Ferske fagbøker fra Kristiania

sju bokomslag
Ketil Raknes, Borghild Brekke Hauglid og Adina Marie Nydahl, Tom Karp, Kristin Molvik Botnmark, Jon Arild Johannessen, Tor Endre Gustavsen, Olav Johansen og Marie Thrane er blant dem som har gitt ut bøker i løpet av 2024.Foto: Faksimile

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Nye bøker

Kristianias fagfolk er ivrige formidlere av kunnskap og setter dagsorden.

Som oftest ligger det et brennende engasjement og en personlig historie bak de fag- og debattområdene vi velger å fordype oss i  – det må det nesten gjøre om vi skal komme gjennom den lange, til tider ensomme prosessen det er å fullføre en doktorgrad eller skrive en bok.

Førstelektor Kristin Molvik Botnmark bruker sitt eget liv som utgangspunkt i sin bok "Adopsjonsoppgjøret". Hun adopterte to barn fra Sør-Korea, men er i dag motstander av adopsjon; gjennom boken hennes får du innblikk i hvorfor og i det som etter hvert viser seg å være en industri.

Når Ketil Raknes' skriver om USAs rasistiske historie i boken "Hvit Makt", er også dét fordi fortiden kan gjøre vår egen samtid mer forståelig. For hvordan kan det egentlig ha seg at så mange amerikanere fortsatt støtter Donald Trump?

Skal vi få til endringer og forbedringer, må vi ha en bevissthet rundt hvorfor ting er som de er i dag. Flere av bøkene som kristianere har gitt ut i år peker nettopp på behovet for å endre praksiser fra fortiden og rette blikket fremover. 

God lesing!

Adopsjonsoppgjøret - en adoptivmors fortelling

Kristin Molvik Botnmark er adoptivmor og tar utgangspunkt i sin egen familie når hun kartlegger adopsjonshistorien og Norges rolle i det som etter hvert betegnes som en industri. Boken bidrar til en dypere forståelse av de komplekse dynamikkene i internasjonal adopsjon og belyser noen av konsekvensene.
Les mer

Hvit makt

USA ble grunnlagt på ideen om hvit overmakt. I Ketil Raknes’ bok blir kjent med heltene som kjempet fram svartes rettigheter og motkreftene de har møtt, en historie som er nødvendig for å forstå dagens USA og rasismens vedvarende politiske kraft.
Les mer

Pedagogikk i arbeidslivet

Borghild Brekke Hauglid og Adina Marie Nydahl viser hvordan pedagogisk kompetanse er avgjørende i et arbeidsliv som preges av økte krav til læring og kompetanseutvikling. Gjennom reelle praktiske eksempler gir de verktøy og viser hvordan pedagogiske metoder er relevant på ulike nivåer og på tvers av sektorer i arbeidslivet.
Les mer

Dynamisk kompetanseledelse

En dynamisk tilnærming til kompetanseledelse er avgjørende for å sikre organisasjoners levedyktighet og suksess i fremtiden. Store og raske omveltninger, og stadig mer komplekse kompetansebehov, krever noe annet enn den tradisjonelle strategiske tilnærmingen, skriver Tor Endre Gustavsen og Olav Johansen.
Les mer

Artificial intelligence and the future of healthcare

Jon Arild Johannessen undersøker hvordan kunstig intelligens (KI) kan øke automatisering og produktivitet i helsesektoren, samtidig som den styrker førstelinjetjenesten. Han foreslår praktiske løsninger på fremtidens helseutfordringer og hvordan mennesker og maskiner kan samarbeide, og han utfordrer økonomers tilnærming til helsevesenet.
Les mer

Lederisme

Lederisme er en ideologi der makten forskyves til ledere som er lojale til seg selv og sine overordnede. Det går utover tilliten og truer verdiskapingen. Tom Karp mener vi må tenke nytt om hvordan vi utdanner ledere, hvilke prosesser som bør være lederdrevne og hvordan bedriftsdemokratiet fungerer best.
Les mer

Spis mer råvarer

Matentusiasten Marie Thranes andre bok presenterer sunne, bærekraftige og budsjettvennlige middagsretter. Thrane har en bachelor i livsstilsendring og folkehelse fra Kristiania og en master i folkehelsevitenskap fra NMBU.
Les mer

Siste nytt fra Kunnskap Kristiania

  • Ferske fagbøker fra Kristiania
    Kunnskap Kristiania

    Ferske fagbøker fra Kristiania

    Bokhøsten er her! Kryp opp i sofaen og fyll på med kunnskap.
    Les mer
  • Slik dekker Kristiania-studenter krig
    Kunnskap Kristiania

    Slik dekker Kristiania-studenter krig

    Hvert år lærer nye journalistikkstudenter ved Kristiania å dekke krig og konflikt.
    Les mer
  • Mpox: Fem råd for å forhindre infodemi
    Kunnskap Kristiania

    Mpox: Fem råd for å forhindre infodemi

    Vi oversvømmes av både faktabasert og feilaktig informasjon.
    Les mer
  • Freia-boikotten smeltet bort
    Kunnskap Kristiania

    Freia-boikotten smeltet bort

    Et solid omdømme, godt forankret i norsk kultur, reddet Freia da selskapet ble forsøkt boikottet i 2023.
    Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kunnskap Kristiania er Kristianias kunnskapsmagasin. Vi gir deg nytt om forskning, fag, kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuell samfunnsdebatt. Nyhetsbrevet sendes ut to ganger i måneden.
Abonnér