Planlegging er en forutsetning for at dataene i prosjektet samles inn, behandles og eventuelt deles på en forsvarlig måte. Ansvarlig for datainnsamlingen må ha en plan for hvilke data som skal samles inn, omfanget av dataene, hvordan de skal bearbeides, og hvilke løsninger som må benyttes for lagring – enten det er for kortere perioder eller for langtidslagring og arkivering. Regelverk for personvern og etiske retningslinjer må også følges.
Datahåndteringsplan
En datahåndteringsplan (ofte kalt DMP, Data Management Plan) er et levende dokument som beskriver hvordan data skal håndteres både underveis i et forskningsprosjekt og etter at prosjektet er avsluttet. Målet med en datahåndteringsplan er å vurdere og ta stilling til de ulike aspektene ved håndtering av forskningsdata slik at data blir hensiktsmessig og lovmessig håndtert underveis i prosjektet og slik at data blir tilrettelagt for deling og/eller arkivering av data etter prosjektslutt.
Det er ofte et krav fra eksterne finansiører at prosjektet har en DMP, men det er også et nyttig verktøy for forskningsprosjektet. Det bidrar med planlegging og bevisstgjøring, gir økt kontroll over da dataene som skal behandles, og bidra med å avdekke mulige utfordringer og kostnader. Det er et levende dokument som oppdateres forløpende.
«Data management is all about making your work efficient and creating more value for your data for yourself and others, during and after your research, for instance by working towards FAIR data». Universitet i Utrecht
Det finnes ulike verktøy og maler som kan brukes for å lage en DMP. Noen eksempler er: Sikt DMP, DMPonline og easyDMP.
Personvern og forskningsetikk
Kristiania har egne retningslinjer for personvern og det har blitt utviklet egne veiledningssider for hvordan man går frem når forskningsprosjektet håndterer personopplysninger. Som del av arbeidet med en datahåndteringsplan og planleggingen av datainnsamling, -behandling og -lagring, må man være kjent med disse ressursene.