Kunstig intelligens kan skape utfordringer for sykehusledelsen
-
Sist oppdatert
19. mars 2025
-
Kategori
Hvis man bare ser noen få år frem i tiden er det ikke utenkelig at KI er hovedteknologien på sykehus. Hvordan vil det påvirke sykehusledelsen?
KUNNSKAP FRA KRISTIANIA: Ledelse og kunstig intelligens
Kort oppsummert:
-
Er sykehusene klare for KI-revolusjonen, spør professor Jon Arild Johannessen, og utfordrer dagens ledelse til å tenke nytt om organisering og beslutninger.
-
For å møte en fremtid preget av KI, bør sykehusstyrer starte refleksjonen og justere kursen allerede nå.
-
Gjennom fire refleksjonsprosesser kan ledelsen bryte gamle mønstre og ta smartere beslutninger for fremtidens helsevesen.
(Sammendraget er laget av KI og kvalitetssikret av redaksjonen).
Vil kunstig intelligens og en ny måte å forestille seg fremtiden på, få betydning for hvordan vi tenker om for eksempel ledelse og organisering av våre sykehus? Sannsynligheten er stor for at de som styrer sykehus må ta seg en pause for å reflektere. De må tenke over hva en nær fremtid med kunstig intelligens vil gjøre med de mange utfordringer man står overfor hva angår helsesektoren.
En refleksjonsøvelse for styrene av sykehus kan være følgende:
- Tenkt at kunstig intelligens allerede finnes som teknologi som kan anvendes i alle funksjonsområder i sykehus. Hva ville da beslutningene relatert til ledelse organisering, funksjonsfordeling, kompetanseutfordringer, nærhet til pasientene og trygghet i lokalmiljøet være?
- La oss anta at det tar fem-ti år før kunstig intelligens er blitt en så utviklet teknologi at den kan anvendes i de fleste funksjonsområder i sykehus. Hva vil en slik kunnskap gjøre med styrenes beslutninger her og nå?
Å stake ut riktig kurs
Hensikten med disse to spørsmålene over er å rydde den vei man må gå for å nå målet. Vi er opplært til å tenke på mål, og mindre vant til å tenke på kurs. Det er imidlertid sjelden slik at kursen mellom to punkter, der man er, og dit man skal, blir en rett linje. Hvis det er en rett linje, så eksisterer den bare i et eller annet notat på et eller annet kontor.
Noen vil motarbeide enhver endring, mens andre vil kunne reagere med hele tiden å være enige med det til enhver tid rådende flertall i styret.
Å forveksle kartet med terrenget er noe de fleste av oss gjør svært ofte, og noen oftere enn andre. Vi forveksler våre mentale modeller og vårt perspektiv med praksis, og prøver derfor å presse våre mentale modeller på virkeligheten. Kartet kan også forstås som våre forestillinger. Våre forestillinger er bygd opp av våre erfaringer, rutiner og vaner.
Derfor er refleksjonsøvelsene over en måte de som tar beslutninger i og om våre sykehus kan bruke for å prøve å se deres beslutninger fra et nytt perspektiv, og ikke være for opptatt av å gi positive tilbakemeldinger til sine foresatte, som i hovedsak er en eller annen person i det politiske miljø langt borte fra beslutningenes konsekvenser.
Når endring møter motstand
Våre forestillinger har naturlig nok en sterk motstand mot endring. Dette betyr i praksis at vi er lite villig til å endre kurs, selv om det skulle blåse opp til kraftig uvær. Noen vil motarbeide enhver endring, mens andre vil kunne reagere med hele tiden å være enige med det til enhver tid rådende flertall i styret. Hvis kursen er adekvat staket ut er det enklere å gripe det gylne øyeblikk. Dette er det øyeblikk som kan brukes til å endre måten man tenker, snakker og handler på.
I praksis betyr dette å vente litt med beslutninger, som vil få store konsekvenser. Hvis beslutningene og konsekvensene ikke har tatt inn over seg at en helt ny teknologi er like rundt hjørnet, så har man bare skapt større problem ved den beslutning man tok.
Refleksjonsprosesser til sykehusledere når ny teknologi er rett rundt hjørnet
Disse fire prosesser er ment å komme til inngrep med erfaringene, kunnskapen og holdningene den enkelte i disse styrer har.
- Når en helt ny teknologi som vil endre mange funksjoner i sykehus er like rundt hjørnet, så streb etter beslutninger som de andre sier ikke er mulig.
- Husk at ingenting er så vanskelig at det ikke er mulig, selv om alle andre sier det ikke lar seg gjøre.
- Når en helt ny teknologi, her kunstig intelligens er en realitet om relativt kort tid, så forsøk å eliminere den tenkning du nå har, men som ikke har ført de prosesser du ønsker å endre dit du egentlig ønsket. Husk at dine vaner binder deg til beslutninger som egentlig er hentet fra erfaringer som er fra historien.
- Når kunstig intelligens er en realitet om noen få år, så gjør to ting:
- Tilpasse dine beslutninger kontinuerlig til endringer som antas å komme.
- Skap den nye virkelighet for sykehuset her og nå, så du har en kurs å styre etter selv om målene endrer seg der fremme.
Tekst: Jon Arild Johannessen, professor ved institutt for ledelse og organisasjon, Kristiania.
Denne teksten er også publisert på An.no den 15. november 2024 under tittelen "Kunstig intelligens får etiske konsekvenser for helsesektoren".
Vi vil gjerne høre fra deg!
Send spørsmål og kommentarer til artikkelen på e-post til kunnskap@kristiania.no.
Siste nytt fra Kunnskap Kristiania
- Kunnskap KristianiaLes mer
Slik kan Vesten frigjøre seg fra autoritære og korrupte stater
Den geografiske konsentrasjonen av kritiske mineraler skaper strategiske utfordringer for Vesten. - Kunnskap KristianiaLes mer
Six common characteristics of a crisis
Differences and similarities between event-based and prolonged crises. - Kunnskap KristianiaLes mer
Can we leave fact checking to AI?
Companies are trying to convince us to use AI-based solutions for fact-checking. We found that human involvement remains immutable. - Kunnskap KristianiaLes mer
Hvorfor tollkrig nå , og hvem vinner ?
Tidligere handelskriger har fått skylden for Den store depresjonen på 1930-tallet. Er vi på vei dit igjen?
