– Det er problematisk å invitere politikere som deltagere i Nytt på Nytt

På bildet ser du Bård, Isalill og Johan, samt Unge Høyre-leder Ola Svenneby og Vennesla-musiker Erlend Ropstad.
NRK mottok 600 klager etter at Unge Høyre-politiker Ola Svenneby som gjest i Nytt på Nytt vitset om krigen mellom Israel og Hamas. Men sterke reaksjoner på slående satire er unntaket snarere enn regelen, ifølge humorforsker Kai Hanno Scwind.Foto: Ole Kaland / NRK

– Politikerne koser seg, og vi koser oss med dem, sier Kai Hanno Schwind 

Humorforsker og medieviter Schwind mener det er en fallgruve i måten politikere inviteres inn til å vitse i varme og folkelige omgivelser i NRKs ukentlige humorprogram, Nytt på Nytt.  

Han mener satiren blir for forsiktig når politikerne selv sitter i studio 

Politikerne har skjønt at de kan dra fordeler av å delta i denne typen humorprogram. De har forstått at folk liker at politikere tør å vise selvironi. Nytt på Nytt gir dem mulighet til å bygge et mediebilde av dem som gøyale, med ferdigskrevne vitser fra en profesjonell NRK-redaksjon, sier han.  

Faren er at politikerne bruker satireprogrammet til å bygge et image som morsomme og folkelige, framfor at politikerne blir utfordret med treffende satirisk kritikk.  

Riktignok mener han humoren har blitt hardere etter at Bård Tufte Johansen overtok som programleder, men at det fortsatt er mye igjen for å utfordre politikerne godt nok 

For kort avstand mellom komikere og politikere 

Ifølge en opptelling gjort av Morgenbladet har 231 politikere deltatt i Nytt på Nytt siden premieren i 1999, hvorav 73 gjester var statsråder. Schwind peker på at humorens forhold til politikken blir en studie av makt:  

– Når makten inviteres inn som gjest, er resultatet at programmet skaper inntrykk av konsensus, altså stor grad av enighet mellom politikere og komikere. Alle ler med hverandre, når satirens egentlige hensikt er å utsette politikerne for kritikk, sier han.  

Fremfor å utsettes for virkelig satirisk kritikk, synes vi synd på dem.  

På den måten fremstår det som naivt å invitere politikerne inn til å le av seg selv. Den harde politiske satiren uteblir, sier Schwind. 

Et satirisk paradoks 

Det Schwind beskriver er det den kanadiske forfatteren Malcolm Gladwell betegner som satireparadokset. Det går ut på at politikerne ender opp med å skape seg et mediebilde som gøyale, når de selv får ta del i satiren, istedenfor å bli utsatt for kritikk.  

Og Nytt på Nytt er stort sett det eneste vi har av politisk satire på norsk TV, ifølge medieviteren. I andre medium, som i ulike litterære sjangrer, i tegneserier, i karikaturer og på standup-scener, finnes det skarp politisk satire også i Norge. Men altså ikke på TV. 

– I «Nytt på Nytt» tuller programlederne sammen med politikerne om ukens nyhetssaker, og politikerne tuller om andre politikere. Det er det nærmeste vi kommer politisk satire på norsk TV. Men politikerne kommer paradoksalt godt ut av det, sier Schwind 

Kristiania-frokost: Er humor og politikk en bra match?

Enhver analyse av humor og politikk er til syvende en studie av humor og makt: Hvem får lov av hvem til å le av hvem? Velkommen til årets første Kristiania-frokost, fredag 16. februar.
Les mer

Vi vil gjerne høre fra deg!     

Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no. 

Siste nytt fra Kunnskap Kristiania

  • Velg dine fiender med omhu
    Kunnskap Kristiania

    Velg dine fiender med omhu

    Velger du feil motstander, taper du sympati og gjennomslagskraft. 
    Les mer
  • Han maler som Emanuel Vigeland
    Kunnskap Kristiania

    Han maler som Emanuel Vigeland

    For å utvikle levende filmmanus, tester Ole Christian Solbakken nye metoder for innlevelse.
    Les mer
  • Utsynsmeldingen: Var lyset slått av?
    Kunnskap Kristiania

    Utsynsmeldingen: Var lyset slått av?

    Politikken svikter når ikke kunstnerisk kompetanse er invitert til å løse morgendagens utfordringer.
    Les mer
  • Improvisasjon er ikke så tilfeldig som vi tror
    Kunnskap Kristiania

    Improvisasjon er ikke så tilfeldig som vi tror

    Det ligger solid faglig kunnskap og erfaring bak godt samspill med andre.
    Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kunnskap Kristiania er Kristianias kunnskapsmagasin. Vi gir deg nytt om forskning, fag, kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuell samfunnsdebatt. Nyhetsbrevet sendes ut to ganger i måneden.
Abonnér