosessen vurderer de hele deg. Formelle kvalifikasjoner må være på plass, men mest av alt vil den potensielle oppdragsgiveren finne ut om du er engasjert, kan samarbeide med andre, og om du vil pass inn hos akkurat dem.

Referanser:

Per Lauvås, Kjetil Raaen, and Anders Olof Larsson. 2021. Are you one of us? How Employers Prioritize among IT Graduates. In Proceedings of the 22st Annual Conference on Information Technology Education (SIGITE '21). Association for Computing Machinery, New York, NY, USA, 79–84. DOI: https://doi.org/10.1145/3450329.3476854  

Per Lauvås and Kjetil Raaen. 2017. Passion, cooperation and JavaScript: This is what the industry is looking for in a recently 

Denne formidlingsartikkelen ble først publisert i dn.no 11. april 2022, under tittelen Innlegg om rekruttering: Er du en av oss?

Tekst: Førsteamanuensis Kjetil Raaen og førstelektor og prodekan for undervisning, Per Lauvås, begge ved Avdeling for økonomi, innovasjon og teknologi ved Høyskolen Kristiania.

Vi vil gjerne høre fra deg!  

Send dine spørsmål og kommentarer til denne artikkelen på E-post til kunnskap@kristiania.no.   

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kunnskap Kristiania er Kristianias kunnskapsmagasin. Vi gir deg nytt om forskning, fag, kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuell samfunnsdebatt. Nyhetsbrevet sendes ut to ganger i måneden.
Abonnér

N

  • Buss kjører i en av Oslos gater

    Slik skal byene våre beskyttes mot cyberangrep

    Elsykkelen og smartklokka er sårbare for hackere. Kunstig intelligens kan styrke sikkerheten.
    Les mer
  • Mann med VR_briller på

    Folk flest bruker ikke VR-teknologi

    I dag er det svært få som benytter seg av VR-teknologi. Hva må til for at VR er noe å satse på?
    Les mer

N2

  • Hvit og brun ku i eng

    Ny teknologi kan bedre dyrevelferden i Norge

    2,2 sekunder er alt som skal til for å finne den ansvarlige for dårlig dyrehold, skriver Arne Nygaard og Ragnhild Silkoset.
    Les mer
  • Mann med skjegg filmer seg selv med mobil.

    Verden slik den ser ut for svaksynte

    Ved hjelp av VR synssimulator får synsfriske designstudenter økt forståelse for utfordringene som kunder med nedsatt syn opplever når de skal handle.
    Les mer