Dato: 13. mai 2025 
Tid08.30-09.30 (enkel frokost og kaffe fra kl. 08.00)  
Sted: Kirkegata 23-25, Høyskolen Kristiania

Påmelding: Meld deg på her 

Naturen i og rundt Oslo sliter: I fjorden er torsken nesten forsvunnet på grunn av forurensning fra menneskelig aktivitet. Både på land og i vann er det biologiske mangfoldet på retrett. Luften vi puster inn preges tidvis av skadelig høye nivåer av forurensning. Hvordan får vi folk og involverte aktører til å våkne og ta nødvendige grep?  

I denne Kristianiafrokosten samler vi kunstnere, forskere, politikere og byens befolkning til å snakke om hvordan vi skaper engasjement og handlinger som monner.  

Vi lanserer den nyeste temautgaven av Kunnskap Kristiania, og får tre  populærvitenskapelige miniforedrag som en smakebit. I magasinet gir forskere innblikk i bredden av områder hvor det trengs en innsats for å nå FNs bærekraftmål nr. 11 om bærekraftige byer og samfunn.  

I panelet spør vi: Hvilke fortellinger skal til for å skape engasjement og handlingsvilje for et grønnere Oslo? 

Program:  

08.08.35: Velkommen v/Jens Barland, og lansering av Kunnskap Kristianias nye temautgave om bærekraftige byer og samfunn. 

08.35-09.00: Tre miniforedrag: 

  • En filmatisk reise i Oslofjorden, v/Frode Søbstad, førsteamanuensis, School of Arts, Design and Media, Kristiania
  • En visuell påminnelse om utryddelse, v/Margaret Rynning, dosent, School School of Arts, Design and Media, Kristiania 
  • Sammen for nyskapning for et bærekraftig Oslo, Ida Lautsen, Punkt Oslo  

09.00-09.30: Panelsamtale: Hvilke fortellinger skal til for å skape engasjement og handlingsvilje for et grønnere Oslo? 

Panel (oppdateres):

Dag Hessen, biolog og professor, Universitetet i Oslo (UiO) 

Marit Vea (Venstre), byråd for miljø og samferdsel, Oslo kommune 

Frode Søbstad, førsteamanuensis, School of Arts, Design and Media, Kristiania 

Anna Linstad, samfunnsplanlegger og prosjektutvikler, Pådriv Oslo 

Ordstyrer: Tove Rømo Grande, avdelingsleder forskningskommunikasjon og innovasjon, Kristiania

Om innledere og paneldeltagere: 

Dag O. Hessen

Dag O. Hessen er en av Norges mest kjente biologer og en prisvinnende formidler. Med en dyptgående kunnskap om biologi, klima og miljø, er han en ettertraktet formidler som tar opp de store spørsmålene om naturens tilstand, menneskets plass i økosystemet, og hvordan vi kan håndtere de utfordringene vi står overfor i møte med klimaendringene. Hessen er kjent for å gjøre komplekse fagområder tilgjengelige og interessante for alle, og han formidler med en smittende lidenskap for naturen.

Marit Kristine Vea

Marit Kristine Vea er byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune. Vea har siden 2019 vært bystyrerepresentant i samferdsels- og miljøutvalget, og nestleder for Venstres bystyregruppe. Hun har tidligere vært byrådssekretær for miljø og samferdsel. Hun har vært politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet for Ola Elvestuen, rådgiver i miljøstiftelsen Zero og politisk rådgiver for Fremtiden i våre hender. Vea er har mastergrad i miljø og utvikling fra London School of Economics and Political Science.

Anna Linstad

Anna Linstad er utdannet samfunnsplanlegger og jobber som prosjektutvikler i Pådriv Oslo. Pådriv Oslo er blant annet koordinator i samarbeidsprosjektet «Fjorden vår». På tross av tiltak regjeringen, kommunene, private aktører, frivillige organisasjoner og innbyggere er Oslofjorden fortsatt under press. Prosjektet er satt i gang med et langsiktig mål om å bidra til at Oslofjorden og dens vassdrag blir friske innen 2035. En viktig del av arbeidet er å utvikle fortellingen om fjorden som vår felles ressurs og vårt felles ansvar. Arbeidet med et nytt narrativ rundt Oslofjorden som en sentral del av prosjektet.

 

Frode Søbstad

Frode Søbstad har bakgrunn som produsent og regissør. Filmene har fått bred internasjonal oppmerksomhet og mottatt en rekke priser, Han var blant annet produsent for den animerte spillefilmen The Tower (Tårnet) som ble kåret til tiårets beste norske animasjonsfilm (2010–20). I sitt kunstneriske utviklingsarbeid på Kristiania jobber Søbstad spesielt med forholdet samfunn og pedagogikk. Frode er med i forskergruppen Kunstforsk, et samarbeid Finland, Norge og Sverige, samt medlem i Cilect Sustainibility group, som skal sørge for filmskoler i verden skal ta samfunnsansvar og legge om til mer bærekraftig drift. 

Ida Laustsen

Ida Laustsen er daglig leder i Punkt Oslo. Punkt Oslo ble lansert i september 2022, som et samarbeid mellom OsloMet, Oslo kommune, Høyskolen Kristiania og representanter fra næringsliv og gründervirksomhet. Nå er også Studentsamskipnaden SiO, NAV og designbyrået Comte Bureau med i samarbeidet. Gjennom satsingen på innovasjonsdistriktet Punkt Oslo skal offentlige aktører, akademia, næringsliv og gründere sammen skape løsninger for fremtidens urbane og bærekraftige bymiljø.

Margaret Rynning

Margaret Rynning er dosent ved Kristiania School of Arts, Design and Media og underviser i grafisk design. Rynning har 20 års erfaring som praktiserende grafisk designer og har hovedsakelig jobbet med konseptutvikling, visuell identitet, emballasjedesign og grafisk kommunikasjon. Hennes forskningsinteresser inkluderer kritisk design og designerens samfunnsansvar. Menneskets forhold til naturen er et gjennomgående tema i flere av forskningsprosjektene. 

Arrangementet er et samarbeid mellom Punkt Oslo, Pådriv Oslo og Kristiania: