Med VR-briller gjør studenter det bedre på muntlig eksamen

Kvinne med VR-briller på.
VR-briller med forhåndsinnspilte videoer gjør at studenter kan øve på hva som kreves til muntlig eksamen, også utenfor tradisjonell undervisningstid.Foto: UnSplash / Maxim Hopman

KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: VR-teknologi og pedagogikk

Ferske studenter har liten eller ingen erfaring med muntlig eksamen. Mange gruer seg derfor til denne eksamensformen. Etter hvert som de får øvd seg, er vår opplevelse at studentene ser nytteverdien av muntlig eksamen, og at de i langt større grad liker eksamensformen.  

Portrettbilde av Lars Erik Braaum.
Lars Erik Braaum er høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania og studieprogramleder for bachelorgrad i livsstilsendring og folkehelse, og bachelorgrad i helse- og idrettsledelse. Foto: Kristiania.

Til tross for den positive utviklingen, opplever vi at studentene har begrenset forståelse for hva som kreves for å få de ulike karakterene. Skal studentene lykkes, må vi gi dem innblikk i hva som kreves av kunnskap og kommunikasjonsferdigheter for å få for eksempel en A, B, eller C.  

I tillegg må studentene få enda bedre innsikt i egne prestasjoner. Vi gjennomførte derfor et prosjekt for å undersøke hvordan VR-briller kan brukes som et hjelpemiddel for studenter til å forberede seg til muntlig eksamen.

Vi spilte inn videoer som viste besvarelser på karakter A, C og F. Videre laget vi en video som viste studentene hvor og hvordan den tredelte muntlige eksamenen foregår 

Problemstillingene som prosjektet søkte å besvare var: 

  • Kan demonstrasjonsvideoer vist med VR-briller gjøre studentene bedre forberedt til muntlig eksamen? 
  • Kan VR-briller i undervisning og arbeidskrav bidra til økt kunnskap og kommunikasjonsferdigheter på muntlig eksamen?

VR-trening før muntlig eksamen

Kristianias prosjekt med bruk av VR-briller som eksamensforberedelse, ga bedre eksamensresultater enn noen gang.
Se video her:

Vi målte effekten gjennom prøveeksamen og kunnskapstest 

Problemstillingene ble undersøkt ved at studentene på emnet Motiverende kommunikasjon ble delt i to grupper. En gruppe gjennomførte første halvdel av emnekurset med tradisjonell undervisning. Den andre studentgruppen fikk i samme periode undervisning ved bruk av VR-briller.  

For å måle effekten av VR-briller, avsluttet vi perioden med en kunnskapstest (multiple choice) og en muntlig prøveeksamen i emnet.  

Målet var å se om bruk av VR-briller hadde en positiv effekt på tilegnet kunnskap, kommunikasjonsferdigheter og eksamensresultat ved muntlig prøveeksamen 

I andre halvdel av emnekurset ble rollene snudd slik at gruppen som hadde hatt tradisjonell undervisning fikk undervisning med VR-briller, mens gruppen som hadde hatt VR-undervisning fulgte tradisjonell undervisning 

Resultatene fra muntlig prøveeksamen ble vurdert opp mot ordinær muntlig eksamen i emnekurset for å se om forskjellennivået fra prøveeksamen var utlignet ved ordinær muntlig eksamen. 

Studentene fikk mengdetrening og ble bedre forberedt 

Muntlig prøveeksamen er tids- og ressursomfattende, men VR-brillene med forhåndsinnspilte videoer bidro til at studentene kunne øve og reflektere utenfor tradisjonell undervisningstid. Dette gjorde at de kunne opparbeide seg de ferdighetsmålene som var satt i emnet og møte bedre forberedt til muntlig eksamen 

Prosjektet bidro til individuell læring i større grad enn det plenumundervisning kan legge til rette for. Læringsaktiviteten fremmet aktiv deltakelse og læring utenfor undervisningstid.  

Demonstrasjonsvideoene virket som en fasit på hva studentene burde etterstrebe for å kunne oppnå et godt eksamensresultat, og med dette også oppnå ferdighetsmålene som ligger til emnet.  

Mengden ferdighetstrening økte sett i forhold til tidligere emnegjennomføringer, hvilket er essensielt for å kunne lykkes med ferdighetsmål, særlig innen kommunikasjonsemner som Motiverende kommunikasjon. 

Medlemmene av arbeidsgruppen Læring i vurdering.

Arbeidsgruppe: Læring i vurdering

Lars E. Braaum er medlem av arbeidsgruppen Læring i vurdering (LIV), som leder prosjektet med samme navn. På konferansen for høyere utdanning i september 2024 mottok arbeidsgruppen Utdanningskvalitetsprisen, som belønner fremragende arbeid og inspirerer institusjoner til å heve kvaliteten i utdanningene sine.
Les mer om prisen og arbeidsgruppen

Bruk av VR-undervisning var populært blant studentene 

Undervisning med bruk av VR-briller var frivillig, men de fleste studentene møtte, hvilket kan indikere at studentene så på tilbudet som verdifullt 

Hver studentgruppe hadde tre økter med VR-undervisning. I den første gruppeundervisningen så de alle demonstrasjonsvideoene og satte karakter individuelt.  

Deretter sammenliknet de karaktersettingen i gruppen og kom til en felles enighet om hva som gjorde de forskjellige intervjuene til en A, C og F-besvarelse.  

Avslutningsvis gjorde de rede for hvilke teknikker innen emnet motiverende kommunikasjon som ble benyttet i de ulike intervjuene. Dette var for å gjøre studentene med bevisste på hvor, hvordan og når de ulike teknikkene bør benyttes.  

I den andre gruppeundervisningsøkten hadde studentene med seg et motiverende intervju på 8 minutter spilt inn på mobiltelefonen. Studentene valgte ut A eller C-besvarelsen som referansepunkt. Etter å ha sett referansevideoen så studentene sitt eget motiverende intervju og sammenliknet mot referansevideoen. De benyttet sjekkliste for teknikker innen emnet motiverende kommunikasjon.  

I den tredje og avsluttende undervisningsøkten kunne studentene fritt velge hvilke demonstrasjonsvideoer de ville se. Dette var siste forelesning før eksamen. Målet var at studentene skulle ha en fersk påminnelse om hvordan et motiverende intervju bør gjennomføres, samt at de på ny kunne se videoen som demonstrerte selve eksamensgjennomføringen. 

Bruk av VR-undervisning og muntlig prøveeksamen bidro til:

  • at læringsutbytte, undervisning og vurdering hang godt sammen 
  • en undervisningsform som bidro til at studentene møtte bedre forberedt til eksamen 
  • rom for selvevaluering og selvrefleksjon 
  • større grad av gruppearbeid, veiledning og individuelt arbeid 
  • for første gang i emnets historie så møtte alle studenter til eksamen 
  • ingen lot være å møte opp grunnet stress/angst som rapportert tidligere 
  • laveste karakter på ordinær eksamen var D og ingen strøk – dette er det historisk sett beste resultatet for muntlig eksamen i dette emnet 
  • studentene rapporterte stort læringsutbytte av VR-undervisning og tydelighet på hva som ville kreves av dem på eksamen 

                Opplegget ga gode resultater 

                Sammenlikning av resultater fra prøveeksamen og ordinær muntlig eksamen viste at 24 studenter gikk opp minst en karakter, 18 studenter fikk samme karakter på begge gjennomføringer, og 6 studenter gikk ned en karakter eller mer.  

                Forelesere på emnet opplevde at VR-undervisning og prøveeksamen førte til mer virkelighetsnær undervisning, og større forståelse for hvordan en selv fremstår når en formidler kunnskap i en muntlig kontekst.  

                Når studentene vurderte dette opp mot referanser, fikk de enda bedre innsikt i egen kunnskap og kommunikasjonsferdigheter. Vi mener dette beriket undervisningen, og at det skapte en enda tydeligere rød tråd mellom læringsutbytter, undervisning og eksamensform. VR-brillene og demonstrasjonsvideoene bidro til å skape en læringsaktivitet som ga økt forståelse av behovet for å kontinuerlig arbeide med ferdighetsmålene i emnet.  

                Tekst: Lars Erik Braaum, høyskolelektor ved Institutt for helse og trening, Kristiania.

                Referanser:

                Gholamalishahi, S., et al. (2024) Impact of immersive realities and metaverse in the university training for health professions and medicine: a systematic review of premilinary evidence. Journal of Public Health.

                Hamilton, D., et al. (2020) Immersive virtual reality as a pedagogical tool in education: a systematic literature review of quantitative learning outcomes and experimental design. Journal of Computers in Education, 8(1), s. 1-32.

                Denne teksten ble publisert på forskning.no den 10. desember 2024 under tittelen "Med dette verktøyet kan du forberede deg bedre til eksamen".

                Vi vil gjerne høre fra deg!

                Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no.

                Siste nytt fra Kunnskap Kristiania

                • Kunstig intelligens kan bli avgjørende i en krig mellom stormaktene  
                  Kunnskap Kristiania

                  Kunstig intelligens kan bli avgjørende i en krig mellom stormaktene  

                  Autonome våpensystemer slå ut den andres infra- og informasjonsstruktur.
                  Les mer
                • Nøkler til vellykket politisk påvirkning
                  Kunnskap Kristiania

                  Nøkler til vellykket politisk påvirkning

                  For å få myndighetene til å lytte, er det særlig tre ting som må være på plass.
                  Les mer
                • Støre satser på fakta framfor følgerflørt på sosiale medier
                  Kunnskap Kristiania

                  Støre satser på fakta framfor følgerflørt på sosiale medier

                  Når Støre dropper å invitere til dialog, risikerer han fremstå som en fjern leder som ikke lytter til folket, skriver Roy Aulie Jacobsen.
                  Les mer
                • Undervisere kan låne pedagogiske triks fra TikTok og spill
                  Kunnskap Kristiania

                  Undervisere kan låne pedagogiske triks fra TikTok og spill

                  Konkrete utfordringer, tydelige mål og umiddelbare tilbakemeldinger skaper engasjement.
                  Les mer

                Meld deg på vårt nyhetsbrev

                Kunnskap Kristiania er Kristianias kunnskapsmagasin. Vi gir deg nytt om forskning, fag, kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuell samfunnsdebatt. Nyhetsbrevet sendes ut to ganger i måneden.
                Abonnér